Zaplatí v nemocnici a nezůstane jim nic. Přitom to tak nemusí být

13.03.2012 8:24

ČSSD se opakovaně vymezuje vůči poplatkům ve zdravotnictví a označuje je za asociální, byť v poslední době od své kritiky částečně ustupuje. Tatáž opozice ovšem nedodává, že zákony pojednávající o poplatcích pamatují na ty nejchudší spoluobčany a poplatek jim odpouští. Lidé si ovšem musí o prominutí poplatku zažádat, a protože to často nevědí, ocitají se později v nemalých problémech, kdy k nim dorazí vymahač a požaduje zaplacení dlužného poplatku spolu s několika tisíci navrch.

Zaplatí v nemocnici a nezůstane jim nic. Přitom to tak nemusí být
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

Díky zavedení poplatků ve zdravotnictví ČSSD drtivě vyhrála krajské volby v roce 2008, když se vůči nim ostře vymezila i když v těchto dnech už od své razantní kritiky ustupuje. Přitom jednoznačnou zátěž představují poplatky pro pacienty tehdy, když zapomenou zaplatit např. 30 korun u lékaře, jejich dluh skoupí vymahačská firma a později po pacientech žádá desítky tisíc korun před soudem. Nejchudší spoluobčané se ale tomuto scénáři mohou vyhnout, aniž to mnohdy tuší. Možnou cestu popisuje dnešní Právo.

Zákon pamatuje na nejchudší

„Mnozí skutečně chudí, nemajetní pacienti nevědí, že mohou získat papír, na základě kterého se potvrdí jejich nárok na odpuštění hospitalizačního poplatku, a nemocnice ho pak už nenárokuje, byť se jedná i o delší a opakované pobyty, jako je tomu často u našich pacientů,“ potvrdil právník pražské Psychiatrické léčebny Bohnice Miloš Ondruška.

Konkrétně jde o pacienty, kterým by po úhradě poplatku zbylo méně než 800 korun na měsíc, respektive jim musí zbývat alespoň 15 procent jejich příjmů. Na to musí mít potvrzení od sociálky, které přiloží při účtování poplatku, s tím, že doklad nesmí být starší než třicet dnů.

Ondruška k tomu ovšem dodává, že ne všichni pacienti, kteří nezaplatí poplatek, patří mezi sociálně slabé. Najdou se i tací, kteří zjevně nežijí na hranici bídy a přesto odmítají zaplatit. Pokud se se pak stane to nejhorší a oni zemřou, pozůstalí se později diví, že si nemocnice nárokuje uhrazení dluhů z dědictví.

Neúměrná zátěž pro pacienty

Obrovský problém nastane v okamžiku, kdy pacient dluží nemocnici např. pár stovek korun a ona jeho dluh prodá vymahačům. V tom případě totiž dlužník ani nedostává upomínku na dluh a mnohdy se dozví až od soudu, že musí zaplatit tisíce.

„To, že nemocnice pohledávky z poplatků prodávají dále, vyvolává neúměrnou zátěž na dlužníka. Přestože se nemocnice obvykle snaží pohledávky upomínat, tak po předání právníkovi či při prodeji této pohledávky už totiž dlužník často nedostane prostor pohledávku mimosoudně uhradit. V případě odprodejů mu není ani odeslána upomínka dlužné částky,“ napsal Právu jednatel inkasní agentury EOS KSI Vladimír Vachel.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…