Zeman může říkat, co chce, utrousil Nečas. Kalousek mluvil o zdanění spropitného

13.03.2013 13:40

Prezident Miloš Zeman dal ve středu přednost setkání s hejtmany před návštěvou jednání vlády. Odůvodnil to tím, že kraje fungují lépe než celá vláda. Premiéra Petra Nečase (ODS) takovéto vyjádření ale příliš nerozhodilo. Zvolit si s kým se dříve sejít je totiž prezidentova pravomoc. Žádnou symboliku v tom tak Nečas nevidí a uvedl, že prezident si může říkat, co chce.

Zeman může říkat, co chce, utrousil Nečas. Kalousek mluvil o zdanění spropitného
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Vláda se vyjadřuje ke krizi vzniklé odtržením Karolíny Peake od Věcí veřejných

O něco ostřeji reagoval Nečas na vyjádření zástupce Jihomoravského kraje Michala Haška (ČSSD), podle kterého premiér s kraji vůbec nejedná. Nečas si prý hraje již pět týdnů na „mrtvého brouka“, popisoval v Lidových novinách poslanec.

Tyto stížnosti hejtmanů považuje předseda ODS za zástupné a laciné. Vláda s nimi podle něj pravidelně jedná podobně jako se zástupci svazu měst a obcí. "Nemáme žádný důvod v tom nepokračovat," poznamenal premiér. Poukázal také na intenzivní komunikaci mezi kraji a ministerstvy o odborných otázkách.„Je tam intenzivní resortní komunikace,“ sdělil na tiskové konferenci Nečas a zopakoval, že poznámky lídrů krajů považuje za poněkud laciné.

Nejbujnější fantazie se protínají

Ministr financí Kalousek se na brífinku zmínil i o zdanění spropitného v restauracích, které plánuje slovenský ministr financí Peter Kažimír. Slovensko totiž musí dodržet nejvýše tříprocentní schodek rozpočtu, který mu nařídila EU.

„Něco takového si nedokážu přestavit,“ zasmál se Kalousek na dotaz novináře. Ministr si nedovede představit ani to, jak by se dal zákon stanovit. Na to navázal i premiér, jenž podotkl, že pokud si zákon o spropitném nedovede představit Kalousek, tak on už vůbec ne, ani v nejbujnější fantazii. „Naše nejbujnější fantazie se protínají,“ dodal se smíchem premiér.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…