Zeman označil největší škůdce. A varoval před popravou ministra

30.10.2012 6:06

REPORTÁŽ Studenti z pražské VŠE, kteří do posledního místa zaplnili velkou aulu školy, v pondělí pozdě večer debatovali s prezidentským kandidátem Milošem Zemanem. Ten ve své úvodní přednášce i nepřímo, skrze jeden z bonmotů, varoval ministra Kalouska před popravou.

Zeman označil největší škůdce. A varoval před popravou ministra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na prezidenta Miloš Zeman měl přednášku na VŠE. Studenti o ní projevili nebývalý zájem

Anketa

Kdo má největší šanci porazit ve 2. kole Jana Fischera?

42%
27%
2%
hlasovalo: 3035 lidí

„Projevy Fidela Castra většinou trvají šest až osm hodin,“ stihl hned v úvodu Zeman smíchy rozburácet studenty. „Já takovou dlouhou řeč neplánuji, spíše bych vám následně dal prostor k vašim dotazům, které se, jak předpokládám, ponesou v duchu, jak je možné, že jsem tak geniální,“ vtipkoval znovu vzápětí.

Zeman začal zhruba dvacetiminutovou přednáškou na téma Ekonomická krize a krize ekonomiky. Ekonomickou krizi definoval jako situaci, kdy více než tři čtvrtletí za sebou klesá HDP. „Mnozí ekonomičtí novináři s inteligencí sobě vlastní vidí jen tuto deskriptivní rovinu a nejsou schopni nad problémem uvažovat analyticky,“ pustil se Miloš Zeman, jak bývá jeho zvykem, do časté nevzdělanosti novinářů.

Jsme přežraní, žili jsme nad poměry

Při řešení krize jsou nám podle jeho slov předkládány následující scénáře. Buď slyšíme, že jsme hluboce zadlužený stát, kterému hrozí řecký bankrot, proto je nutné okamžitě začít šetřit a snižovat dluh. „Druhá verze pak říká, že je třeba nejprve obnovit ekonomický růst a z jeho výnosů až poté začít splácet onen dluh,“ popisoval Zeman s tím, že ani jednu verzi samu o sobě nepovažuje za správnou.

Jak dále uvedl, měli bychom důsledně analyzovat skutečné příčiny krize. Těmi jsou podle Zemanových slov přežranost a žití nad poměry.

„Když se v Rumunsku dostal k moci Ceaucescu, stát měl obrovský dluh, on se ho rozhodl zlikvidovat a podařilo se mu to. Dovolím si to doplnit jednou anekdotou z Ceaucescova Rumunska. „V šest ráno soudruh Ceaucescu vstává a všechen lid vstává s ním. V sedm hodin soudruh Ceaucescu cvičí a všechen lid cvičí s ním. V osm hodin soudruh Ceaucescu snídá a všechen lid mu přeje dobrou chuť,“ pokračoval v plné síle Zeman.

Popraviště a kalouskovské úspory

„Zlikvidování dluhu bylo tedy sice docíleno, jenže za cenu, že se nesvítilo, nejedlo a jak známo, Ceaucescu skončil na popravišti. Doporučuji se této kalouskovské rozhodnosti vyhnout,“ nenechal si ujít možnost zkritizovat ministra financí.

Ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek už jednou sám mluvil žertem o své popravě také. Když před časem vystoupil na snídani s podnikateli, kterou pořádal týdeník Euro, v narážce na míru svojí popularity řekl, že kdyby ho na Václavském náměstí věšeli, je přesvědčen, že bude mít „vyprodáno“.

Prezidentský kandidát, kterého průzkumy řadí mezi favority, mluvil i ve striktně teoretické rovině, přesto si téměř po každé neodpustil vtipné odlehčení.

ČSSD řekla, že jeden důchodce stojí dva tisíce

Když například odborně hovořil o hrubém domácím produktu, jeho významu a z čeho se skládá, řekl i, že to nejpodstatnější je, aby po sobě člověk něco zanechal. „Život člověka se dá měřit tím, zda dokázal zplodit syna či dceru – a mně se povedlo obojí -, postavit dům a zasadit strom. A nutno podotknout, že to první je podstatně příjemnější investice, při těch dalších se víc zapotíte,“ perlil.

Neopomněl však zkritizovat ani svoji bývalou stranu, tedy sociální demokracii. „Před volbami před dvěma lety jedna strana nám důchodcům slibovala vyplatit takzvané třinácté důchody, a to ve výši 2 400 korun. Ta strana si asi řekla, že hodnota jednoho starobního důchodce a jeho hlasu jsou ty dvě tisícovky. Při tehdejším počtu důchodců by to vyšlo na šest miliard korun. Já jsem však navrhoval mnohem lepší využití těch peněz, prostřednictvím investic,“ uvedl Miloš Zeman na VŠE.

Cecky státního rozpočtu

Sám prý navrhoval, aby se zmíněných šest miliard použilo na stavbu pečovatelských domů pro seniory, na které jsou nyní dlouhé pořadníky. Nejenže by to stálo stejné peníze, ale šlo by o rozumnou investici, která by zajistila pracovní místa, jak při stavbě, tak následně při provozu těchto domů.

Miloš Zeman se vyslovil i proti tomu, aby stát podnikal. Veřejné zakázky by měly být realizovány prostřednictvím PPP projetků. Chyba současného systému je podle něho vidět třeba na příkladu Ředitelství silnic a dálnic, kdy se „firma přisaje na cecky státního rozpočtu a pak už jen saje, saje a saje.“

Řeč přišla i na chystaný projekt EU, pro nějž se vžil název bankovní unie. Tu Zeman srovnal s Yetim. „Všichni o tom mluví, ale nikdo to nikdy neviděl a neví se ani pořádně, co to znamená, nejsou uzavřeny žádné konkrétní podmínky,“ uvedl.

Své pověsti přímého politika, který se nebojí označovat věci bez vytáček, Zeman dostál, když reagoval na dotaz, zda se v něcem zcela shoduje se současným prezidentam Václavem Klausem. „Ano, jsem s ním zcela za jedno v tom, že největšími zemskými škůdci jsou zelení. Nikoli skuteční ekologové, ale Strana zelených, která ani neví, co je biomasa a protlačuje nesmysly, jako solární energii, zákaz jaderných elektráren a protestuje proti záchraně Šumavy od kůrovce," řekl bez okolků.

Mafián se pletl, okurky nejím

V závěru prezidentský kandidát před stovkami studentů demonstroval i jednu ze svých předností, neúplatnost. „Použiji k tomu citát Františka Mrázka, který v odposleších zveřejněných panem Kmentou říká, že Zeman vůbec není na peníze, že mu stačí jen chleba se sádlem a třemi okurkami,“ citoval dle svých slov trochu paradoxně zavražděného kontroverzního podnikatele, jenž býval označován za šéfa pražského podsvětí.

Doplnil však, že se Mrázek v jedné věci mýlil. „Chleba se sádlem jím zásadně pouze s cibulí,“ uzavřel Miloš Zeman debatu se studenty Vysoké školy ekonomické.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…