Zeman prý nechce rychlé volby, kníže se cuká, Benda má strach

17.06.2013 6:50

Hledání nového premiéra po odstoupení Petra Nečase (ODS) nebude asi zcela jednoduché. Nezáleží totiž jen na ODS, nový předseda vlády musí být přijatelný jak pro celou koalici, tak i pro prezidenta Miloše Zemana. ParlamentníListy.cz vybírají z výroků a informací, které čtenářům v pondělí ráno servírují česká média.

Zeman prý nechce rychlé volby, kníže se cuká, Benda má strach
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman při smuteční řeči

Anketa

Co se má dít dál?

hlasovalo: 2837 lidí

Pravděpodobným nástupcem Petra Nečase je místopředseda ODS a ministr obchodu a průmyslu Martin Kuba. Už před včerejším večerním oznámením demise vlády naznačil, že má o post zájem a je připraven vést vládu. Nezamlouvá se ale předsedovi druhé koaliční strany a ministru zahraničí Karlu Schwarzenbergovi (TOP 09), píše MF Dnes.

Ten prý Kubovi vyčítá dvě věci - spojení s jihočeským stranickým kmotrem Pavlem Dlouhým a jeho velmi blízké kontakty s Václavem Klausem. Schwarzenbergův stranický kolega ovšem upozorňuje, že výběr je v rukou ODS. "V nynější ne úplně standardní situaci nejsme připraveni bezvýhradně akceptovat každý návrh občanských demokratů," uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

Do výběru nového premiéra může podle deníku zasahovat "moravský tandem" ODS tvořený ministrem dopravy Zbyňkem Stanjurou a šéfem resortu spravedlnosti Pavlem Blažkem. Pokud by totiž svého nástupce mohl vybrat sám Nečas, byl by to pravděpodobně právě Stanjura, kterého si vytáhl do čela ODS a později i do vlády.

Strach ze Zemana

Občanští demokraté mají největší obavy z chování prezidenta. "Očekávat od Miloše Zemana kooperaci je vrchol naivismu," konstatoval poslanec ODS Marek Benda.

Podle zdrojů serveru Aktuálně.cz se ale špičky stávající koalice spoléhají na to, že přinesou-li prezidentovi doklad (například pověstných 101 podpisů, které požadoval prezident Václav Klaus), prezident jejich rekonstrukci potvrdí. 

Navíc - podle informací Lidových novin je prezident stejně jako koalice pro dohodu, která dovede zemi k volbám v roce 2014, před předčasnými volbami. "Mám za to, že jeho ekonomické myšlení tento scénář bere v úvahu až jako nejzazší možnou variantu," citují LN k možnosti předčasných voleb prezidentského kancléře Vratislava Mynáře.

Varianta C: Přechodná vláda do voleb

Třetí, zatím nejméně pravděpodobnou variantou, je, že koalice z nějakého důvodu nesestaví vládu a zároveň se ve sněmovně nenajde dost hlasů k jejímu rozpuštění a tím cestě k volbám předčasným. V takovém případě by prezident Zeman dostal prostor jmenovat třeba úřednického premiéra.

Této variantě prý ale není nakloněna žádná ze stran. "Šikanoval by nás skrze ni všechny," řekl Aktuálně.cz jeden z poslanců ČSSD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…