Žena, kterou napadli Romové, je mrtvá

18.01.2012 14:02

V děčínské nemocnici zemřela žena z rodiny napadené skupinou Romů na Nový rok ve Varnsdorfu. Policie podle krajského mluvčího Vojtěch Haňky nařídila soudní pitvu, chce zjistit případnou souvislost její smrti s útokem. Dva z útočníků jsou obvinění z výtržnictví a ublížení na zdraví, čin jednoho z nich policie kvalifikovala jako rasisticky motivovaný.

Žena, kterou napadli Romové, je mrtvá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod proti Romům

"Po útoku ženu ošetřili v rumburské nemocnici a propustili domů. Byla ve špatném zdravotním stavu, ani jsme jí nemohli vyslechnout," řekl dnes ČTK Haňka. Později dvaašedesátiletou ženu museli hospitalizovat v děčínské nemocnici. Mluvčí Krajské zdravotní, která nemocnici v Děčíně provozuje, Jiří Vondra odmítl sdělit jakékoliv podrobnosti.

Dá se vyjít beze strachu na ulici?

Policie nařídila soudní pitvu, která má dokázat, zda smrt ženy souvisí s útokem z novoroční noci. Několik dní strávil v nemocnici i syn zemřelé ženy, který se útočníkům postavil, když napadali jeho otce.

Na podporu rodiny se v neděli sešlo na varnsdorfském náměstí asi 200 lidí. Dcera napadeného muže jim v prohlášení, které organizátoři shromáždění přečetli, poděkovala shromážděným za podporu. "Sama jsem útoku přítomna nebyla, ale mohu potvrdit, že se opravdu stal. Jako rodič chci ve Varnsdorfu žít, beze strachu vyjít i v noci na kteroukoliv ulici," vzkázala.

SLEDUJEME témata: Romové a Šluknovsko

Ve městech Šluknovského výběžku se za poslední rok zvýšila kriminalita, častá jsou přepadení na ulici nebo krádeže v domech. Místní ze situace viní Romy. Město navíc podle nich neinformuje pravdivě situaci ve městě. V novém roce se lidé sešli už podruhé, vloni demonstrovali v ulicích Rumburku a Varnsdorfu několik měsíců.

Při největším protestu pochodovalo ulicemi Varnsdorfu 10. září loňského roku téměř tisíc lidí, od romských ubytoven je tehdy oddělovaly policejní kordony. Zasahovali i policisté na koních a vodní dělo. Protestů se tehdy účastnili kromě místních i sympatizanti extremistických hnutí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…