Živnostník po sjezdu ČSSD: Asi se rovnou zapíšu na pracák

17.03.2013 8:22

Stínový ministr financí ČSSD Jan Mládek se nechal slyšet, že v případě vítězství strany v parlamentních volbách se bude snažit prosadit razantní zvýšení daní a „narovnání“ vztahů mezi zaměstnanci a lidmi, kteří pracují jako OSVČ – živnostníky. To ale zvedlo ze židle nejednoho drobného podnikatele či živnostníka, kteří už nyní přemýšlejí, zda ještě chvíli pracovat nebo jít rovnou na úřad práce. Živnostník Petr Staněk z jižních Čech už nyní zvažuje, že od dubna se nechá zapsat na pracák a bude radši pobírat podporu.

Živnostník po sjezdu ČSSD: Asi se rovnou zapíšu na pracák
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Na úřadech práce mají napilno

Anketa

Je vám líto, že Jiří Dienstbier vypadl z vedení ČSSD?

49%
51%
hlasovalo: 2051 lidí

„ČSSD si tímto prohlášením zcela jasně zavřela vrátka u voličů. Jediný lék, který mají na tuhle prožranou a rozkradenou zemi, je zvyšování daní? To nemyslí vážně, že ne,“ podivoval se živnostník, který už nyní platí měsíčně jen na sociálním a zdravotním pojištění šest tisíc a to prý nemluví o dalších nákladech.

Podniká jako řemeslník od roku 1994. Nikdy nemarodil, dovolenou měl za posledních patnáct let jen třikrát, z toho dvakrát byl doma a jednou v Chorvatsku. Když náhodou onemocní, nemá ani korunu. Pokud chce jet na dovolenou, musí si udělat práci dopředu a navíc, aby si mohl dovolit na týden či dva zcela vysadit. Placení odvodů a pojištění se ani tak nevyhne.

„Páni z ČSSD a vůbec všichni politici, a je jedno z jaké jsou strany, vůbec netuší, co je to 'podnikat' v Česku! A když ten 'vyžraný' pan Mládek tak hezky plácá ty nesmysly, dal bych mu zkusit pracovat jako OSVČ. Já měsíčně musím dát šest tisíc na pojištění, tři až pět tisíc na naftu, dva tisíce na telefon, zaplatit si životní a úrazové a penzijní pojištění. To je jen 15 tisíc korun nákladů," vypočítává.

"A nikoho nezajímá, zda na to mám nebo nemám. Takže musím sehnat měsíčně tuhle částku, plus zaplatit doma elektřinu, vodu, plyn, odpady. Kde mám peníze na syna, který půjde do školy? Žena vydělává kolem patnácti tisíc a nemá šanci pracovat ještě jinde,“ povzdechl si jihočeský živnostník pan Staněk s tím, že politikové dle jeho názoru vůbec netuší, jak lidé žijí.

„Proč to zase máme platit my, občané? Všechny vlády a je jedno, ať u vesla byla ČSSD, ODS, či kdokoli další, se podíleli na rozkradení země. Už jen trapnosti jako sKarty, jako nákupy obrněných transportérů, předražené zakázky a podobné miliardové úniky jen dosvědčují, kam jdou peníze. Pořád vlády skučí, že nemají peníze, a když vidíte, kam jdou peníze, lezou vám oči z důlků. Kdyby opravdu začali politikové šetřit, ale u sebe a na zbytečných výdajích, peněz by bylo dost,“ myslí si muž středního věku.

Mládkovy nápady na zvýšení odvodů za OSVČ a zvýhodnění zaměstnanců je prý na hlavu postavené. Podle jeho názoru zaměstnanec dostane mzdu a veškeré srážky odvede zaměstnavatel. A má jistou formu jistoty, že peníze dostane. Živnostník si na začátku měsíce nemůže být jistý, zda něco vydělá a bude mít vůbec na povinné odvody. V tom vidí prý zásadní rozdíl.

„Tak, jako je to v jiných zemích, by lidi do 15 tisíc korun čistého měsíčně neměli platit žádnou daň a jen minimální náklady. Protože, kdyby to stát udělal, na Úřadech práce by bylo minimum lidí. Nezaměstnanost stále stoupá a ještě tohle vypustí z úst? Taky vážně uvažuji, že skončím se živností, zapíšu se aspoň na rok na pracák, budu dostávat přes 13 tisíc měsíčně a aspoň si odpočinu. Dělám celá léta. Na rozdíl od poslanců a senátorů, když marodím, nikdo mi nic nedá. Když nevydělám, nic nemám," soptí jihočeský živnostník.

"Oni nedělají nic, vymýšlí nesmysly, paskvily a mají peněz, že neví co s nimi. Jestli jsem uvažoval, že bych volil ČSSD, tak jsem rozhodnutý, že ne. Nebudu totiž volit nikoho. Není koho. Nikomu v ČR nejde o prospěch země a o to pomoci podnikatelům a živnostníkům, ale jim jde jen o to, aby pomohli sobě,“ uzavřel živnostník z jižních Čech s tím, že nejvíce ze židle ho zvedlo, jak prý stát šetří a prezident si kvůli dvaceti minutám, kdy v Ostravě na sjezdu ČSSD přednesl projev, nechá nastartovat vrtulník, jehož provoz stojí desítky tisíc korun," uzavřel znechuceně.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…