„Fousáč" Kubice ve styku s Janouškem? Známý advokát: Povídalo se ledacos

21.05.2014 13:25

Exministr vnitra Jan Kubice se měl podle informací z policejních odposlechů stýkat s lobbistou Romanem Janouškem a dokonce spolu měli řešit i obsazení ředitele ÚOKFK. Advokát a bývalý policejní vyšetřovatel Václav Láska ze svých zkušeností považuje Kubiceho za špatného ministra, neloajálního vůči státu a naopak loajálního vůči určitým fyzickým osobám, takže by ho nepřekvapilo, pokud by se potvrdilo, že se stýkal s kmotry.

„Fousáč" Kubice ve styku s Janouškem? Známý advokát: Povídalo se ledacos
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Kubice

Od svého odchodu z politiky nekomunikuje bývalý ministr vnitra Jan Kubice s novináři, a tak od něj ani nelze získat vyjádření k informacím, které zveřejnil server Lidovky.cz. Podle nich mají žalobci v kauze Jany Nagyové k dispozici policejní odposlechy z kanceláře Romana Janouška, na nichž lobbista hovoří o svých kontaktech s tehdejším šéfem rezortu vnitra Kubicem i o tom, jak se domlouvali na obsazení místa ředitele protikorupční policie poté, co její dosavadní šéf Tomáš Martinec skončil ve funkci po konfliktu s pražskou vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou.

Policejní mikrofony nahrály, jak Janoušek hovoří ve své kanceláři v Galerii Myšák s dalším mužem, podle kriminalistů lobbistou Martinem Ulčákem. Z rozhovoru vyplývá, že Janoušek se s „Fousáčem“, jak označoval Kubiceho, setkal. A to kvůli „odvolání pana M“. Vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že tím „panem M“ mínil Martince. Na jeho místo chtěli dosadit svého člověka, protože šlo o klíčovou pozici, která je zdrojem informací toho, co je rozpracováno. Kubice podle žalobců fungoval jako Janouškova spojka na tehdejšího policejního prezidenta Martina Červíčka.

Kubice byl loajální vůči určitým fyzickým osobám

Podle odposlechů se u Janouška v té době spřádaly plány, aby policejní prezident rychle nominoval Martincova nástupce, aby se tato nominace mohla poslat carevně (Janě Nagyové, pravé ruce tehdejšího premiéra Petra Nečase), která to jméno do funkce prosadí. „Když to rychle nominuje Červíček, tak to bude muset stejně dělat s vědomím Kubiceho. Já si myslím, že za carevnou bysme měli dostat Dana Beneše se jménem, který Kubice bude chtít. Bude to schopen Kubice dojednat s Červíčkem?“ citují Lidovky.cz z Janouškova rozhovoru. Martin Červíček však jakékoli kontakty s Janouškem popřel.

O kontaktech tehdejšího ministra vnitra Jana Kubiceho s lobbistou Romanem Janouškem slyšel i bývalý policejní vyšetřovatel Václav Láska, jenž po odchodu od policie působil v Transparency International a od roku 2010 vede vlastní advokátní kancelář. „Tohle se samozřejmě povídalo, ale ono se povídalo ledacos. Ale pana Kubiceho z toho, jak jsem sledoval jeho práci a jak jsem byl v kontaktu s výsledky jeho práce, považuji – je to můj osobní názor – za člověka neloajálního vůči státu, naopak loajálního vůči určitým fyzickým osobám,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz advokát Václav Láska.

Slova o tahání policie za nos působí extrémně nevěrohodně

„Považuji ho za velmi špatného úředníka a špatného ministra a nepřekvapilo by mě, kdyby se prokázala pravdivost informací, že se stýkal s kmotry a třeba se i nechal ve své činnosti ministra ovlivňovat přáními těchto kmotrů. Nebyl bych tím překvapen,“ konstatuje Václav Láska. To blízký Kubiceho spolupracovník a jeho bývalý náměstek Jaroslav Hruška nabídl pro Lidovky.cz dvě možná vysvětlení odposlechů. Buď Roman Janoušek lhal, aby kontakty na ministra zvýšil svou cenu, nebo o odposleších věděl a jen tahal policisty za nos.

„Těžko rozsoudit, která verze je správná, ale lze říct, že tenhle typ obrany, kdy se načapaní brání tím, že o odposleších věděli a chtěli policii tahat za nos, je velmi častý a myslím si, že nikdy nebyl pravdivý. Já osobně bych považoval verzi, že někdo o policejních odposleších věděl a tahal policii za nos, a to ještě takovýmto způsobem, za velmi nevěrohodnou. Když se nad tím zamyslíte, tak verze, že vím o odposleších a budu policii tahat za nos tvrzením, že se znám s panem ministrem, je, řekl bych, z principu extrémně nevěrohodná, že by si někdo přidělával takové problémy, pokud by o odposleších věděl,“ domnívá se Václav Láska.

Bude na soudci, které z předložených verzí uvěří

Ze zkušenosti advokáta pak vysvětluje, jak se během procesu s touto verzí obhajoby nakládá. „To je typická situace, kdy si soudce musí posoudit věrohodnost verze obhajoby, věrohodnost verze obžaloby, porovnat ta tvrzení s dalšími důkazy, které má, a pak se přikloní na jednu stranu. Na to, jak vyvrátit takové tvrzení, neexistuje jednoznačný recept. Je to o prokázání věrohodnosti verze, tedy která ze stran přesvědčí soudce, že ta jejich verze je věrohodná. Ta pak bude slavit úspěch,“ říká pro ParlamentníListy.cz advokát Václav Láska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…