Armáda byla 24 hodin bez internetu. Nikdo neví proč

10.05.2012 20:21

VÍME PRVNÍ Ministerstvo obrany a česká armáda, ničená rozpočtovými škrty ministra financí Miroslava Kalouska a vedením šéfa resortu Alexandra Vondry, zažila dnes další ránu na solar. Skoro 24 hodin byla zcela odříznutá od světa. Kompletně jí totiž spadla počítačová komunikace.

Armáda byla 24 hodin bez internetu. Nikdo neví proč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čeští vojáci vracející se z mise v zahraničí

"Emaily nejdou už od včerejška v celé armádě,“ potvrdila ve čtvrtek odpoledne ParlamentnímListům.cz sekretářka šéfa Vojenského historického ústavu (VHÚ) Ivana Střížová. Pokud by tedy na Českou republiku, člena NATO a Evropské unie, včera nebo dnes chtěl kdokoliv zaútočit - od afghánského Tálibánu, přes teroristickou Al- Kájdu až po africké Togo, museli by si generálové a úředníci navzájem psát a posílat pokyny a rozkazy přes soukromé e-maily. Nikoliv přes služební maily s koncovkou army.cz.

Kvůli nefunkčním mailům se redakce snažila získat vyjádření Vondrova mluvčího Jana Pejška po telefonu. Ten selhání armádního internetového serveru potvrdil. Příčinu technických problémů ministerstvo prý dosud neví. „Byli jsme mimo od včerejšího odpoledne až do dnešního dopoledne. Proč, to nevíme,“ řekl ParlamentnímListům.cz Pejšek. O útok hackerů nebo počítačových pirátů a diverzantů se však prý podle něj nejedná.

„Je to další důkaz toho, kam to česká armáda pod panem Vondrou a kvůli Kalouskovým bezhlavým a nekoncepčním škrtům dopracovala. A to jsme ve 21. století a žijeme v jedné z nejbohatších částí světa,“ nevěřícně vrtí hlavou armádní expert Jan Střelka. Podle něj se jedná o významné bezpečnostní riziko. „Dnešní války se už nebojují pěstními klíny i ten kalašnikov je už přežitek. Dnes se vítězí díky výkonným a - co je ještě důležitější - také spolehlivým počítačům a moderní elektronice,“ tvrdí Střelka. Selhání armádních počítačových serverů tak podle něj jasně ukazuje na fakt, že armáda a Vondrovo ministerstvo v posledních dvou letech po stránce počítačové bezpečnosti a modernizace IT sítí zaspali.

Kalousek a Vondra zničí armádu

Kalouskovo osekávání armádního rozpočtu shodou okolností před několika desítkami hodin ostře kritizoval jiný armádní expert - Václav Marhoul, režisér a Vondrův spolupracovník při tvorbě strategického armádního konceptu Bílá kniha. „To je tím, že to jsou politici a ne státníci. Politici jsou dnes obecně vnímáni jako lidi, kteří vykonávají své funkce jen proto, aby se nějakým způsobem udrželi u moci. Klást věnce, vyjadřovat pietní úctu mají zkrátka v popisu práce. Jejich vztah k této zemi a její historii pak působí neupřímně a falešně. Jenže jsou to jen politici a tohle není jejich země. Je naše a oni ji jen, po dobu svého volebního období, spravují. Lépe nebo hůře. Nebo spíše hůře a ještě hůře. Každopádně si sám musím klást otázku, nakolik jsou schopní vidět dál, než jen na špičku nosu svého čtyřletého mandátu. Nakolik jsou vůbec schopní chápat souvislosti. Mám o tom vážné pochyby,“ řekl v exkluzivním rozhovoru Marhoul.

Podle něj to znamená fakticky konec české armády jako složky schopné bránit vlastní stát a to v horizontu pouhých několika let. „Postupný úpadek a nakonec i devastaci všech jejích bojových složek včetně zvažovaných aktivních záloh. Neschopnost bránit svojí zem a dodržovat své spojenecké závazky. Neschopnost obstát v konkurenci na trhu práce. Pak budeme mít už jen vyfešákované vojáky na pražském hradě, kteří budou v národu posilovat iluzi o tom, že nějaká funkční armáda ještě vůbec existuje,“ tvrdí Marhoul.

Podle Střelky je nepochopitelné, že Vondra - za situace, kdy se mu svěřený úřad sype pod rukama - prostě nepodá demisi s odůvodněním, že kvůli Kalouskovým škrtům nemůže nadále řádně vykonávat svoji funkci. Přitom už existuje precedens, protože stejnou floskuli před časem použil i odstupující šéf školství Josef Dobeš. „Za každou cenu mu jde o politickou trafiku, o peníze, informace, vliv a moc,“ souhlasí s Marhoulovým názorem na tristní úroveň současné politické elity Střelka. „Je to pro něj menší zlo, než to, že zůstane v dějinách zapsán jako hrobník české armády,“ řekl ParlamentnímListům.cz expert Střelka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…