Babiš přetáhl náměstka z protikorupčního. Lessy má vážné obavy

09.12.2011 17:17

Patří k tradicím České republiky, že elitní, navíc vysoce postavení detektivové z protikorupčního útvaru opouští své posty, aby následně přijali místa bezpečnostních expertů v mamutích podnicích miliardářů. Výraznou posilu do svého týmu získal podnikatel s politickými ambicemi Andrej Babiš, který angažoval bývalého náměstka ředitele ÚOKFK Jiřího Veselého. Policejnímu prezidentovi Petru Lessymu se ale angažmá Veselého v Babišově firmě nelíbí.

Babiš přetáhl náměstka z protikorupčního. Lessy má vážné obavy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Veselý bude zastávat post ředitele bezpečnosti v Agrofert holding. „Člověka na tuto pozici jsem sháněl už rok a půl, byla tu celá řada kandidátů, ale nepřesvědčili mě, pana Veselého jsem se ale rozhodl přijmout," vysvětluje pro ParlamentníListy.cz ředitel personálního odboru Agrofert holding Daniel Rubeš.

Veselý bude podle Rubeše jako top manager odpovídat přímo Babišovi a jeho portfolio se nebude nijak lišit od kompetencí předchozích ředitelů. „Máme celou řadu výrobních podniků. Pan Veselý bude zastřešovat kontrolu a prověřování zaměstnanců bezpečnostních agentur, ale bude také kupříkladu řešit případné fraudy (finanční úniky, pozn. red.) top managerů," uzavřel výčet Rubeš. Sám Babiš si Veselého pochvaloval. „Jeho odborné znalosti, praxe v bezpečnostní problematice a morální kredit jsou na velmi vysoké úrovni," uvedl v minulosti.

Více o Andreji Babišovi ČTĚTE ZDE


Je to bezpečnostní riziko

Tam, kde Veselého přijali z otevřenou náručí, jinde zase zapláčou nad jeho odchodem. Ba co víc, jeho přestup považuje policejní prezident Petr Lessy za částečné bezpečnostní riziko. „Pan náměstek Veselý měl stejný přehled o všech vyšetřovaných kauzách jako jeho nadřízený, ředitel protikorupčního útvaru Tomáš Martinec. Třebaže neznal detaily spisu disponuje informacemi, které se dají zneužít. Doufám ale, že se zachová jako profesionál," uvedl pro ParlamentníListy.cz policejní prezident Petr Lessy, který prý zkoušel na osobním setkání elitního detektiva přemluvit, aby neodcházel.

„Podařilo se mi přesvědčit detektiva Vincence, ale pana Veselého nikoli, zákon o služebním poměru je v tomto ohledu krátký," konstatuje Lessy.

Jiří Veselý patřil mezi elitní policisty, kteří svůj odchod zdůvodnili nejen neadekvátními platy, ale především tím, že jim není umožněno efektivně vyšetřovat korupční kauzy.

Související: Lessy prosí policisty. Neodcházejte, píše jim


Co s tím? Na dva roky zákaz

V podstatě stejné stanovisko zaujal k přestupu Veselého k Babišovi šéf Výboru pro obranu a bezpečnost František Bublan (ČSSD) „Soukromé subjekty jsou do určité míry soupeřem státní policie, může dojít ke střetu zájmů. Policista zná bezpečnostní problematiku a de facto jim může dát návod, jak se třeba vyhnout případnému trestnímu řízení," konstatuje pro ParlamentníListy.cz Bublan. Jeho stranický kolega, stínový ministr vnitra Jeroným Tejc navrhuje, že by lidé, kteří nastoupí do vysokých funkcí, měli podepisovat závazek státu, že dva roky nenastoupí na místo, kde by hrozil střet zájmů.

Čtěte také: Tejc: Odchody elitních policistů povedou ke zvýšení zadlužení ČR


Chrenek už mluví do Vrby

Profesní dráha Jiřího Veselého do jisté míre kopíruje kariéru bývalého šéfa ÚOKFK Libora Vrby, který po odchodu do civilu nastoupil ve zdravotnickém řetězci Agel, patřící miliardáři Tomáši Chrenkovi. Ten sponzoruje mimo jiné také vysokou školu CEVRO Institut, kterou spoluzakládal exministr vnitra Ivan Langer.

Vrba byl od nástupu šéfa Věcí veřejných Radka Johna na post ministra vnitra v minulosti kritizován za to, že nechytil žádnou velkou rybu a o odchod do civilu se rozhodl požádat po schůzce s Lessym.

Aspoň, že Zahálka zůstal na kachlíku

Policii ČR hrozil na konci září odchod několika elitních vyšetřovatelů, kteří pracovali na kauzách jako Gripeny, Pandury, Tatry nebo Opencard. Většina z nich se hájila, že nemá podmínky pro vyšetřování a že jim jsou házeny klacky pod nohy. Do přemlouvání se musel vložit kromě Lessyho také ministr vnitra Jan Kubice. Ten sice nezabránil v odchodu expertu na Pandury Františku Zahálkovi, ale alespoň mu nabídl místo poradce na ministerstvu vnitra, na nějž Zahálka nakonec kývl.

Psali jsme: Jan Kubice Expozituru nesleduje. Budoucnost resortu vidí černě


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…