Budete se divit, varoval nás včera David Rath...

12.11.2013 6:54

David Rath po propuštění z vazby řekl novinářům, že o návratu do politiky neuvažuje. Chtěl by se ale jako občan skrze své přátelské vztahy s některými politiky mimo jiné zabývat otázkou ohrožení svobody. Připomněl, že žijeme pod neustálým dohledem kamer, naše e-maily a telefony jsou monitorovány. Co s tím? Odcestovat na Mars. Alespoň to s nadsázkou doporučuje bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby a generál v záloze Andor Šándor.

Budete se divit, varoval nás včera David Rath...
Foto: repro ČT, tan
Popisek: David Rath na svobodě

Anketa

Máte radost z propuštění Davida Ratha?

80%
20%
hlasovalo: 10861 lidí

Z korupce obžalovaný David Rath byl v pondělí po osmnácti měsících ve vazbě propuštěn na svobodu na základě rozhodnutí Vrchního soudu v Praze, který tak vyhověl Rathově stížnosti. Brány ruzyňské věznice opustil krátce po třetí hodině. Poté uspořádal tiskový brífink na náměstí v Hostivici.

Do politiky se vrátit nechce

Do politiky se Rath podle svých slov vracet nechce. Ukázala se mu prý z té nejhorší stránky - tedy tak, že může člověka přivést až na samé dno. „Byl zájem některých politiků tuto kauzu použít nebo zneužít," uvedl na brífinku bývalý středočeský hejtman a exposlanec ČSSD, který se chce teď věnovat práci ve své soukromé ordinaci. Kromě toho má v úmyslu také působit jako občan a skrze některé své přátele v politice na modernizaci systému českého vězeňství, aby se vymanilo z represivního stalinského systému produkujícího recidivisty. Vězeňská služba se k němu ale prý chovala lépe než orgány činné v trestním řízení. Svou kauzu považuje za politický proces a dodal, že proti němu byly použity naprosto extrémní prostředky, a to jak ve sledování, tak v tom, že ho vozili v kolonách s vrtulníky a těžkooděnci se samopaly.

Žijeme jako v Orwellově románu

Na brífinku hovořil také o ohrožení svobody. „Myslím si, že se objevuje v České republice spousta negativních jevů, které se sem dostávají ze zahraničí. Vezměte si třeba tu kauzu Snowden nebo sledování paní Merkelové. Prostě žijeme ve světě, o kterém jsme si nedávno jen četli v románech jako je třeba Orwellův 1984 nebo od Kurta Vonneguta Mechanické piano, ve světě, který najednou začíná být totálně pod dozorem. Neustále někdo někoho odposlouchává, sleduje, všude jsou kamery, každý váš telefon je monitorován, každý váš mail je monitorován. To je třeba jedno z témat, které si myslím, že by mělo začít čím dál tím víc rezonovat v tom veřejném prostoru, jestli to je správný směr,“ nastínil novinářům svůj další okruh zájmu.

(Edward Snowden - někdejší technik amerických tajných služeb, který světu vyzradil informace o rozsáhlém špehování americkou NSA – pozn. red.).

Jednoho dne se probudíme a budeme se divit

„My si můžeme pořád říkat, že žijeme v demokracii, ale jednoho dne se můžeme probudit, budeme mít třeba najednou jiné politiky, kteří toto, co se teď zavede, využijí k něčemu, co mi dneska ani nedokážeme vůbec dohlédnout. Pak se můžeme všichni divit. Já jsem to částečně na sobě zažil. Byl to tedy děsivý zážitek, když zjistíte, že prostě někoho z vašeho okolí půl roku odposlouchávají v ložnicích, v obývácích… a teď ty věty z toho vytrhají a používají proti vám, tak je to dost depresivní,“ doplnil Rath.

Co proti tomu? Objednat si let na Mars

Někdejší náčelník Vojenské zpravodajské služby a generál v záloze Andor Šándor ParlamentnímListům.cz ke slovům Ratha o ohrožení svobody kvůli všudypřítomnému sledování řekl: „To je realita dnešního světa. Není to ani realita České republiky, ani realita Evropy, je to prostě realita světa. Co proti tomu? Proti tomu je jedna jediná možnost: objednat si let na Mars bez letenky zpátky a tam za vašeho života budete mít jistotu, že se s ničím takovým nesetkáte. Říkám to samozřejmě s nadsázkou,“ prohlásil Šándor. 

Potřeba informací

„Dneska je hlavní mít informace, mít je dřív, mít je lepší než ten druhý. Neustále přetrvává zájem někoho, aby byl lépe připraven než ten druhý. To je ve všech sférách. Že se k tomu používají tajné služby a prostředky tajné služby, je fakt. Že to používají i byznysové společnosti i organizovaný zločin, to je také fakt. A jestliže stát jako Německo, Francie a podobně není schopen ochránit vlastního premiéra, který se zřejmě naivně domnívá, že jeho mobil nezajímá nikoho, pak je to problém těch států. Pokud kancléřka spolkové republiky nepoužívá státní šifrovaný mobil a používá nějaký stranický, pak je to její problém, ale také problém toho státu,“ míní bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby.

A pokračuje: „Podívejte se na Spojené státy. Obama po prvním zvolení odevzdal své Blackberry, respektive ho přestal používat. A jako nejmocnější muž pochopil, že to jinak nejde. A proč to udělal? Protože chápe, že i jeho by někdo chtěl odposlouchávat. To je prostě realita světa,“ podotkl Šándor.

Nezbyde nám, než se s tím smířit

„Já chápu, že se někdo může odvolávat na Orwellův román a nevím co všechno, ale v tuto chvíli nevidím způsob, jak se s tím vypořádat. Jestli se někdo domnívá, že kauza Snowden zásadně změní přístup států a jejich zpravodajských služeb, tak je na omylu. Chtěl bych podtrhnout to, co se snažím říkat, celou dobu: to nejsou jen tajné služby, které tohle všechno dělají, to nejsou jen tajné služby, které chtějí mít náskok,“ upozornil dále ParlamentníListy.cz generál v záloze.

„Když stát vypíše tendr v řádu desítek miliard, kterého se účastní několik firem, tak proč by jedna z těch firem nebo dvě nebo všechny si nemohly opatřit techniku, která by jim umožnila zjistit, jakou dá jejich konkurent cenu, za jakých podmínek a podobně? Ta technika je dostupná, nekoupíte si ji v Tescu v oddělení elektroniky, to je jasné, ale prostě ji seženete. Nebo si ji můžete propůjčit nebo najmout celou službu, kterou vám někdo udělá. To je fakt, se kterým nám nezbyde, než se smířit. A není to něco, co by začalo včera nebo po jedenáctém září,“ ví Šándor.

Kauza Rath

Policie Davida Ratha zadržela loni v květnu v Rudné u Prahy, když odcházel ze schůzky s dalšími následně obviněnými, exředitelkou kladenské nemocnice Kateřinou Pancovou a bývalým poslancem Petrem Kottem. Rath nesl krabici, o níž tvrdil, že obsahuje víno. Poté, co ji policista otevřel, se však ukázalo, že je plná bankovek. Podle policie v ní bylo sedm milionů korun. Zanedlouho po Rathovi zadrželo policejní komando i Kotta s Pancovou. Žalobce v této kauze viní 11 lidí z ovlivňování veřejných zakázek ve Středočeském kraji, které spolufinancovala Evropská unie. Jednalo se o zakázky na modernizaci nemocnic, oprav gymnázia v Hostivici či zámku Buštěhrad. Klíčovým důkazem jsou policejní odposlechy. Na základě nich žaloba tvrdí, že se dopředu domlouvaly vítězné firmy v tendrech, což provázela korupce. Za zmanipulované veřejné zakázky Rathovi hrozí až 12 let vězení. Z trojice hlavních obžalovaných je nyní ve vazbě jen Kott.

reklama

autor: Petr Kupka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…