Exministr obrany jasně odporuje Peake a říká: To bych nedělal

18.12.2012 4:43

Nejlepší obrana je útok, tuto znalost vojenské taktiky nová ministryně obrany Karolína Peake jednoznačně prokázala. Svědčí o tom její razantní reakce na nedůvěru prezidenta Václava Klause, která následovala rychle a šokovala nejen současné politiky, ale i osobnosti, které řídily resort obrany před ní.

Exministr obrany jasně odporuje Peake a říká: To bych nedělal
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Vojenský speciál na afghánském letišti

Odvolání prvního náměstka Vlastimila Picka pár hodin po nástupu do funkce udivilo i bývalého ministra obrany Miroslava Kostelku. „Byl jsem touto reakcí překvapen, nová ministryně mohla využít bohatých zkušeností pana generála Picka,“ prohlásil někdejší ministr obrany, který stejně jako generál Picek prošel před svým nástupem do čela resortu obrany bohatou vojenskou kariérou.

Bývalý šéf prezidentovy kanceláře měl ke Klausovi blízko

Karolína Peake dala po pár hodinách v čele obrany prezidentovi najevo, že není žádná dívenka, jak šéfku nejmenší vládní strany LIDEM Václav Klaus nazval, ale že dokáže zamést i s bývalým generálem, jakmile k tomu dostane příležitost. A jistě jí udělalo v této situaci radost, že šlo o člověka, který má k prezidentovi jako bývalý šéf jeho vojenské kanceláře blízko.

Picek je civilista jako každý jiný

Miroslav Kostelka na zdůvodnění nové ministryně obrany, že chce mít civilní vedení ministerstva, namítá, že náměstek Picek už byl generálem ve výslužbě. „Je tedy už civilista jako každý jiný,“ upozornil.

Politici, když byli zvoleni do funkcí, které vyžadovaly nestranickost, například v případě prezidenta nebo členů NKÚ, prostě po svém zvolení nebo jmenování členství ve straně ukončili. Proč by tedy měla už ukončená vojenská kariéra vadit  u náměstka ministra obrany?

Někdejší ministr obrany je přesvědčen, že ministryně měla využít znalostí prvního náměstka i dalších lidí z týmu exministra obrany Alexandra Vondry už proto, že sama žádné předchozí zkušenosti z této oblasti nemá. „Po Sašovi Vondrovi bude mít složitou situaci, protože její předchůdce na obraně nic nezkazil,“ ocenil působení ministra za ODS armádní odborník, který byl za své armádní kariéry zástupcem náčelníka generálního štábu i prvním náměstkem obrany, což mu nebránilo stát se v roce 2003 ministrem obrany.

Jestli chce nahradit všechny vojáky, bude mít složitou situaci

Bývalý šéf obrany prohlásil, že armádu nepoškodí, pokud nebude Vlastimil Picek prvním náměstkem ministerstva, ale pokud by ministryně trvala na civilní části ministerstva a chtěla nahradit všechny vojáky a bývalé vojáky civilisty, pak by měla velmi složitou situaci. Navíc to Miroslav Kostelka  považuje za naprosto zbytečné. „Vojáci patří mezi nejloajálnější občany, jsou nesmyslné obavy, že by generál Picek působil proti civilnímu řízení,“ odmítá takové úvahy Kostelka. Doufá, že nová ministryně „snad ukáže, že něco umí, jinak má smůlu.“ „Je její věcí, jakými personami se obklopí,“ uvedl.  Měla by se obklopit lidmi, kteří problematice armády rozumí, když sama z tohoto oboru nemá zkušeností, musí dát na rady odborníků. „Může se opřít o současného náčelníka generálního štábu, který je velmi schopný. Pokud to udělá, bude to dobrý signál, jak bude nová ministryně resort řídit,“ zamýšlí se Miroslav Kostelka. „Ať už to udělá, nebo neudělá, musí si to pak zodpovědět,“ dodává bývalý ministr obrany.

Nikoho jsem ve vedení ministerstva neměnil

Na místě Karoliny Peake by se exministr zachoval úplně jinak. „Kdybych chtěl mít ve svém týmu své lidi, využil bych nejprve zkušeností pana Picka. Odborníka, který by ho nahradil, bych mezitím hledal stejně jako bych mezitím našel odpovídající místo panu Pickovi,“ popisuje, jak by postupoval.  Vzpomíná na svůj nástup do čela resortu. „Já jsem nedělal prakticky vůbec žádné změny, došlo jen k jediné obměně, protože odešel z vedení Pavel Severa, když byl jako náhradník zvolen poslancem. Jinak jsem žádné změny nedělal. Ale měl jsem výhodu, že jsem ty lidi znal a oni znali mě,“ konstatoval. Civilní kontrola armády, to podle něj neznamená jen to, že je ministerstvo řízeno civilistou, ale především že chod resortu a armády kontrolují civilisté, v tomto případě parlament. Ale současně by podle něj měla „civilní kontrola“ znamenat i povinnosti, aby byla zajištěna obrana státu a armáda dostala k tomu všechny potřebné prostředky.

Bývalí náčelníci generálního štábu by neměli odcházet do soukromého sektoru

Karolína Peake by podle Miroslava Kostelky určitě měla využít zkušeností pana Picka, který zasvětil celý život armádě a podílel se i na její reformě, a najít mu adekvátní uplatnění. Není podle něj správné, když lidé z takových funkcí odcházejí do soukromého sektoru, v případě bývalých náčelníků generálního štábu zcela určitě.  Sám prý si na stát po svém odchodu z resortu obrany nemůže stěžovat. „Ke mně se stát nezachoval nijak zle, po odchodu z ministerstva jsem byl na Úřadu vlády a pak i velvyslancem,“ vysvětlil.

Nového prvního náměstka ministryně obrany ještě neobsadila. Zatím jmenovala ředitelem Národního úřadu pro vyzbrojování Jaroslava Štrupla, šéfem svého kabinetu Aleše Klepka a vedoucím svých poradců Pavla Kotrbu, kteří prý mají její plnou důvěru.  Ale některá jména budí pochyby. Například Aleš Klepek  zastával stejnou funkci již za ministra obrany Martina Bartáka, který je stíhán kvůli korupci. Mnozí politici poukazují i na to, že šéf poradců nové ministryně obrany ví o armádě stejně málo jako ona sama.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…