Expert: Proč byli Vondra a Gandalovič v Afghánistánu? Šetří se

11.09.2011 21:54

Bezpečnostní experti zpochybňují důvody a smysl poslední návštěvy ministra obrany speciálním letem do Afghánistánu, uskutečněné v době mohutných vládních škrtů v rozpočtu armády. Otazníky ale zůstávají také nad důvody účasti českého velvyslance v USA Petra Gandaloviče, který byl rovněž na palubě vládního speciálu.

Expert: Proč byli Vondra a Gandalovič v Afghánistánu? Šetří se
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Vojenský speciál na afghánském letišti

„Jen Američané ztratili pod Hindukúšem 6200 lidí. Další tisíce pak ostatní státy spojenecké koalice. Neslyšel jsem však, že by americký ministr obrany jezdil na otočku přes půlku světa do Afghánistánu vždy, když se mu tam zraní dva vojáci, jako to bylo teď v našem případě," uvádí pro ParlamentníListy.cz bezpečnostní expert Jan Střelka. Podle něj tím ministr Vondra vyslal do světa i do vlastního resortu jasný signál, že svým lidem - lépe řečeno jejich bojové morálce - nevěří. Nebo nedůvěřuje velitelům českých vojáků a jejich výcviku. 

Podobně záhadnou zůstává také účast českého ambasadora Gandaloviče. „Těžko si lze představit důvod, proč nebo kvůli čemu náš velvyslanec v USA, který má své služební místo ve Washingtonu, letí za peníze daňových poplatníků doslova přes celý svět až do Afghánistánu. Kvůli čemu to muselo být, že to nešlo vyřešit normálními jednáními v USA?," ptá se bezpečnostní expert Jan Střelka.

Vítejete spojenci!

Ministerstvo zahraničních věcí (MZV) v odpovědi na otázky ParlamentníchListů.cz odpovědělo, že se cesta uskutečnila z důvodu našeho spojenectví s USA. „Spojenecká operace v Afghánistánu je jednou z nejzásadnějších politických pojítek mezi Českou republikou a Spojenými státy. Je proto důležité, aby český velvyslanec dobře znal práci českého PRT v Afgánistánu, aby znal situaci v místě a měl možnost mluvit také s vojenskými a civilními představiteli spojenců v Afgánistánu," řekl redakci mluvčí ministerstva Vít Kolář. Podle něj představuje velvyslanec v USA na různých fórech činnost naší země v Afghánistánu a považujeme za velmi přínosné, že teď může přinést i osobní zkušenost z místa, která je nenahraditelná," tvrdí Kolář. 

„Je otázkou, kolik informací a údajů oproti těm, které mohl dostat formou svodek a podkladů kurýrní poštou nebo mailem, stačil velvyslanec za těch pár hodin na místě do sebe vstřebat," zpochybnil Střelka argumenty resortu zahraničí. „Žijeme přece ve 21. století, kdy jsou zcela běžné videokonference. Díky nim získá člověk snadno a velmi levně všechny potřebné objektivní informace, a to v on-line čase," dodal Střelka pro ParlamentníListy.cz.

Podle Koláře nestála ministerstvo zahraničí Gandalovičova cesta Českou republiku žádné náklady navíc. Do Prahy prý přiletěl minulý týden na pravidelnou poradu velvyslanců a do Afghánistánu se svezl vojenským speciálem.

Neexistující důvody utajení

V této situaci je zajímavé, že ministerstvo obrany nechtělo dopředu sdělit žádné informace ohledně letu vládním speciálem, včetně seznamu VIP členů a jejich programu. To vše s odkazem na údajné utajení. Jenže podle Kolářova vyjádření pro ParlamentníListy.cz i později zveřejněného programu ministra Vondry, který letěl i s náčelníkem generálního štábu Pickem do Afghánistánem, podle svých slov jen za účelem zvednutí bojové morálky vojáků, nebylo na programu cesty politiků nic k utajování.

Navíc podle bývalého vysokého příslušníka Vojenské policie stát ani na žádné takové utajení nemá právo. „Informace např. o plánovaných setkáních VIP osob na zahraničních cestách nejsou součástí vojenské přílohy číslo 5 k nařízení vlády č. 522/2005, kterými se stanoví seznam utajovaných informací, ve znění nařízení vlády číslo 240/2008 Sbírky," tvrdí expert. Podle něj má proto na tyto informace právo každý člověk a s výjimkou utajených částí smluv je resort obrany povinen tyto údaje zájemci alespoň rámcově sdělit. „Jinak se vystavuje nebezpečí žaloby podle zákona číslo 106/1999 Sbírky," varuje bývalý elitní voják, který mlčení Vondrových lidí nechápe.

Foto: archiv PL.cz


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš, Jan Rychetský

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…