Kalousek nemá pravdu, za pandury jsem nelobboval, tvrdí Vondra

05.09.2010 16:43

Ministr obrany Alexandr Vondra z ODS jednoznačně odmítl tvrzení koaličního kolegy Miroslava Kalouska, místopředsedy TOP 09, který ho obvinil z lobbingu za zbrojařskou firmu Steyer.

Kalousek nemá pravdu, za pandury jsem nelobboval, tvrdí Vondra

Podle Vondry se Kalousek nařčením snaží akorát odvést pozornost od kauzy Kopřiva. "Saša Vondra byl nejaktivnější člen vlády, který nejvíc prosazoval, abychom učinili se Steyerem a General Dynamics dohodu. Naléhal na to, abychom to udělali kvůli dobrým vztahům s firmou," řekl Kalousek Lidovým novinám.

Je to akorát kamufláž

Vondra si to ale nenechal líbit. "Jsou to nesmyslné řeči, které odvádějí pozornost od současné aféry," vrátil úder v rozhovoru pro portál Týden.cz.

Novopečený ministr obrany jasně deklaroval, že kromě členství ve vládě Mirka Topolánka, která tehdejší zakázku posuzovala, neměl v případu pandurů žádnou funkci. " Já jsem tam byl jeden jediný hlas. Byl jsem vicepremiér pro evropské záležitosti a neměl jsem s tím absolutně nic společného," vysvětlil.

Podstatná informace

Nicméně faktem je, že Vondra tehdy informoval ostatní členy vlády o stanovisku bývalého generálního tajemníka NATO George Robertsona, který v té době pracoval pro akcionáře firmy Steyer. Tomu se nelíbilo, že Češi firmě vypověděli smlouvu.

Kalousek nyní naznačuje, že pro něj tehdy tato informace byla důležitá a ovlivnila jeho rozhodnutí, což ovšem Vondra považuje za úsměvné, zprávu tehdy dostali prý všichni jeho kolegové.

„Mám takový dojem, že panu Kalouskovi vadí, a on to i dal v minulosti najevo, že chci změnit systém akvizic v armádě a na ministerstvu obrany a omezit roli prostředníků. A jedním z nich byl například i pan Háva," naznačil ministr obrany, kde může být ono pomyslné jablko sváru.

Osekám chobotnici

Alexandr Vondra také podle svých vlastních slov hodlá zamezit korupci a "useknout chobotnici chapadla". V praxi to znamená, že se chce zasadit o co největší transparentnost. „Více akvizic se musí dít v režimu soutěže a nikoliv výjimkami ze zákonů. Samozřejmě, v některých odůvodněných případech to je nutné, ale v minulých letech to bylo na ministerstvu obrany zbytečně nadužíváno," vysvětlil šéf resortu.

Na závěr rozhovoru ministr obrany naznačil, že hodlá pokračovat v započatých personálních změnách. „Chci, aby na ministerstvu začali pracovat noví lidé, kteří nejsou zatíženi tak, jako například Jaroslav Kopřiva nebo Pavel Severa," uzavřel.

Dále čtěte:

Vondra je Parkanová, bezradný. Ať skončí, kritizuje Hulinský

Zakázku by pojistil můj nástupce Severa, sliboval Kopřiva

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jac

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…