Krade se tady, Romů mraky. Lessy přijel spasit Karvinou před výbuchem

31.01.2012 13:42

Demonstrace proti nepřizpůsobivým obyvatelům se s železnou pravidelností konají zatím jen ve Šluknovském výběžku, dost možná se ale brzy přesunou i do Karviné. Ta se potýká s nejvyšším nárůstem kriminality v republice a situaci přijel dokonce obhlédnout také policejní prezident Petr Lessy.

Krade se tady, Romů mraky. Lessy přijel spasit Karvinou před výbuchem
Foto: Policie ČR
Popisek: Policejní prezident Petr Lessy v Karviné

Lessy reagoval na pozvání primátora města Tomáše Hanzela, který na začátku roku poslal dopis policejnímu prezidentovi i ministru vnitra Janu Kubicemu.

„Zatím to tu není takové jako na Šluknovsku, neboť tu funguje podpůrný sociální systém, ale nesmíme nic podcenit. Prevence je základ,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz policejní prezident Petr Lessy. Právě v rámci preventivního opatření nebude již stálá pořádková jednotka Moravskoslezského kraje nadále posilovat Šluknovsko, tento úkol zůstane napříště jen pražským a brněnským policistům, ale posílí právě problémové oblasti ve svém vlastním regionu. „ Zvláště v oblastech z vysokou koncentrací obyvatel jako Orlová nebo Havířov dochází k nárůstu krádeží. Detailně jsme celou situaci analyzovali se zástupci města,“ uvedl Lessy, který se schůzky zúčastnil v doprovodu krajského policejního ředitele Tomáše Tuhého.  

Lessy se zajel osobně podívat na Nové město, kde hovořil s několika obyvateli tohoto sídliště. Podle informací tiskového odboru jej zajímalo, nakolik se obyvatelé cítí bezpečně. Od dvou seniorů, zástupců majority se dozvěděl, že sídliště v minulosti bylo podle jejich názorů upravenější a bezpečnější. Přesto procházet se ulicemi se nebojí, nemají osobní zkušenost s kriminalitou. Policejní prezident prošel i několik vchodů domů a pohovořil i s místními Romy.

Druhé místo

Trestná činnost v městě Karviná se oproti předešlému roku podstatně zvýšila, a to o více než 21%. Větší nárůst kriminality zaznamenal už jen okres Jeseník 27,2% oproti předešlému roku. Na tomto stavu se bezpochyby podílí nejen zhoršující se ekonomická situace ve státě spojené s  nárůstem nezaměstnanosti, ale též snižující se počet policistů, jejichž početní stav klesl už pod 39 tisíc. Minimální počet stanovený policejním prezidiem je 40 309.

 


Podle primátora města Tomáše Hanzela bude za účelem zlepšení situace kladen velký důraz na spolupráci místních obvodních oddělení Policie ČR a Městské policie Karviná. "Dohodli jsme se na posílení hlídkové služby ve městě. Za dva měsíce nejpozději se s policejním prezidentem opět sejdeme a vyhodnotíme účinnost dohodnutých opatření. Pokud nebudou dostačující, budou do města přesunuti další policisté. “ uvedl pro ParlamentníListy.cz Tomáš Hanzel.

Cokoli se může pokazit, pokazí se

Situaci v Karviné v pondělí navíc zkomplikoval výpadek systému pro vyplácení sociálních dávek. Kvůli náporu žadatelů úřednice nezvládly vyřizování žádostí a na dveře kanceláří vyvěsily informace o tom, že mají zavřeno z technických důvodů. 1100 rodin tak nedostalo prostředky na živobytí. „ Zaměstnanci tu pracují soboty neděle, jedna úřednice už zkolabovala a je na nemocenské. Systém nefungoval dobře. Padal průběžně už od začátku ledna a ztrácela se v něm data,“ sdělila redakci  tisková mluvčí města Karviná Šárka Swiderová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…