Kritický stav, krok před propastí. Zoufalý akt policistů atakuje Nečasův kabinet

10.07.2012 12:36

PROHLÁŠENÍ UVNITŘ Přidejte nám, ministře Kubice. I za cenu, že skončíte jako Pospíšil... To může vyplývat z razantního prohlášení policejních odborářů z Unie bezpečnostních sborů, které dramaticky popisuje neutěšenou situaci v policii. A potvrzuje, že policisté si o více peněz řeknou v den voleb.

Kritický stav, krok před propastí. Zoufalý akt policistů atakuje Nečasův kabinet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policisté, ilustrační foto

Českým bezpečnostním sborům už došla trpělivost. Vládní škrty prý ohrožují policisty, hasiče i členy Vězeňské služby. Pokud členové Nečasova kabinetu neustoupí, může prý dokonce dojít i k jejich likvidaci.

Daruj krev, zachráníš policisty?

Proto se bezpečnostní sbory rozhodly k poměrně razantnímu, možná až husarskému kousku. 12.10., tedy v době konání voleb, jejich členové místo do práce zamíří k lékařům. Půjdou totiž hromadně darovat krev. Chtějí tak vyjádřit nespokojenost s vládními, pro ně prý likvidačními, kroky.

Zoufalý čin

Podle člena sněmovního bezpečnostního výboru, Františka Bublana  (ČSSD), jde o volání tonoucího. "Je to zoufalý čin, chceme mu předejít," uvedl pro ParlamentníListy.cz s tím, že klíčová je v tomto případě role šéfa vnitra, Jana Kubiceho. Toho prý nářky bezpečnostních sborů mohou stát i místo.

"Ministr Kubice by měl přijít za Nečasem a říct: potřebuji tolik a tolik peněz, tolik a tolik policistů. I za cenu toho, že ho Nečas odvolá. Tak, jako Pospíšila," dodal Bublan pro redakci. Pokud by Kubice skutečně dal Nečasovi nůž na krk, mohlo by to pro něho prý znamenat politický konec.

Zariskuje Kubice?

"Kubice se zatím tváří, že o ničem neví. Pokud se ale premiérovi postaví, bude hodně riskovat," spekuluje poslanec s tím, že právě Kubiceho přesné stanovisko chce znát sněmovní výbor pro bezpečnost, jehož je členem.

"Chceme té akci předejít, svoláme mimořádné setkání výboru pro bezpečnost, na němž budeme žádat Kubiceho o vyjádření," nastínil postup sněmovního orgánu někdejší ministr vnitra.

Vláda prý zůstane neoblomná

Pokud k akci Upír nakonec skutečně dojde, příliš optimismu do jejích důsledků ale nevkládá. "S vládními politiky to nehne. Možná se zamyslí, ale to je všechno," uzavřel Bublan s tím, že žádná z podobných akcí, jež proběhly v minulosti, ovoce nepřinesla.

Další šéf bezpečnostního výboru sněmovny, šéf VV Radek John, stoprocentně stojí za odbory. "Už rok za mnou chodí zděšení zástupci odborů, situace je opravdu velmi vážná," řekl redakci. "Ministr Kalousek na jednu stranu policii vyhrožuje, na druhou ji ekonomicky likviduje," posteskl si bývalý ministr vnitra.

Protestní akce odborů je naplánována na 12. října. V tento den mají bezpečnostní složky nahradit v ulicích členové armády. Bezpečnostní sbory tak chtějí dát vládě najevo, že škrtformy, které navrhuje, jsou pro ně smrtící.

Plné znění otevřeného dopisu Unie bezpečnostních sborů, který bezpečnostní sbory rozeslaly médiím 10.7. 2012: 


Vážení občané České republiky,

s hrůzou sledujeme, my, příslušníci Bezpečnostních sborů České republiky nejen ekonomický a politický, ale hlavně morální vývoj naší vlasti. Sledujeme budoucnost, do které se země nezadržitelně řítí, a rozhodně nemůžeme dále zůstat nečinní.

To co vláda České republiky rozhodla usnesením č. 590 ze dne 20 června 2011 je opravdová a řízená likvidace Bezpečnostních sborů České republiky. Tímto rozpočtovým plánem se zásadně snižují provozní, mzdové i investiční výdaje bezpečnostních sborů, jež mají pomáhat, chránit, zachraňovat a střežit životy nás, slušných občanů České republiky.

A jaké že důsledky bude mít toto vládní opatření, jež je závazné, vydané ve Sbírce zákonů, všemi ministry této vlády prosazované a nijak nezpochybněné? Ministerstvo vnitra, tedy Hasičský záchranný sbor České republiky a Policie České republiky, má tímto plánem zkrácen rozpočet 51,2mld. (2012), 46,9mld.(2013) až na výši 43,5mld. (2014), což v praxi znamená snížení stavu o 3000 hasičů, 72 požárních stanic a Národní ekonomickou radou vlády navrhované snížení počtu policistů o 10000 a snížení počtu základních útvarů až o téměř 140 oddělení!

Víra, že rozpočtová opatření nezasáhnou další bezpečnostní sbory  je zásadně mylná. Ministerstvo financí, tedy Celní správa České republiky, má dle usnesení vlády rozpočtováno 14,6mld. (2012), 12,9mld (2013) až na výši 11,5mld (2014).

Kritický stav a situace u Vězeňské služby České republiky bude dále prohloubena, a to díky poklesu rozpočtu Ministerstva spravedlnosti. Vážení občané, myslíte že „Spravedlnost“ nebude mít zkrácené nohy, jestliže z 20,3mld (2012) se sníží na 18,2mld (2013) respektive na 16,5mld. (2014) ?

A pro vše výše řečené, protože nám není lhostejná budoucnost bezpečí, základní potřeby slušného občana České republiky, Výkonný Výbor odborové organizace Unie Bezpečnostních sborů vyhlašuje protestní akci „UPÍR“, nejradikálnější akci odborů v dějinách bezpečnostních složek!!

Bezpečnost je zásadní potřeba člověka. My touto akcí, tím že hromadně všichni příslušníci půjdeme darovat krev a pomůžeme tím potřebným a nebudeme jeden den ve službě, dáme jasný signál a reálnou představu, kam naše vláda bezpečnost v naší zemi vede! Prosím, občané, nevěřte, že Vás bereme jako rukojmí! Jde o nás o všechny, jde o bezpečnost a naše sbory, jde o to, otevřít oči!!! Termín uskutečnění akce „UPÍR“ stanovujeme na den podzimních krajských voleb, upřesněn bude vyhlášením data voleb!!

Strach, že budete ohroženi nemějte!! Ten jeden den profesionální hasiče mohou zastoupit dobrovolníci, uvědomte si však, že to nejde pořád a systémově!! Policisty mohou v souladu se zákonem zastoupit vojáci. Armáda v den voleb v ulicích místo policistů!!! Ano, je to poslední a nejkrajnější legální způsob, jak donutit vládu přestat bezhlavě, neodborně a sprostě škrtat tam, kde to ohrožuje slušné občany České republiky!!



VÁŽENÍ OBČANÉ,


              JSME SI VĚDOMI, ŽE SE V NAŠICH REZORTECH A BEZPEČNOSTNÍCH SBORECH OBČAS ZBYTEČNĚ, NESMYSLNĚ NEBO I CÍLENĚ PLÝTVÁ. JSME SI VĚDOMI, ŽE I MY OBČAS MÁME MEZI SEBOU ČERNÉ OVCE A TYTO OVCE NÁM KAZÍ DOBROU PRÁCI A POVĚST. JSME SI VĚDOMI, ŽE NAŠE SBORY MAJÍ OBROVSKÉ REZERVY VE VNITŘNÍM FUNGOVÁNÍ.


              POKUD SE VŠAK DNES VY, SLUŠNÍ OBČANÉ NEPOSTAVÍTE ZA NÁS, NEMŮŽEME MY, POCTIVÍ PŘÍSLUŠNÍCI PAK SLOUŽIT VÁM, protože už tu prostě nebudeme…


s úctou

Výkonný Výbor Unie Bezpečnostních sborů


                                                                                                                         
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…