Mirek Topolánek u soudu pobavil zmínkou o Paroubkovi

31.03.2014 13:52

REPORTÁŽ Výpověď expremiéra Mirka Topolánka u Městského soudu v Praze dokládá, že bývalý první náměstek ministryně obrany Martin Barták neměl příležitost říci si o úplatek, z čehož ho obvinil bývalý velvyslanec USA v Česku William Cabaniss. A to proto, že se během setkání od sebe nehnuli. Navíc poukázal na to, že se Cabaniss na akci objevil nečekaně a bez pozvání a je otázkou, proč tam vůbec vážil cestu.

Mirek Topolánek u soudu pobavil zmínkou o Paroubkovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Expremiér Mirek Topolánek

Anketa

Který český premiér byl nejlepší?

16%
56%
2%
5%
12%
1%
2%
1%
2%
hlasovalo: 17467 lidí

Svědecká výpověď bývalého českého premiéra Mirka Topolánka u Městského soudu v Praze v kauze Tatra vyzněla tak, že je vyloučeno, aby si bývalý první náměstek ministryně obrany Martin Barták řekl při návštěvě české delegace v americkém Centreville o úplatek. To je v naprostém protikladu s tvrzením bývalého velvyslance USA v České republice a předsedy dozorčí rady automobilky Tatra Williama Cabanisse, na jehož základě se případ začal vyšetřovat.

Ještě předtím, než začal Mirek Topolánek vypovídat o samotném jednání, na němž měla padnout žádost o úplatek, popsal situaci, jaká panovala po nástupu jeho první vlády v oblasti armádních zakázek. Šlo o pronájem gripenů, pandury a také nepodepsanou, ale schválenou zakázku na nákup vojenských vozů Tatra. „Zakázka na prodej tatrovek byla od začátku problémová. Tlak americké administrativy byl velký a týkal se jak Tatry, tak stíhaček F16 či dostavby Temelína,“ prohlásil s tím, že ale jeho vláda americkému tlaku nepodléhala.

Objevovaly se informace o prokorupčním chování vedení Tatry

„Byla znát obava amerického managementu v Tatře, že ten kontrakt nemusí vyjít. Tehdejší ministr obrany Šedivý už v roce 2006 dostával informace, které dokládaly nestandardní a prokorupční chování managementu Tatry. Šlo o manipulace při zadávání zakázky. Kdybych měl říct, co si o celé té věci myslím, tak to vnímám jako obavu amerického vedení Tatry z trestního stíhání,“ uvedl expremiér Mirek Topolánek.

Toto jeho směřování výpovědi ale pořádně nadzvihlo ze židle státního zástupce Dušana Táborského. „Pane svědku, naznačujete snad nějakou akci Američanů?“ osopil se žalobce na bývalého předsedu vlády. „Nic nenaznačuji,“ zareagoval Mirek Topolánek a pak už čelil dotazům státního zástupce na konkrétní setkání na střelnici v americkém Centreville, kde si měl podle tvrzení Williama Cabanisse říct v únoru 2008 Martin Barták o úplatek.

Premiéra udivilo, kde se na setkání vzal bývalý velvyslanec

Mirek Topolánek celou akci popsal jako naprosto standardní setkání, kterých měl za rok stovky a zmíněný den ve Spojených státech šest až sedm. V poměrně malé místnosti korzoval se svým doprovodem od jedné skupinky byznysmenů ke druhé a veškerá konverzace se sestávala ze zdvořilostních vět a frází. Pak se tam objevil bývalý velvyslanec USA v Česku Cabaniss, což ho hodně nepříjemně překvapilo.

„Vybavuji si, že mi ujelo něco jadrného ve smyslu ´Co ten tady dělá?´ Nevěděl jsem, že je v dozorčí radě Tatry. Požádal mě, jestli si můžeme říct něco o Tatře. Neměl jsem zájem se s ním o tom bavit, takže jsme si vyměnili pár vět jako takový slovní ping-pong. Byl u toho ještě tehdejší manažer Tatry Duncan Sellars, to byl agent, a Martin Barták, který mi překládal,“ líčil Mirek Topolánek, jak to probíhalo na schůzce před šesti lety. V jasné narážce na svědectví Cabanisse prohlásil, že jemu se paměť nevylepšuje, čím dále je od té události.

Topolánek vyloučil, že by Barták vyslovil žádost o úplatek

„Vylučuji, že by při tom rozhovoru Martin Barták vyslovil tu nabídku. Na to má znalost angličtiny stačí. A celou dobu, co jsme tam byli, se ode mě nehnul,“ prohlásil přesvědčivě Mirek Topolánek. Státní zástupce pak předložil fotografii z tohoto setkání, na níž byli zachyceni právě Topolánek, Barták, Cabaniss a Sellars, a opakovaně se dožadoval po expremiérovi, aby řekl, o čem si povídali právě v tom okamžiku, co jsou zachyceni na snímku.

Mirek Topolánek

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • mimo zastupitelskou funkci

Toho se dožadoval opakujícími se otázkami a Mirek Topolánek stále dokola opakoval, že takových fotek z této akce je spousta a na každé je zachycen s někým jiným. „Měla to být provokace. Nechápu, proč tam Cabaniss vážil cestu. Měli máslo na hlavě a chtěli řešit to, co nebylo záležitostí vlády. Je namístě otázka, proč tam nepozváni přišli a co chtěli. Pak jsem už docela rozčileně řekl, že o té zakázce nic nevím, ale v žádném případě nebudeme dělat něco nestandardně. Martin Barták to překládal uhlazeně a na rozdíl ode mě nerozčíleně,“ vzpomínal expremiér.

Na střelnici ho nabudila až SMS o Paroubkově výroku

Po korzování a diskusích se skupinkami byznysmenů měla česká delegace v programu, že si na tamní střelnici vyzkouší své dovednosti. Žalobce si nechal od Mirka Topolánka popsat, jak vypadala ta střelnice, jestli si v té době nemohl Martin Barták bez jeho vědomí říci Američanům o úplatek. Vzhledem k tomu, že šlo o otevřený prostor a při střelbě stáli Topolánek s Bartákem vedle sebe, expremiér tuto možnost vyloučil.

Státnímu zástupci se ale na střelnici očividně zalíbilo a vyptával se i na to, jak se tehdejšímu premiérovi při střelbě dařilo. „Při první sérii jsem střílel špatně, nic jsem netrefil. Ale pak mi někdo poslal SMS, co o mně řekl Paroubek, to mě nakoplo a začalo mi to jít,“ pobavil Mirek Topolánek soudní síň a na následnou otázku žalobce, jestli situace na střelnici umožňovala důvěrný rozhovor někoho s někým, odpověděl záporně.

Hyenky bývalému premiérovi vůbec nechybí

Více než hodinová výpověď bývalého předsedu vlády Mirka Topolánka zastihla v dobrém rozmaru a trpělivě a místy až žoviálně odpovídal na často se opakující a ničím se nelišící dotazy státního zástupce. A dobrou náladu měl i po odchodu ze soudní síně, když ho čekajícího u výtahu obklopili novináři a televizní štáby, jimž sdělil, že se nebude k ničemu vyjadřovat, že to není jeho občanská povinnost. „A jak se máte hyenky? Vůbec mi nechybíte,“ rozloučil se před nástupem do výtahu.

Martin Barták o Topolánkově výpovědi uvedl, že to bylo vystoupení, jaké se dalo očekávat, a že bylo v duchu toho, jak už vypovídal dříve. „Očekával jsem, že bude říkat pravdu, což očekávám od všech svědků. To myslím, že úplně stačí, já nepotřebuji žádnou pomoc, aby si někdo vzpomínal na nové věci, nebo aby ta fakta kombinoval, jako to dělají ti Američané,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Martin Barták.

Buď tím něco skrývá, nebo se snaží od sebe odvrátit pozornost

Nechtěl však komentovat Topolánkovy úvahy, že Američané rozjeli tuto akci z obav z vlastního trestního stíhání. „Nechci se pouštět do spekulací o tom, co si kdo myslí nebo co si kdo pod tím představuje a co řekl někdo jiný. Jen si myslím, že není samo sebou, že někdo si vzpomene na takovouhle věc tři roky poté a nechá se tam dovézt nějakým obskurním novinářem. Myslím tím dovézt na policejní stanici na předem domluvenou akci. Buď tím něco skrývá, nebo se tím snaží od sebe odvrátit pozornost. To je to, co si o celé věci myslím já,“ konstatoval Martin Barták.

V jeho prospěch významně promluvilo Topolánkovo tvrzení, že se Cabaniss na setkání s byznysmeny objevil nečekaně a bez pozvání, ale i to, že byl pořád po boku expremiéra. „Nevěděli jsme, že tam Američané budou, pokud vím, tak ani nezdůvodňovali, proč se tam objevili. Ale chápal jsem premiéra, když tam tak nečekaně dorazili a začali ho obtěžovat svými problémy týkajících se jejich obchodní činnosti, tak že ho to pohoršilo,“ dodal pro ParlamentníListy.cz k Topolánkově výpovědi Martin Barták.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…