Muničáky sice střeží soukromníci, ale armáda na ně nedá dopustit

05.12.2012 13:43

REPORTÁŽ Armáda se nejnověji stala terčem kritiky, že v největším armádním kontraktu dneška vybrala bez tendru firmu Trade FIDES. Tak se rozhodla ukázat novinářům, jak technická ochrana muničáků touto soukromou firmou vypadá a proč je takové řešení výhodnější a levnější.

Muničáky sice střeží soukromníci, ale armáda na ně nedá dopustit
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Na návštěvě muničního skladu armády v Hostašovicích na Moravě, který po technické stránce střeží firma Trade FIDES, po té fyzické vojenská policie

Na okraji Beskyd je vesnička Hostašovice, nad níž se v kopci skrývá ostře sledovaný areál. Jde o jeden z osmi muničních skladů armády, přičemž příští rok jich zůstane sedm. Sedm strategických skladů, kde je za přísných bezpečnostních podmínek uskladněna v zapečetěných bednách dělostřelecká, pěchotní i ženijní munice. Jejich technická ochrana se ale stala terčem různých dohadů.

Stačí dvacet profíků

To byl i důvod, proč do utajovaných prostor armáda pustila skupinu novinářů. Do roku 2004 dohlíželi na muničáky vojáci základní služby. V každé posádce jich bylo zhruba sto, dnes jich díky elektronické ostraze hlídá každý sklad na dvacet, ale profesionálů z vojenské policie. Příští rok nicméně končí u pěti z osmi skladů smlouva s firmou Trade FIDES, která elektronický systém navrhla a provozuje. „Vyvinuli jsme systém, ale armáda chtěla něco jiného. Rok nám trvalo jeho doladění,“ řekl Petr Bauer z Trade FIDES. Právě tato firma by se podle armády měla bez výběrového řízení starat o vše zhruba za miliardu i nadále.

Muniční sklad v Hostašovicích se rozkládá na dvou stovkách hektarů. Kolem něj se jako dlouhý had vinou vnější oplocení zakončené ostnatým drátem a vnitřní oplocení opatřené senzory, které zaznamenají i nejjemnější kontakt. V meziprostoru stojí na sloupech v řadě za sebou kamerové systémy. Vše je rozmístěno tak, aby v monitorovacím středisku u vjezdu do základny mohli dohlédnout i do nejvzdálenějších míst perimetru. Na obrazovkách vše hlídá služba. „Od té doby, co jsou areály muničních skladů vybaveny tímto systémem, nedošlo k narušení,“ sdělil Pavel Chovančík z olomouckého velitelství vojenské police.

Medvěd narušitel

Nicméně právě letos se do areálu jeden dost nečekaný narušitel dostal. O přítomnosti medvěda ale vojáci hned věděli. Nicméně, jak vysvětlili novinářům, protože jde o chráněný druh, museli nejdřív zjistit, co s ním. Když přivezli klec a návnady, méďa si to rozmyslel, a raději se přes plot sám dostal zpět na svobodu. „Víte, jak se máte chovat při setkání s medvědem? Nevadí, on to rozhodne za vás,“ vtipkují tam kvůli příhodě vojenští policisté dodnes. Ostatně v areálu jsou sklady rozesety různě v lese tak, aby při explozi došlo k co nejmenším ztrátám.

Jde o běžné zděné budovy, které jsou však mnohem více než řadové domky chráněny sítí hromosvodných drátů, aby měl blesk co nejmenší šanci. Navíc nejsou naplněny municí až po strop, aby jejich rozložení neskýtalo žádné riziko. Ostatně munice je uložena v zelených dřevěných, ale okovaných bednách, které jsou k sobě připevněny železnou páskou. Všechny krabice jsou samozřejmě zapečetěné.

Rizikovost munice

„Soukromé subjekty zajišťují podobné služby i v Německu pro Bundeswehr. Vždyť rizikovost munice ospravedlňuje prostředky, které dáváme do ostrahy,“ řekl nejdřív ředitel sekce logistiky Ministerstva obrany a brigádní generál Vladimír Halenka. Všichni přítomní potvrdili, že zajištění technické ostrahy muničáků firmou Trade FIDES do roku 2019 bude výhodnější než jiné varianty. „Výměna za jiné řešení elektronického střežení, případně zajištění vlastními silami by totiž byly pro Ministerstvo obrany finančně náročnější až o stovky milionů korun,“ řekl již dříve mluvčí resortu obrany Jan Pejšek.

Výše uvedené důvody potvrdil i Libor Tejnil z ekonomické sekce ministerstva. To si nechalo udělat k věci i technický audit, který změnu firmy vyhodnotil jako časově a finančně nákladnou. Trade FIDES je sice jedinou firmou v oboru, která se dokáže o technickou ostrahu muničáků v požadovaném rozsahu postarat, ale má škraloup. Před několika lety byli její dva zaměstnanci obviněni, že právě kvůli zakázce na ostrahu vojenských objektů upláceli úředníka ministerstva. Jeden byl obvinění zproštěn, druhý stále čeká na verdikt soudu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

12:41 Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

Nejsou vojáci, není munice, nejsou opevnění. To jsou závěry polského analytika Konrada Muzyky ohledn…