Novinka: Šéf policie Lessy dotuje příslušníky ze svého

03.08.2011 21:20

Jedna kapsa prázdná, druhá vysypaná. Otřepané klišé, které ovšem trefně vystihuje rozpočtovou situaci policejního prezidia. Jako by nestačilo avizované ponížení o dalších 1,37 miliardy na příští rok, tak ještě letos praskne zvláštní fond policejního prezidenta.

Novinka: Šéf policie Lessy dotuje příslušníky ze svého

Je totiž nutné zalepit mandatorní výdaje v podobě navrácení rizikových příplatků. Ty podle rozhodnutí zvláštní komise byly ve většině případů odebrány protiprávně.

Doporučujeme: Kdo pomůže, když vás přepadnou? Víme, kolik policistů čeká vyhazov

Jednotlivá krajská policejní ředitelství se během reforem tehdejšího ministra vnitra Ivana Langera stala samostatnými organizačními složkami s vlastním rozpočtem, nezávislým na policejním prezidiu. Ale ani individuální hospodaření není zárukou úspěchu a ta ředitelství, kterých se navrácení příplatků týká nejvyšší měrou, musela požádat prezidium o spolufinancování, neboť sama nejsou schopna nést břímě vyrovnání.

Šábneme se půl na půl

,,U nás bude zvláštní příplatek vrácen více jak tisícovce policistů a celková částka se pohybuje okolo 8,5 miliónu korun. Finanční prostředky půjdou z jedné poloviny z rozpočtu Krajského ředitelství policie Libereckého kraje, na zbytku se pak podílí dotací policejní prezidium," sdělila redakci tisková mluvčí KŘ Libereckého kraje Vlasta Suchánková. V Královéhradeckém kraji se podle mluvčí Ivany Ježkové jedná o částku přibližně kolem 12 mil. Kč, která bude hrazena stejným poměrem jako v kraji Libereckém.

Morava zapláče

Podstatně hůře je na tom policie v Moravskoslezském kraji. Ředitel Tomáš Tuhý posuzuje jednotlivé žádosti o přezkumná řízení postupně v pořadí, v jakém jsou mu doručovány. ,, Do současné doby již obdržel přibližně tisícovku žádostí a každým dnem přicházejí další. O několika prvních již rozhodl - a s ohledem na aktuální pohled na právní stav věci vyhověl žadatelům v plném rozsahu. Dá se tedy předpokládat, že v ostatních obdobných případech bude postupovat stejně. Přezkumná řízení ke zmíněným rozhodnutím o úpravě zvláštních příplatků se mohou týkat přibližně až 4000 policistů, jestliže si o přezkumné řízení požádají. Náklady by pak mohly dosahovat výše přibližně 40 mil. Kč," odpověděl ParlamentnímListům.cz mluvčí Aleš Viktorin. Je velmi pravděpodobné, že Moravskoslezský kraj požádá prezidium minimálně o 50% úhradu.

Celkem se podle údajů prezidia může jednat až o 80 milionů korun. Mluvčí Pavla Kopecká redakci sdělila, že na tyto mandatorní výdaje padne právě zvláštní fond policejního prezidenta Petra Lessyho, ačkoli měl sloužit k původně jiným účelům.

Doporučujeme: Prezidium nakupuje: Samopal za osmdesát pět tisíc. Dá se koupit i za půl

Zbytečný mezičlánek

Tisícovky mimořádných opravných prostředků původně mířily do kabinetu ministra vnitra Jana Kubiceho, ten nicméně z administrativních a koneckonců i úsporných důvodů v dopise policejnímu prezidentovi sdělil, že on je zde jako mezičlánek zbytečný, neboť podle rozhodnutí komise se stejně drtivá většina odebraných rizikových příplatků musí navrátit. Nařídil proto, aby se nadále opravnými prostředky zabývali krajští policejní ředitelé.

Více zde: Získali jsme Kubiceho dopis pro Lessyho. Týká se tisícovek policistů 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…