Škrty povedou k odchodu zkušených policistů

24.08.2010 10:17

Podle šéfa policejních odborů Milana Štěpánka je pravděpodobné, že chystané úsporné kroky, mezi které patří i snížení platů, budou mít za následek masivní odchody mužů a žen zákona, kteří by pak mohli přejít do řad bezpečnostních agentur.

Škrty povedou k odchodu zkušených policistů

„Ta částka 8,3 miliardy je naprosto přestřelená a stanovená bez hlubší úvahy," odmítl Štěpánek úsporné plány ministra vnitra Radla Johna. Dodal, že i Langerova reforma měla své chyby, ale aspoň za ní stála dlouhodobá příprava.

Budou chybět prostředky i experti

Kromě snížení počtu policistů v ulicích povede pokles platů i k dalším závažným problémům, tvrdí Štěpánek. „Dá se očekávat, že kvalita služeb policie celkově klesne, kvůli nedostatku lidí i prostředků. Pokud od kriminálky odejdou zkušení policisté, ti zbylí budou mít problém vše zvládnout. Když například složitý ekonomický případ převezme někdo jiný, může jen jeho nastudování trvat dva měsíce," vysvětlil odborový předák v rozhovoru pro Deník.cz.

Za zločinci na kole

Milan Štěpánek vyjádřil obavu, že se snížení mezd nedotkne jen poklesu tarifů, ale zmizí i část rizikového příplatku či ubude proplácených přesčasů. Stejným problémem jsou i škrty nákladů na fungování policejního sboru. „Šetřit se bude muset i na provozních výdajích, například za benzín nebo papír. Už nyní se přitom vyskytují případy, že kvůli úsporám vyjíždějí policisté za případy na kole,"

Výsluhy především

Personální oddělení Policie České republiky odhaduje, že by v letošním roce mohlo sbor opustit 1400 lidí. Podle šéfa odborů to ale může být i výrazně vyšší číslo, navíc ucházet budou policisté s nárokem na výsluhy, to znamená ti starší a zkušenější. V prvním pololetí letošního roku už přitom odešlo čtyři sta lidí, z toho stovka v červenci," uvedl Štěpánek.

Na druhé straně proti bývalým kolegům

„Samozřejmě pokud někdo pracuje léta u policie, tak má poměrně úzké uplatnění. Každá bezpečnostní agentura po takovém člověku sáhne všemi deseti," řekl odborář a dodal, že v horším případě mohou odcházející policisté přejít i na stranu zločinu.

Dále čtěte:

Zdravotnické odbory dají najevo nesouhlas se snižováním platů 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jac

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…