Velitel NATO nechtěl komentovat české armádní zakázky

15.09.2010 14:09

O podrobnostech vnitřní reformy NATO jednal v Praze vrchní velitel pro transformaci NATO Stéphan Abrial s náčelníkem generálního štábu Vlastimilem Pickem. Podle Abriala totiž NATO musí zrušit některé velitelské struktury aliance a to se dotkne i České republiky. Abrial ale české kauzy armádních tendrů nekomentoval.

Velitel NATO nechtěl komentovat české armádní zakázky

Severoatlantická aliance se připravuje na vnitřní reformu. Tou se má nejen ušetřit, ale hlavně zvýšit akceschopnost Aliance, která není podle některých spojenců právě nejlepší. Škrty se mají v Severoatlantické alianci týkat hlavně personální struktury velení a podpůrných složek. Bude se muset také propouštět.

Druhý nejvyšší představitel vojenské hierarchie Severoatlantické aliance v této souvislosti řekl, že NATO musí reagovat na novou situaci, možnosti svých členů i na nové hrozby.

Velitelství i pracovníci v nich budou ubývat

„Velitelská struktura se musí přizpůsobit momentální situaci a naší vizi budoucích výzev a misím Severoatlantické aliance. Připravujeme mnoho zlepšení technického rázu, které ale možná nebudou vidět na první pohled. Nejviditelnější bude snížení počtu velitelství a personálu," uvedl Stéphan Abrial.

Transformaci aliance bude řešit nadcházející zasedání vojenského výboru NATO.  „Konečnou podobu určí politické rozhodnutí v následujících měsících," vysvětlil pak k tomu Vlastimil Picek.

Škrty v armádě jsou plně na ČR

Oba generálové spolu také probrali rozpočtové škrty, které českou armádu postihnou v následujícím roce. Picek ovšem Abriala ujistil, že se snížení objemu financí nepromítne do nasazení českých vojáků v zahraničních misích Severoatlantické aliance.

"Je suverénním rozhodnutím každé země, kolik peněz chce vydávat na obranu," reagoval na to Abrial.

Pochválil za nasazení vojáků v Kosovu  a Afghánistánu 
   

Francouzský generál přijel do Prahy v době, kdy českou armádu stíhá jeden skandál za druhým. Na veřejnost prosakují zejména zprávy o podezřelých zakázkách na nákupy vojenské techniky.

"Nepřísluší mi komentovat domácí témata jednotlivých členských států NATO," reagoval ale na dotaz ČTK Abrial. Naopak Českou republiku pochválil za nasazení vojáků v zahraničních operacích v Kosovu a Afghánistánu.

Foto: wikipedia.org

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…