Z vězení nevyšli jen pachatelé malých trestných činů, varuje zástupce policie

05.01.2013 14:13

Čím rafinovanější byly trestné činy z kauz ekonomických či organizovaného zločinu, tím lépe pro jejich pachatele. Když se nepodařilo složité případy rozplést nebo vinou průtahů dovést až k odsouzení do osmi let, mohou teď jejich strůjci jásat. Zcela opačné pocity zažívají po prezidentské amnestii policisté, jejichž často mnohaletá práce přichází zcela vniveč.

Z vězení nevyšli jen pachatelé malých trestných činů, varuje zástupce policie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policisté, ilustrační foto

Po novoroční rozsáhlé amnestii, kterou prezident Václav Klaus tak ohromil většinu společnosti, si mohli od plic zanadávat především policisté. Nejvíce asi ti, kteří měli na starost vyšetřování složitých kauz, při němž museli vyslechnout stovky a někdy i tisíce poškozených, často čelili všemožným průtahům ze strany pachatelů a nyní veškerou jejich práci poslal Václav Klaus k ledu. Tuto část amnestie proto hodnotí předseda nezávislého odborového svazu policie Milan Štěpánek jako znevážení dosavadní práce policistů.

„Patrně každý policista, který se někdy podílel na vyšetřování závažných případů, ví, jakou práci vyžaduje rozplétání složitých ekonomických kauz nebo kauz organizovaného zločinu. Jak náročné to je z hlediska administrativního, ale i organizačního. A to zejména v případech, kdy policie rozhodně není v předstihu v technice ve srovnání s lidmi, kteří se takové trestné činnosti dopouštějí a kteří mají samozřejmě i prostředky na to, aby si zajistili prodloužení trestního řízení,“ říká pro ParlamentníListy.cz Milan Štěpánek, předseda nezávislého odborového svazu policie.

V rozsáhlých kauzách jsou vyslechnuty stovky či tisíce poškozených

„Navíc v takovýchto případech bývají stovky či tisíce poškozených a obvinění je založeno na výsleších všech těchto osob, které byly třeba poškozeny některými rádoby finančními ústavy. Vyšetřovatel nebo malý kolektiv to zpracovává řadu měsíců nebo i let a pak třeba vinou formálních nedostatků se to vrací, takže policie musí tisícovky úkonů opakovat nebo doplňovat,“ vysvětluje Milan Štěpánek, že čím rozsáhlejší a složitější případ, tím paradoxně lépe pro pachatele, jemuž pak může spadnout do klína prezidentská amnestie a navždy ho osvobodit.

Kromě zastavení trestního stíhání v řadě velkých ekonomických kauz předsedovi OS policie vadí i to, jak se zlehčují případy těch, kdo po amnestii začali opouštět brány věznic. „Hovoří se o tom, že jsou propouštěni pachatelé bagatelních trestných činů. Ale kdo zná trestní řízení a trestní problematiku, tak ví, že k výkonu trestu jsou málokdy zařazováni osoby prvotrestané,“ upozorňuje Milan Štěpánek, že z vězení se dostávají ti, co v minulosti museli mít na kontě už více škraloupů.

Amnestie má negativní dopady pro společnost i bezpečnostní sbory

Podobný pohled na masívní propouštění má i předseda Unie bezpečnostních sborů Zdeněk Buřič. „Když si vezmete, že ať už policisté, soudci nebo státní zástupci, prokáží pachateli vinu po mnohaměsíční práci, podaří se jim ho dostat před soud, aby byl odsouzen, a následně je tato několikaměsíční práce zmařena, tak to určitě na náladě, a to nejen mezi policisty nepřidá,“ potvrzuje pro ParlamentníListy.cz Zdeněk Buřič.

Za jediné pozitivní na amnestii považuje šéf UBS snížení zátěže vězeňského systému, což je však převáženo mnohými a významnějšími negativy. „Policie musela na propouštění reagovat mimořádnými opatřeními, došlo k posílení hlídek v ulicích, což bylo zase na úkor jiných činností. Už máme celou řadu zpráv o protiprávních jednáních některých propuštěných vězňů, takže amnestie má veskrze negativní dopady pro společnost, nejen pro bezpečnostní sbory,“ tvrdí Zdeněk Buřič.

Propouštění recidivistů je pro policisty silně demotivující

Proto není divu, že i mezi policisty zazněly v souvislosti s amnestií nespokojené hlasy. „Neříkám, že by to bylo nějak masové. Ale je třeba si uvědomit, že policisté pracují za podmínek, které nebyly a nejsou pro vyšetřování ideální. A pokud je jejich práce znehodnocena rozhodnutím, které má takto široký rozsah, tak musí být každý znepokojen,“ domnívá se Milan Štěpánek.

„Určitě je to demotivující, protože už před amnestií se příslušníci bezpečnostních sborů často setkávali s recidivisty, kteří byli opakovaně zadrženi při páchání trestné činnosti a byl vůbec obrovský problém je pro bezpečnost společnosti dostat za mříže. A nyní se dočkáváme toho, že i tito lidé jsou propouštěni. Amnestie snižuje vnitřní motivaci příslušníků, kteří jsou konfrontováni s tím, že jejich několik měsíců, někdy i let, trvající práce přichází vniveč a úplně zbytečně,“ přiznává předseda Unie bezpečnostních sborů Zdeněk Buřič.

Hodit naštvanost z amnestie za hlavu a vyšetřovat dál

„Samozřejmě to působí negativně až demotivačně, ale rozhodně neznám nikoho, kdo by řekl, že se na to vykašle. Policisté tu od toho jsou. Pokud odvedou svoji práci až k předání spisu státnímu zástupci, nemají se za co stydět. Co bude dál, už nemohou ovlivnit. A rozhodně to neznamená, že by přestali vyšetřovat, že by přestali stíhat pachatele trestních činů, stejně jako soudci nepřestanou soudit a státní zástupci nepřestanou žalovat,“ věří Milan Štěpánek, že negativní pocit z amnestie práci policistů do budoucna neovlivní.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…