Zemětřesení na prezidiu. Lessyho opouštějí nejvěrnější

31.05.2012 20:34

Náměstek policejního prezidenta pro ekonomiku Slavomír Bell snad trochu nečekaně požádal policejního prezidenta Petra Lessyho o uvolnění z funkce. Stalo se tak prý po zralé úvaze. Bell využil prostupnost zákona o služebním poměru a vrací se mezi hasiče.

Zemětřesení na prezidiu. Lessyho opouštějí nejvěrnější
Foto: Policie ČR
Popisek: Policejní prezident Petr Lessy v Karviné

Slavomíra Bella si Lessy přivedl s nástupem do funkce a právě Bell spolu se strategickým náměstkem Pavlem Osvaldem vyvažovali duo „naordinovaných“ náměstků Martina Červíčka a Vladislava Husáka. Bell se rozhodně nedal přehlédnout už kvůli dvoumetrové postavě. Lessyho často doprovázel na konference, výjimkou nebyl ani vánoční večírek s novináři.

Lessy Bellovo rozhodnutí plně akceptoval a popřál mu mnoho úspěchů v další kariéře. „Mrzí mě jeho odchod, s panem Bellem byla radost spolupracovat. Tykali jsme si. Díky jeho odborným znalostem jsme přežili rok 2011 a připravili rozpočet na další rok,“ vyjádřil pro ParlamentníListy.cz svou lítost.

Policejní prezident podle zákona o služebním poměru ustanovil od prvního června na Bellovo místo Pavla Osvalda, který navíc bude řídit úsek lidských zdrojů a podporu výkonu. „Tento krok podpoří plán nové organizační struktury prezidia, mizí i místa nahoře,“  konstatuje Lessy, kterému po odchodu Vladislava Husáka zůstanou už jen dva náměstci.

Podle Pavla Osvalda stojí za Bellovým odchodem jeho dlouhodobější dohoda s Generálním ředitelstvím hasičského záchranného sboru. „On odtamtud pochází a nyní prostě projevil vůli se vrátit,“ poodhaluje Bellovo rozhodnutí Osvald. Sám Bell pak redakci odepsal, že odchází z osobních důvodů bez bližší specifikace. U hasičů má Bell zastávat rovněž funkci ekonomického náměstka, kterou už před časem opustil Alois Sellner. 

Bell disponjuje prověrkou na stupeň tajné a krom policejního a hasičského angažmá vykonával též v minulosti funkci radního v zastupitelstvu obce Hostěrádky-Rešov. 

Systemizace zamítnuta, přežít

Policejní prezidium žádalo ve středu o schválení nové systemizaci služebních míst. Lessy prosazoval růst na 40 389 příslušníků, což je podle vedení prezidia minimálně možný stav pro plnění zákonem stanovených funkcí. Vláda nicméně návrh zamítla. Podle ministra vnitra Jana Kubiceho zůstane tak sbor na letošním číslu 38 825.

Jedno místo stojí státní kasu i s odvody přibližně půl milionu korun. Prezidium si dlouhodobě stěžuje na podfinancování sboru. Nově ustanovený ekonomický náměstek Osvald žádné převratné kroky ve funkci neplánuje. „Byl bych rád, kdybychom přežili s rozpočtem, který nám přiděluje vláda,“ vyjádřil naději za celý sbor Osvald.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…