Železniční odborář: Nový pan ministr by mohl konečně odvolat Žaludu

14.07.2013 21:40

Nový ministr dopravy v Rusnokově vládě Zdeněk Žák by mohl odvolat šéfa Českých drah (ČD) Petra Žaludu, domnívá se člen dozorčí rady a šéf Odborového sdružení železničářů Jaroslav Pejša. Začít by prý mohl obměnou obsazení dozorčí rady ČD, říká Pejša v rozhovoru pro on-line deník Týden.cz.

Železniční odborář: Nový pan ministr by mohl konečně odvolat Žaludu
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Petr Žaluda

Někdejší předseda dozorčí rady ČD a nyní ministr dopravy Zdeněk Žák měl s Petrem Žaludou v minulosti velké spory, dokonce se ho pokusil z funkce odvolat už v roce 2009, ale nepodařilo se mu to. Problémy v ČD jsou a Žák má důvody, proč vedení kritizovat. Nyní by se mu Žaludu mohlo z pozice ministra podařit odvolat. Jedním z těch hlavních důvodů by mohlo být ČD Cargo, které je ve ztrátě asi dvou miliard korun.

"Samozřejmě, pokud by se ukázalo, že tu byly opomenuty některé věci, tak se k tomu třeba přikročí. Osobně si myslím, že Cargo je ohroženo už rok a mělo by se jednat razantněji. Ale to není jen věcí managementu, ale i státu. Bývalý ministr dopravy Zbyněk Stanjura prakticky od konce února neudělal v záležitosti Carga nic," říká k tomu Pejša.

ČD Cargo musí být v pořádku

Prvním úkolem nového ministra by podle šéfa železničářů měla být snaha dát ČD Cargo dohromady, jinak mu hrozí krach. Od toho se pak bude podle Pejši odvíjet i celá situace Českých drah. "To se nevyřeší odvoláním jednoho člověka. Cargo není v lehké situaci a všechno se to řešilo jen výměnou lidí. Ale firma nic. Firma je na tom hůř. Kolik už bylo odvolání, kolik už se vystřídalo za čtyři roky ministrů dopravy - Bárta, Šmerda, Dobeš, Stanjura... To ministerstvo nemá koncepci," poukazuje Pejša na problém.

Pokud by opravdu došlo na Žaludovo odvolání, není rozhodnut, jak by se zachoval. Důležité je prý případné odůvodnění. "Já bych to nepersonifikoval. Mě by zajímalo, čím by takový návrh byl podložen. Já si spíš myslím, že může dojít ke změně obsazení dozorčí rady Českých drah. To může být první krok, ke kterému dojde," říká. Žák by si tam prý mohl dosadit vlastní lidi, kteří by zodpovídali za jeho koncepci, uzavírá rozhovor pro Týden.cz šéf Odborového sdružení železničářů Jaroslav Pejša.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na resortu dopravy budí vášně jediná žena

15:55 Na resortu dopravy budí vášně jediná žena

„Jsme zaměstnanci Ministerstva dopravy a už nemůžeme nečinně přihlížet. Věřili jsme, že přinesete do…