„Eidam: Výroba 87 Kč, v marketu 190 Kč.“ Pravda o drahotě. Brambory, mléko

17.08.2023 14:20 | Analýza

Ceny v zemědělském sektoru dále padají a zemědělci své produkty meziročně zlevnili až o 14,3 procenta a meziměsíčně až o 4 procenta. Čeští zákazníci však tento pokles zatím v obchodech příliš nepocítili a častokrát si naopak připlatí. Například sýr eidam v Česku výrobci zlevnili o 30 haléřů na 87,44 Kč, kdežto v obchodech kilo eidamu zdražilo z 190,50 korun na 193,47 Kč. Brambory zdražily až teprve u obchodníků jakbysmet. A jablka? U zemědělců vzrostla cena z 11,61 Kč na 14,78 Kč, v obchodech hned o 4,97 Kč na 37,24 Kč.

„Eidam: Výroba 87 Kč, v marketu 190 Kč.“ Pravda o drahotě. Brambory, mléko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brambory, ilustrační foto

Anketa

Souhlasíte s ministrem Rakušanem, že spáchá-li zločin stát (má na mysli Rusko), musíme trestat i jeho občany?

3%
97%
hlasovalo: 23378 lidí
Míra meziroční inflace v červenci oproti červnu poklesla z 9,7 procenta na 8,8 procenta a ceny v Česku a tempo meziroční inflace tak opět zpomalilo. Nelze však zcela očekávat, že by podobný pokles pokračoval v podobném tempu i v příštích měsících, jelikož ceny každý měsíc v tuzemsku stále významně rostou a v meziměsíčním srovnání dle Českého statistického úřadu (ČSÚ) spotřebitelské ceny stouply o 0,5 procenta, přičemž v červnu cenová hladina oproti květnu stoupla „jen“ o 0,3 procenta.

Zatímco meziměsíčně rostly ceny v oblasti rekreace a dovolených či v dopravě, stravování a ubytování, u potravin a nealkoholických nápojů mnohé položky zlevnily. Nižší byly oproti předchozímu měsíci především ceny ovoce o 4,3 procenta, zeleniny o 1,7 procenta, pekárenských výrobků, obilovin o 0,8 procenta, polotučného trvanlivého mléka o 4,8 procenta, sýrů a tvarohů o 1,5 procenta a vajec o 3,3 procenta. Jak se ovšem ukazuje, u zemědělců tyto ceny klesaly mnohem razantněji než v obchodech.

Zatímco ve mnohých odvětvích pouze pokleslo tempo růstu cen, v rámci zemědělství je vidět oproti loňsku zlevnění, a to až o 14,3 procenta. „Pokles tempa růstu výrobních cen je samozřejmě pozitivní a nahrávají mu především příznivější nákladové podmínky a tlak ze strany slabé domácí a zahraniční poptávky. Na druhou stranu ještě sám o sobě tento trend nemusí znamenat plošné zlevňování, ale pouze zpomalování tempa zdražování. Výjimkou je zemědělství, kde ceny jsou ceny pod loňskou úrovní, a sice o 14,3 procenta. Potěšující? Jistě, i když fakticky jsou stále ještě o 23 procent výše než v roce 2019,“ komentuje tento vývoj hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Že jste si až tak výrazného snižování cen nevšimli v obchodech? Není divu, v obchodech až takový pokles cen skutečně nenastal a je otázkou, kdy se zlevňování výrazněji propíše do koncových cen pro spotřebitele a v jaké míře.

Zdroj: ČSÚ

Mléko za necelých 11 korun a máslo za 34 korun. A v obchodě?
 
Pro porovnání se podívejme na vývoj cen u zemědělců, výrobců a částky, za které si nakonec zboží koupí spotřebitelé včetně DPH.

Například mléko zemědělci v červnu prodávali za 11,01 Kč za litr, kdežto v červenci bylo za 10,43 Kč. Jakmile toto mléko zemědělci prodají, putuje k průmyslovým výrobců, kteří jej ošetří a zabalí, načež jeho cena vzroste z 10,43 Kč na 15,85 Kč za litr (v červnu výrobci prodávali litr mléka za 16,27 Kč) a pak již putuje do obchodů, kde si jej čeští zákazníci koupí za průměrných 24,15 Kč za litr. Mléko v obchodech také zlevnilo – oproti červnu je však levnější jen o 37 haléřů.

Rozdíl mezi cenou zemědělců a výrobců je 4,84 Kč, nejvíce však cena naroste až na regálech obchodů, kde je o 8,3 koruny vyšší oproti té výrobní. Oproti ceně od zemědělců je pak mléko v obchodech dražší o 13 korun a 14 haléřů.

Zdroj: ČSÚ

Podobný jev můžeme pozorovat i pokud se z mléka výrobci rozhodnou vyrobit máslo. 250 gramů másla producenti prodávali v červenci průměrně za 33,89 Kč. V obchodech bylo následně toto máslo zákazníkům prodáno za 39,27 Kč.

Avšak mnohem markantněji vše vidíme u sýru eidam. Kilogram eidamu se v červnu prodával průměrně za 87,74 Kč, načež jej v tomto měsíci drobně výrobci zlevnili na 87,44 Kč. A v obchodech? Tam naopak zdražil. Z 190,50 korun, které za kilo eidamu platí zákazníci, vzrostla jeho cena na 193,47 korun. Rozdíl v červenci mezi cenou výrobců a tou, za niž si tento sýr pořídíte v obchodech, byl přes 106 korun.

Položka, u níž naopak mohou slavit spotřebitelé, jsou vejce. Zemědělci je v červnu prodávali za 2,97 Kč za kus a v červenci za 2,82 za kus a zlevnili jej tedy o 15 haléřů. V obchodech pak jedno vejce stálo v červnu 4,70 a v minulém měsíci 4,55 Kč za kus, což znamená, že vejce obchody zlevnily o stejnou částku jako zemědělci.

Existují však i takové potraviny, u nichž ceny v obchodech klesly výrazněji. Pokud se podíváme na hladkou mouku, tak její cena za kilogram v obchodech poklesla z 20,54 Kč na 19,39 Kč, přičemž výrobci ji zlevnili z 13,17 na 13,12 Kč za kilo a zemědělci kilo pšenice prodávali za 5,40 Kč, kdežto v červnu to bylo ještě 5,63 Kč za kilogram.

U brambor již ovšem opět spotřebitele přejde radost. Kilogram pozdních brambor prodávali v červnu zemědělci za 8,13 Kč a v červenci zlevnili na 7,35 Kč, stejně jakož i u brambor raných, které prodávali v červnu za 17,92 a v červenci již za 14,12 Kč. V obchodech se podobné zlevnění opět neprojevilo. Naopak. Obchodníci je oproti zemědělcům zdražili. Konzumní brambory se v Česku v červnu v obchodech prodávaly za 24,47 Kč za kilo, v červenci pak již za 24,73 Kč.

A zdražení české zákazníky čekalo i u jablek. Kilo konzumních jablek bylo v červnu v obchodech za 32,17, načež v červenci jste si je mohli koupit průměrně za 37,24 Kč. Zemědělci je přitom zdražili jen z 11,61 Kč na 14,78 Kč, tedy o 3,17 Kč, zatímco obchodníci rovnou o 4,97 Kč. Rozdíl oproti ceně, za kterou jablka prodávají zemědělci a za kterou si je můžete koupit v regálech obchodů je pak 22,46 Kč.

Dočkat by se zlevnění nakonec mohli i samotní spotřebitelé. Dle partnera poradenské skupiny Moore Czech Republic Petra Kymličky by se zpožděním mohli lidé vidět zlevnění i v obchodech. „Ceny zemědělských výrobců klesly meziročně o 14,3 %. Jde o třetí výrazný pokles v řadě a současně o významnou změnu trendu ve vývoji cen zemědělských komodit, neboť minulý rok v létě dosahoval růst těchto cen až 40 %. Teprve letos v květnu došlo poprvé po více než dvou letech nepřetržitého meziročního růstu k poklesu indexu cen zemědělských výrobců. Ceny výrobců se ‚propisují‘ do cen v obchodech se zpožděním a ovlivňují je i další faktory, nicméně první signály, že ušetří i spotřebitelé, se již objevují. V červenci totiž zbrzdil růst cen potravin, když spotřebitelské ceny meziměsíčně poklesly o 0,8 %. Právě to je jeden z faktorů, který přispívá k pozvolnému krocení inflace u nás,“ uvedl ve svém komentáři.

Na meziroční růst cenové hladiny měly v červenci největší vliv ceny v oddíle bydlení, kde vzrostly ceny nájemného z bytu o 7,6 %, vodného o 16,3 %, stočného o 26,9 %, elektřiny o 23,4 % a tepla a teplé vody o 38,9 %. Další v pořadí vlivu byly právě také ceny v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje, kde se zvýšily ceny vajec o 28,2 % a ceny zeleniny o 28,9 %, z čehož kupříkladu ceny brambor byly vyšší o 61,2 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Naší předkové to řešili tak, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepedros491 , 17.08.2023 17:05:37
že nenakupovali draho u žida ale rovnou u sedláka

|  13 |  0

Další články z rubriky

Hnůj. Obří kupa. Pavel Novotný ji má před úřadem

5:30 Hnůj. Obří kupa. Pavel Novotný ji má před úřadem

Po premiéru Petru Fialovi se dočkal i starosta Prahy-Řeporyjí Pavel Novotný (ODS). Zemědělci mu před…