Zdražení jídla je už jisté. Zoufale ohrožené skupiny se začnou bránit

09.01.2014 13:27

Krátce po svátečních dnech je tu opět realita a spolu s ní i nepříjemné zprávy. Bez práce je v Česku aktuálně skoro 600 tisíc lidí, což znamená, že nezaměstnanost opět vzrostla. K tomu všemu se nyní začne projevovat oslabení koruny z loňského listopadu a to zdraží potraviny. Hovoří se dokonce až o osmi procentech. Již tak slabé sociální skupiny – samoživitele s dětmi a seniory – čekají tedy další starosti.

 Zdražení jídla je už jisté. Zoufale ohrožené skupiny se začnou bránit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Potraviny, ilustrační foto

Anketa

Kdo by byl lepší premiér?

hlasovalo: 10620 lidí

O zvýšených cenách potravin hovoří v těchto dnech již hlasitě například s největší pravděpodobností budoucí ministr financí Andrej Babiš. I když odpovědnost za konečné ceny podle něj bude ležet na supermarketech a prodejcích, připustil, že ceny potravin vylétnou zřejmě nahoru o zhruba 8 procent. Proč? Za vším lze hledat listopadové ČNB řízené oslabení koruny.

Tisknou se tak nové bankovky a koruna se drží na úrovni 27,50 Kč za euro. Před krokem České národní banky 7. listopadu 2013 to bylo přitom zhruba o 1,50 Kč méně. To vedlo k tomu, že se zdražily pohonné hmoty, auta z dovozu i elektronika. Pokud ne, bylo to jen proto, že byli prodejci stejně jako vždy v tomto období předzásobení zbožím před Vánocemi a tudíž jsme ještě nakupovali za staré ceny. Nyní však přichází na řadu to nejbolestivější – a to potraviny. O 5 až 8 procent zaplatíme brzy navíc za mléko, mléčné a masné výrobky.

Krmiva i hnojiva - vše se nakupuje za eura nebo dolary

Řada komponentů k jejich produkci - krmiva, suroviny, hnojiva – se totiž nakupuje za eura či dolary. To, zda se však podaří takto donutit lidi více utrácet, jak měla ČNB v úmyslu, je sporné. Jisté je naproti tomu to, že pro řadu lidí, již tak balancujících na hranici přežití, to je jen další důvod k obavám. Například pro seniory.

Budou se znovu letos valorizovat důchody?

„Pokud se k nám něco kolem 75 procent potravin v současné době již dováží a oslabí se koruna, dalo se samozřejmě čekat, že za jídlo brzy zaplatíme víc. Předzásobené obchody již zboží vyprodaly a teď už budou jiné, vyšší, ceny nezbytné. A protože důchodci jsou jako sociální skupina u nás nejslabší, bude to pro mnohé velmi závažný problém. Už v loňském roce byla valorizace penzí 1,3 procenta, avšak náklady se zvýšily podle aktuálních čísel zhruba o 1,8 procenta,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz šéf Rady seniorů ČR Zdeněk Pernes. Jak dodal, i proto jednal s odcházejícím ministrem práce a sociálních věcí Františkem Koníčkem o mimořádné valorizaci penzí v tomto roce.

„A jsme připraveni jednat o tom i s jeho nástupcem v nové vládě. Bez mimořádné valorizace důchodů by totiž byla situace pro některé seniory skutečně neúnosná,“ dodal Pernes.

Odbory budou usilovat o navýšení minimální mzdy   

I předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek konstatoval na úvod, že se listopadové opatření ČNB promítne do celé řady oblastí našeho života, včetně cen potravin. Roli v tom hraje pochopitelně i to, že většina supermarketů jsou dovozci zahraničních potravin. „My tak prodejem těchto potravin vyráběných jinde navyšujeme HDP ostatním zemím,“ upozornil Dufek.

Podle něj by řešením, které by ochránilo kvůli zdražování základních potravin některé občany před prohloubením jejich chudoby, měly být snahy o další navýšení minimální mzdy. Ta byla po několika letech vloni navýšena na 8 500 korun.

„Domnívám se, pokud by se podařilo prosadit minimální mzdu ve výši 9000 korun, že i to by bylo přínosem jak lidem, tak i našemu hospodářství. Jako odbory jsme si však vědomi toho, že to nelze chtít ihned. Počkáme na novou vládu, dáme jí sto dnů hájení, které jsou i dle mého naprosto nezbytné k orientaci v jednotlivých rezortech, a teprve potom budeme tento požadavek vznášet,“ řekl ParlamentnímListům.cz šéf Asociace samostatných odborů Dufek.

Je třeba hledat úspory v nákladech našich producentů - třeba za energie...

Vzhledem k tomu, že do „jeho“ svazu spadají i zemědělci, prozradil ještě, že se budou snažit vyvíjet tlak na to, aby zemědělci a čeští producenti potravin drželi ceny pokud možno nízko a tím Čechům umožnili nakupovat domácí produkty. Jisté je, že to ale není a nemůže být jednoduché, poněvadž zahraniční konkurence je vysoká.

„Jsem přesvědčen o tom, že by naši výrobci potravin měli hledat úspory v nákladových položkách, aby mohli v konkurenci obstát. Ty položky by se neměly dotýkat mezd zaměstnanců ani jejich snižování, ale například toho, že by platili méně za energie, které jsou pro podnikání nezbytné. I proto se domnívám, že by ČEZ ceny energií podnikatelům měl snížit, což by jim značně ulehčilo jejich pozici na trhu,“ shrnul Dufek.   

V lednu o 30 tisíc víc nezaměstnaných

Jak už bylo v úvodu zmíněno, špatné zprávy (i když byly očekávané) přichází i z pohledu vývoje trhu práce. Ve čtvrtek generální ředitelství Úřadu práce ČR vydalo zprávu o tom, že u nás bylo k  31. prosinci 2013 bez práce celkem 596 833 lidí. To je o  31 520 nezaměstnaných více než ke konci loňského listopadu a o 51 522 osob více než ve stejném období roku 2012.

Z celkového počtu lidí bez práce bylo 583 081 dosažitelných uchazečů - tedy uchazečů, kteří jsou schopni okamžitě nastoupit do zaměstnání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…