85 Kč za husu. „Už je to hanba.“ Český pád do propasti

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
09.11.2023 10:52 | Komentář

Svatomartinská husa bude letos jen pro bohaté. Její chovatelé z toho ale nezbohatnou, jejich náklady se totiž zvyšují. „Letos bylo v ČR vykrmeno jen 125 tisíc hus, což je o 26 % méně než loni,“ komentuje Agrární komora ČR český pád do propasti. Na rozdíl od států, které si vybojovaly lepší podmínky, čeští zástupci v EU zklamali a na naše drůbežáře se nedostalo. A srovnání s Polskem? Tam je husa 2krát levnější, lze ji pořídit už za 85 Kč/kg. Radost z nákupů v Polsku, kterou Češi mají, dle vyjádření jedné z nakupujících kalí „hanba, jak se necháváme vysávat“.

85 Kč za husu. „Už je to hanba.“ Český pád do propasti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Svatomartinská husa, knedlík, zelí- ilustrační foto

S blížícím se svátkem sv. Martina jako by se blížila i vůně propečené husy s křupavou kůžičkou podávanou třeba s variací knedlíků a zelí. Tahle typická česká pochoutka ale podle všeho z našich „svatomartinských“ stolů postupně mizí. Minimálně se objevuje ve stále menším množství.

Na vině není nechuť Čechů ke konzumaci drůbežího masa nebo snad zvyšující se počet vegetariánů, resp. veganů. Důvod je prozaický a je jím cena hus, která jde, jako spousta jiných artiklů, poslední dobou skokově nahoru.

Na situaci reagovala na svém facebooku i Agrární komora České republiky, která zmínila jak vyšší náklady na straně chovatelů, tak zvyšující se přirážky obchodních řetězců.

„Husa patří ke každoročním svatomartinským oslavám, stejně jako kapr k Vánocům,“ píší agrárníci v úvodu svého příspěvku s tím, že se ale z husy poslední dobou stává luxusní zboží.

„Letos bylo v ČR vykrmeno jen 125 tisíc hus, což je o 26 % méně než loni,“ pokračují ve svém textu s poukazem na klesající množství vykrmených hus, za kterým vidí zvyšující se vstupní náklady chovatelů.

„Ceny krmných směsí se totiž stále drží na vysoké úrovni. Čeští chovatelé se také potýkají s tlakem obchodních řetězců na snižování dodavatelských cen. Naopak na pultech obchodů pak kvůli obchodním přirážkám řetězců cena stále roste,“ kritizují členové Agrární komory i chování obchodních řetězců, které podle nich na jedné straně tlačí chovatele ke stále nižším dodavatelským cenám, ale na druhé straně zvyšují svoje obchodní přirážky.

To reflektuje ve svém prohlášení i předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá, kterou Agrární komora cituje v dalším svém facebookovém statusu.

„Výkupní ceny za drůbeží maso dnes vůbec nekopírují zvýšené vstupní náklady. Sektor se tak začíná stávat nekonkurenceschopným. Nejen kvůli drahým krmným směsím a energiím, ale také kvůli nerovným dotačním podmínkám v jednotlivých státech EU. Roli hrají i vysoké standardy welfare a také nepřiměřená administrativní zátěž,“ varuje Dlouhá před vzrůstající nekonkurenceschopností českých drůbežářů v porovnání s těmi zahraničními.

K jejím slovům se připojil i prezident Agrární komory České republiky Jan Doležal.

„České zemědělství má za sebou několik náročných let, kdy chovatelé čelili nejdříve protipandemickým opatřením a následně kvůli válce na Ukrajině raketovému růstu nákladů a zpřetrhání dodavatelsko-odběratelských vztahů a mimořádnému zpřísnění požadavků na welfare,“ uvedl pro webové stránky Agrární komory a pokračoval směrem ke stávající české vládě Petra Fialy (ODS).

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Huml

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Radost z toho mějte,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseD , 09.11.2023 11:07:40
já z Prahy mohu jen závidět, protože se do Polska nedostanu. Dnes jsem viděl husy v Bille, drahé a velké. Ležely tam jako flus, nikdo to nekupoval. Také jsem tam viděl prodavače, který obsluhoval úsek zeleniny. Z bedýnky kedluben, kus za 19,90, vybíral ty zkažené do odpadu, protože to za tu cenu také nikdo nekoupil.

|  16 |  0

Další články z rubriky

Řešte ceny elektřiny. Teď. Buďte tvrdí. Návod pro Čechy

13:05 Řešte ceny elektřiny. Teď. Buďte tvrdí. Návod pro Čechy

V poslední době přibývá varování před brzkým růstem cen energií a také doporučení, aby si odběratelé…