Amputace končetin. Rozjede se šedá ekonomika. Exministr o vyšších daních

11.12.2011 17:52

Zatímco některé země EU připravovaly či spíše oprašovaly v minulých týdnech krizové scénáře pro návrat ekonomiky k původní měně, vláda České republiky zaúkolovala NERV, aby připravil „metodické pokyny“ pro případ krize.

Amputace končetin. Rozjede se šedá ekonomika. Exministr o vyšších daních
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ekonom a exministr financí Vlastimil Tlustý

Národní ekonomická rada vlády (NERV) navrhuje například sjednocení DPH ve výši 20 procent, vyšší daně na cigarety a alkohol, propuštění jednoho tisíce policistů, snižování počtu zaměstnanců ve školství nebo rušení některých ambasád po světě. Ministři dostanou redukční balíček NERVu na stůl v pondělí. Co si z doporučení NERVu vláda přesně vybere, chtějí mít premiér i ministr financí rozhodnuto do konce ledna.

Redakce ParlamentníchListů.cz požádala bývalého ministra financí Vlastimila Tlustého o zhodnocení dílčích návrhů NERVu.



To se mělo dělat v konjunktuře

„Návrhy NERVu jsou jako amputace končetiny po částech. Neefektivní a bolestivé, navíc infekcí už jsou zasaženy důležité orgány,“ použil pro ParlamentníListy.cz bývalý ekonomický expert ODS Tlustý medicínské přirovnání.

Česká republika měla podle něj ořezávat státní správu v době konjunktury. „Tak jsem to navrhoval já v roce 2006, kdy byla ekonomika v dobré kondici, ale už se ozývaly hlasy ze západu, byť tiché, že to nevydrží věčně. Dostal jsem se tenkrát kvůli mému redukčnímu návrhu do sporu s Miroslavem Kalouskem a Mirkem Topolánkem, ale nikdo mě neposlouchal. Zdálo se jim to prostě nepopulární,“ konstatuje Tlustý.

Anketa

Souhlasíte s tím, že vyšší daně podváží ekonomiku?

73%
27%
hlasovalo: 728 lidí


Tři ventily

Finance ve státní pokladně jsou podle Tlustého postupně odčerpávány třemi ventily. “ V prvé řadě stále dochází k mrhání sociálních dávek lidem, kteří je skutečně nepotřebují. Dále je to drahá regulace a provoz sátu vůbec. A  v posladní řadě je tu fenomén, který popsal na přelomu 19. a 20. st. britský premiér Disraeli. Stát je totiž vydírán nadnárodními koncerny, které nejenže absorbují obrovské množství kapitálu z trhu kvůli špatné funkci antimonopolních úřadů, ale navíc drze požadují po státu funkce a ústupky, na které nemají nárok. Soukromá firma, která podniká s pitnou vodou požaduje po ČR zaplacení čističky, chtějí nejrůznější daňové úlevy, když jim je nedáte, tak přemístí výrobu dál na východ atp. Pokud se má stát vypořádat s odlivem peněz, musí regulovat všechny tři ventily," argumentuje Tlustý.

Selhání antimonopolních nástrojů navíc vede v konečném důsledku k tomu, že se lidé budou hromadit na úřadu práce, jelikož koncerny hospodařící s miliardovými přebytky místo aby vytvářeli pracovní místa a snažili se oslabit konkurenci, vyhlásí stop stav v náboru zaměstnanců a čekají co bude. Jako příklad můžou posloužit telefonní operátoři, kteří si už rozebraly trh.



Ten optimistický je nejméně pravděpodobný

Tlustý přesto ve svém výhledu předpokládá, že světová ekonomika v příštím roce poroste, ale pomaleji. Klíčové pro celý svět bude podle něj vývoj událostí v Evropě. Budoucnost EU předvídá ekonom ve třech scénářích, přičemž ten nejoptimističtější je prý nejméně pravděpodobný.

„Unie vyloučí bankrotující státy jako Řecko, Portugalsko a možná i Itálii. Kdo nezvládá plnit závazky, ať jde z kola ven. Druhý scénář je, že žádné systémové kroky nezaberou a Euro se prostě zhroutí, přičemž pozitivní na tomto kroku je, že rychlá akce vyvolá rychlou reakci. Třetí a nejpravděpodobnější scénář je takový, že krize bude plynulá, takové apatické dlouhotrvající skomírání,“ což je podle ekonoma nejvíce pravděpodobné.



Dvacetiprocentní DPH rozjede šedou ekonomiku

„Když sjednotíte DPH na 20% nevyberete víc, je to kontraproduktivní návrh,“ míní Tlustý. Povede to prý ke snížení spotřeby a k nárůstu šedé ekonomiky. „Na venkově si lidé začnou opět pěstovat rajčata a chovat prasátka a vrátí se ke směnnému bartrovému obchodu, kde nepotřebujete peníze. Prostě něco za něco, čímž se ekonomika založená na toku peněz logicky nerozhýbe. Lidé prostě omezí zbytečné výdaje,“ popisuje možný vývoj ekonom.

40,39,38...

NERV dále navrhuje propuštění tisícovky policistů, což je podle Tlusté zcestné a jde to rovněž proti logice věci. „ Je logické, že poroste kriminalita a koneckonců statistiky to již ukazují. Tento krok je nesystémový. Místo toho bych zastavil veškeré armádní nákupy zbraní, které jsou navíc provázené korupcí. Tady by se měly zastavit investice, které jsou pro současnou chvílí zbytečné," tvrdí Tlustý.

Husí kůži z návrhu NERVu má také policejní prezidium. To předložilo v průběhu léta analýzu, podle níž by v zemi mělo být nejméně 40.309 policistů. 40titisícová hranice už byla prolomena a policejní prezident Petr Lessy navíc očekává, že do konce roku klesne počet policistů pod 39 tisíc, což Lessy označil za naprosto kritické.

„Je to jako kdyby nám chybělo jedno krajské ředitelství,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Lessy. Realizace tohoto dílčího návrhu NERVu by navíc vyžadovala změnu zákona o služebním poměru.

To neví nikdo

Jak moc je naplnění krizového scénáře NERVu pravděpodobné, nedokáží nyní říci, ani jeho členové. "To nemůže nikdo spočíst ani říci. Záleží na vývoji nejen u nás, ale i v dalších západních ekonomikách. Naším zájmem je být co nejblíže integračního jádra a snažit se přispět k jeho nejvyšší stabilitě a dobře hospodařit, tedy šetřit. Dluhové peníze docházejí pomalu nejen nám, ale celému Západu, debata o fiskálním stimulu je minulostí - ten zdroj už prostě není k dispozici," uvedl pro ParlamentníListy.cz ekonom Tomáš Sedláček.

SLEDUJEME téma Euro
SLEDUJEME téma Záchrana eura

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…