Babišovy a Sobotkovy zákony budí rozruch: Vzhůru k regálům uheráku. Hrozila Kalouskova katastrofa

29.09.2014 6:26

Poslanci schválili daňový balíček, v němž se například od 1. ledna počítá se sníženou sazbou DPH na léky, knihy či dětskou výživu, pracujícím důchodcům se vrátí sleva na dani. Zvýhodněny budou i rodiny s více dětmi, kde aspoň jeden rodič pracuje. Mírně se mění i paušály živnostníkům. Koalice tím plní své předvolební sliby. Kritikou nešetří opozice i někteří ekonomové. Ne však všichni. Schválený vládní daňový balíček okomentoval pro ParlamentníListy.cz i Sobotkův spolupracovník a ekonom ČMKOS Jaroslav Šulc.

Babišovy a Sobotkovy zákony budí rozruch: Vzhůru k regálům uheráku. Hrozila Kalouskova katastrofa
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Makroekonom ČMKOS Jaroslav Šulc v pořadu ČT Hyde Park

Jako pozitivní změny v sociální a daňové oblasti vidí návrhy těchto zákonů premiér Bohuslav Sobotka. „Významně pomohou především rodinám s dětmi a seniorům. Od ledna se zvýší sleva na druhé dítě o 200 korun měsíčně, na třetí pak o 300 korun. Plánujeme zvyšovat slevu na děti a podporovat rodiny i v dalších letech," uvedl ve svém prohlášení. „Pracujícím důchodcům vracíme zpět slevu na dani, kterou jim v rámci škrtacího balíčku sebrala Nečasova vláda. Od Nového roku tak můžou opět uplatnit slevu ve výši až 24 840 korun ročně," objasnil předseda vlády.

Výraznou pozitivní změnou podle něj je i snížení cen léků, knih a dětské stravy. „Všechny tyto položky zařazujeme do snížené desetiprocentní DPH. Schválení této slevy je dobrou zprávou nejen pro desetitisíce rodin, ale také pro nemocné a knihkupce," dodal Sobotka. „Do položky knihy ale nespadají noviny a časopisy," upřesnil v MF Dnes daňový poradce Petr Frisch. Tajemnice Svazu českých knihkupců a nakladatelů Marcela Turečková rozhodnutí pochopitelně uvítala. „Samozřejmě to vítáme. Vždyť od roku 2008 se DPH na knihy zvýšilo hned čtyřikrát," zmínila v LN. Co se týká dětské výživy, se do desetiprocentní snížené sazby dají zahrnout potraviny pro kojence a malé děti. Nikoli však přesnídávky.

„Od nižší sazby si slibujeme, že alespoň částečně odlehčí seniorům, kteří za léky platí nejvíce. Snížení sazby u dětské výživy je dalším krokem naší vlády, jak podpořit mladé rodiny s dětmi, snížení DPH na knihy se přidáváme k mnoha civilizovaným státům, které se sníženou sazbou snaží podpořit vzdělanostní společnost," popsaly změny webové stránky hnutí ANO.

Schválený vládní daňový balíček okomentoval speciálně pro ParlamentníListy.cz i Sobotkův spolupracovník a ekonom ČMKOS Jaroslav Šulc. „Je to opatření, které odstranilo riziko rozpadu státního rozpočtu schváleného na rok 2015. Bylo tam rezidium načtené před třemi lety za ministrování Miroslava Kalouska. Pokud by tyto zákony nebyly přijaty, hrozil by výpadek v daňových příjmech v řádech desítek miliard korun," upozornil. „Souvisí to s doprovodnými zákony, které byly přidány k zákonu o jednotném inkasním místě. Sám projekt je fiskálně neutrální. Ale ďábel je skrytý v detailu, co je s tím spojeno. K tomu byly přilepeny další související, i když spíše nesouvisející zákony, které by znamenaly výrazné oslabení příjmů do státního rozpočtu," konstatoval.

Sazby DPH se v Česku mění příliš často

Někteří ekonomové však nejásají. I z toho důvodu, že je to již po osmé za posledních 20 let, kdy se v České republice mění sazby DPH. „Je to zbytečná komplikace. Zvlášť když od roku 2016 by měly být zase jen dvě sazby," uvedl v LN ekonom David Marek. „Pro firmy je pak těžké si vytvářet nějaký byznysplán. Těžko se odhaduje, jaké budou příjmy nebo prodeje zboží, když nemůžete vědět, jaké budou za dva roky daně," vysvětlil. Ve stejném textu Marka doplňuje i Karel Havlíček, předseda představenstva Asociace malých a středních podniků. „Málokdo může protestovat proti tomu, aby léky nebo knihy byly levnější. Ale je pravda, že pravidla se mění příliš často a pro firmy je to zbytečná administrativní zátěž," sdělil.

Příliš nadšená není ani ekonomka Markéta Šichtařová, která se ve svém blogerském textu věnuje hlavně rozpočtu na příští rok. Ovšem zmínila se v něm i o nové sazbě DPH. „Poslanci schválili vznik třetí, desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty, která se bude vztahovat na knihy, kojeneckou výživu a léky. Takže vzhůru se sníženou sazbou k vyššímu daňovému výběru! Už se těším na ty machinace s daňovými sazbami a regály plné uheráku a bezkofeinové kávy označené jako nová kojenecká výživa – 9 z 10 expertů doporučuje," napsala.

Spor o živnostníky a jejich paušály

Navrhované změny kritizuje i opozice. „Ve srovnání se stavem, který by začal platit, pokud by zůstaly zachovány zákony tak, jak je schválila vláda Petra Nečase, se zvedne daňové zatížení o 14 miliard," tvrdil ve sněmovně Miroslav Kalousek, bývalý ministr financí. „Vláda nemá ráda živnostníky a bohužel to znovu ukázala. Na jedné straně slibuje zvýšení platů a dotací nejrůznějším skupinám, na druhé straně omezila jedinou výhodu, kterou mají živnostníci - výdajové paušály. Toto rozhodnutí přinese další administrativní komplikace drobným podnikatelům, znevýhodňuje aktivní lidi a zavedení třetí sazby DPH komplikuje a znepřehledňuje daňový systém," myslel si na stránkách ODS Petr Fiala.

Živnostníky však čeká jen drobná úprava. Samotné paušály zůstávají zachovány, bude je ale možné používat jen do ročních příjmů 2 miliony korun. Kdo je má vyšší, bude muset evidovat skutečné náklady. Změna se týká všech živností kromě řemeslníků a zemědělců. K tomuto tématu se vyjadřují i na internetových stránkách hnutí ANO. „Rádi bychom okomentovali nepravdy, které ve sněmovně zazněly ve vazbě na omezení výdajových paušálů. Týká se to jen příjmů nad 2 miliony korun za rok, což odpovídá příjmu 167 tisíc měsíčně. Netýká se tedy rozhodně drobných podnikatelů a živnostníků."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…