Bobošíková spílá farářům: Já být prezidentka, nedostanete ani korunu

22.07.2012 20:15

Šéfka Suverenity Jana Bobošíková je naprosto pobouřena tím, že poslanci nakonec schválili zákon o církevních restitucích. I když ví, že norma nyní poputuje do Senátu, který ji zřejmě vrátí zpátky do sněmovny, již nyní si vypracovává argumenty pro to, aby mohla její Suverenita podat ústavní stížnost. „Jako prezidentka bych je nikdy v současné podobě nepodepsala,“ svěřila se ParlamentnímListům.cz navíc Bobošíková.

Bobošíková spílá farářům: Já být prezidentka, nedostanete ani korunu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Bobošíková

Vládní koalice po několikahodinovém nočním jednání minulý pátek prosadila v Poslanecké sněmovně schválení církevních restitucí. Církvím má být podle návrhu vrácen majetek v hodnotě 75 miliard korun a navíc 59 miliard jako finanční kompenzace v průběhu třiceti let. K této částce by se ovšem připočítávala inflace. Stát by naopak církvím přestal hradit platy duchovních.

Opozice ale s návrhem v dolní komoře nesouhlasila a snažila se projednávání zákona blokovat, jak jen to šlo. Premiér a šéf ODS Petr Nečas nakonec dlouhé projevy opozice odsoudil. Podle něj diskuzi k zákonu většinou nikam neposunuly. S tím ovšem zásadně nesouhlasí šéfka Suverenity Jana Bobošíková. Ta naopak míní - podobně jako ČSSD - že schválení církevních restitucí sněmovnou bylo „černým pátkem pro Česko“.

Žádné peníze

„Kdyby Suverenita měla ve sněmovně zastoupení, tak bychom ani my v žádném případě pro restituce nezvedli ruku. Jsme jednoznačně proti církevním restitucím a to v té podobě, jak je zkonstruovala tato vláda. Jednoznačně říkáme, že církevní restituce by se měly dít pouze ve fyzickém vyjádření a v žádném případě ve vyjádření peněžním. Jsme přesvědčeni, že jsou nespravedlivé,“ prozradila ParlamentnímListům.cz Bobošíková.

„Pokud nakonec Parlamentem v současné podobě projdou, tak my podáme ústavní stížnost. Na ní již v současné době pracujeme,“ zmínila dále politička a bývalá europoslankyně.

A nejen to. O Janě Bobošíkové je známo, že bude kandidovat v přímé prezidentské volbě. Pokud by v ní prošla, restituce církvím by prý nikdy nepodepsala. „Sice nevíme, jak dlouho se tyto restituce sněmovní procedurou ´potáhnou´, ale již nyní mohu říci, že pokud bych prošla jako prezidentský kandidát, a církevní restituce by ´spadly´ až pod podepisování nové hlavy státu, tak bych je nikdy v současné podobě nepodepsala,“ uzavřela k této věci.

On je ten Kalousek i ve Focusu. Německý tisk se jím baví...

ParlamentníListy.cz pak překvapila politička ale jinými slovy. Prý má totiž zrovna před sebou výtah z víkendového vydání německého časopisu Focus Deutschland. A asi překvapením není, co se v něm píše: referuje se zde o posledním vývoji v kauze Vlasty Parkanové a také píše o chování ministra financí Miroslava Kalouska. „Německý tisk je tím jednak zhrozen a jednak se tím baví,“ poznamenala k tomu Bobošíková.

A na konto Kalouska a TOP 09 pak dodala: „My jednoznačně vystupujeme proti politice TOP 09. Myslíme si, že to je strana, která destruuje českou ekonomiku, která destruuje českou státnost a nyní už i destruuje veřejný prostor ve všech jeho oblastech - ať již to jsou ony sociální karty, ať už je to bitva o policii, ať už to jsou korupční kauzy. Myslím, že občané teď už vidí všechno to, před čím my jsme jako Suverenita varovali ještě před volbami v roce 2010. Jediné, co k tomu mohu nyní říci je, že je nám to líto, neboť to, co nyní dělá TOP 09, nepřispívá ke zlepšení klimatu v České republice.“

Jana Bobošíková svou nelibostí ke Kalouskovi proslula již před volbami v roce 2010. Tehdy mu emotivně vyčítala v televizním duelu "jeho" složenku. Kalousek a jeho TOP 09 totiž lidem do domovních schránek zasílali složenku, jež hlásala, že lidé mají uhradit státní dluh ve výši 121 tisíc korun.To se ale Bobošíkově tehdy hrubě nelíbilo a tak v České televizi Kalouska za to pěkně sjela.

"My provozujeme dvě poradny. Od rána musíme uklidňovat zcela ustrašené a uplakané seniory," emotivně líčila v ČT Bobošíková. "Ať tato strana okamžitě zastaví rozesílání složenek," vyzvala tehdy rázně Bobošíková a dodala, že na TOP 09 strana podala již tři trestní oznámení.

Jsou jako malí kluci

K samotnému nejčerstvějšímu chování ministra Kalouska a dalších koaličních politiků, nejnověji pak k válce Kalouska s policejním prezidentem Petre Lessym, se pak jen hořce pousmála.

„Já si myslím, že by si pánové měli vzpomenout, že jsou tam proto, aby spravovali Českou republiku a nikoliv proto, aby se hádali jako malí kluci. Myslím, že by se měli uklidnit a opravdu jednat v zájmu občanů. Já se ale teď nechci snížit k tomu, abych komentovala jejich jednotlivé výroky. Když se však vrátím k tomu německému Focusu, tak tam byla zveřejněna slova jako´ Idiot´, ´Pisser´´ a ´Dummkopf´.  To je prostě nedůstojné, dělají Česku jen ostudu a myslím si, že by se opravdu měli uklidnit a vrátit se k věcné debatě,“ uvedla k tomu šéfka Suverenity.

(Článek v německém Focusu vyšel 14. července pod názvem „Idiot“, „Pisser“ und „Dummkopf: Tschechiens Finanzminister bedroht Abgeordneten“- pozn. red.)

Politik má být řádný hospodář

Bobošíkovou také „zlobí“ samotná kauza Vlasty Parkanové. Suverenita by prý nejspíše hlasovala pro to, aby vydána policii byla. „Politik se má v každé funkci snažit jednat s péčí řádného hospodáře,“ vysvětlila svůj postoj.

„Pokud jde ale o vydávání a nevydávání politiků všeobecně, tak jsme dlouhodobě názoru, že imunita se má vztahovat nikoliv na trestní kauzy a přestupky, ale má se vztahovat jen na projevy řečené v parlamentu. Neustále u nás totiž platí trestný čin pomluvy, takže by šlo jen o to, aby za to, co politik řekne v parlamentu, nebyl stíhán a jeho slova nebyla vykládána jako pomluva. Jinak trestní a přestupkovou imunitu my považujeme za zcela zbytečnou,“ doplnila bývalá europoslankyně.

V srpnu vyjede do ulic Bobobus

Nakonec si postěžovala i na to, že i když se blíží krajské volby, Suverenita je v médiích a zvláště v České televizi opomíjena.

„Já jsem od roku 2010 nebyla pozvána do Otázek Václava Moravce, ačkoliv jsme byli úspěšnější strana v parlamentních volbách, než třeba Strana zelených, která tam již byla. Nebyla jsem od voleb v roce 2010 pozvána ani do Hyde parku, kde ale třeba opět zástupci zelených byli a také politici z KDU – ČSL. Jen jednou jsem byla v pořadu ČT Tah dámou, ale tento pořad byl nakonec zrušen….To jsou všechno statistiky, které jsou k dohledání. Já ale nevím, jaké důvody má veřejnoprávní televize k tomu, že Suverenitu ignoruje, ale jsou to její důvody a já s tím nemohu nic dělat. Ukazuje to však obrázek o tom, jak si nezávislí žurnalisté představují nezávislou žurnalistiku,“ doplnila s tím, že Suverenita svou podzimní kampaň krajských voleb rozjíždí naplno 24. srpna.

„Tehdy na silnice Česka vyrazí Bobobus, což bude naše hlavní volební zbraň. Tento autobus objede celou Českou republiku,“ uzavřela Bobošíková svůj rozhovor s ParlamentnímiListy.cz.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…