Být Praha Paříží, už by dávno hořela, šokuje Huml

29.03.2012 17:56

Ač na tom po zdravotní ani psychické stránce není řada českých důchodců právě nejlépe, vládní reformy je vyhnaly dokonce i do ulic. Kvůli škrtání v oblasti penzí hodlají protestovat nejen v centru Prahy. Zavítají prý i do poslaneckých domácností. Přeběhlík Stanislav Huml jejich iniciativu podporuje. Diví se, že nepřišla dříve.

Být Praha Paříží, už by dávno hořela, šokuje Huml
Foto: Vojtěch Brtnický
Popisek: Protestující na Václavském náměstí

Českým penzistům už došla trpělivost. Koncem května totiž hodlají vyjít do ulic a v Praze protestovat proti chystaným vládním škrtům. Demonstraci na náměstí Jana Palacha svolává na 30. května Rada seniorů. Podle předsedy této rady Zdeňka Pernese je v tísnivé životní situaci několik set tisíc seniorů a právě proto se nediví tomu, že senioři chtějí kvůli vládním škrtům poprvé vyjít do ulic. 

Senioři ale hodlají jít ještě dále. Kromě ulic se totiž chystají vydat až za dveře bytů jednotlivých poslanců. Chystané vládní škrty týkající se penzí jsou pro ně prý neúnosné.

Huml: Paříž v ohni

Poslanec Stanislav Huml (exVV) s jejich iniciativou souhlasí. "Ve sněmovně jsem řekl, že poslat Francouze do penze v sedmdesáti letech, hoří Paříž. Tady je ticho," řekl ParlamentnímListům.cz  nazařazený poslanec.

Také sociálnědemokratický poslanec Jiří Koskuba se domnívá, že senioři se nachází v natolik tíživé situaci, že jim nic jiného nezbývá. "Senioři jsou velmi zranitelnou skupinou. Je krajně smutné, že jim nemohu bezprostředně pomoci," posteskl si pro ParlamentníListy.cz zákonodárce.

"Vládnou a pro i tupé reformy hlasují jiní. Nechápu, že jim nic nedochází. Žádná láska a pravda. Prachy, podvody, sobectví  a cynismus zvítězily," dodal posmutněle s tím, že kvůli současnému stavu společnosti rozhodně klíči necinkal. 

Senioři chystané zmrazení penzí i případné zpomalení jejich růstu, které plánuje vláda. Podle nich by se tak dál snižovala životní úroveň důchodců v Česku. Senioři proto chtějí plánovanými protesty donutit vládu, aby neměnila systém výpočtu penzí. Podle Rady seniorů by to totiž ještě víc zhoršilo už tak nízkou životní úroveň důchodců. Rada proto žádá zrušení stropů na odvody důchodového pojištění a odklad penzijní reformy do roku 2016. Pokud se tak nestane, tak demonstraci plánovanou na středu 30. května bude rada plně podporovat.   

„Pokud by mělo dojít k realizaci navrhovaných opatření ministra Kalouska, mezi kterými je i zmrazení penzí na úrovni letošního roku na další tři roky a to i přesto, že životní náklady důchodců mají být vykompenzovány,“ vysvětlil ve čtvrtek v rozhovoru pro Český rozhlas (ČRo) předseda Rady seniorů Zdeněk Pernes.

Pernes odhaduje, že na demonstraci na náměstí Jana Palacha by mohly přijít tisíce seniorů. Ti plánují, že napochodují i před Úřad vlády. „Protože ve středu zasedá vláda a na vozíku nebo v autě jim doneseme hromadu petičních archů,“ upozornil Pernes. 

„Vyzveme pana premiéra, předsedy obou komor parlamentu a ve vhodnou dobu oslovíme i pana prezidenta, který nás pravidelně každý rok přijímá. V krajích oslovíme koaliční poslance a senátory,“ dodal.

Jak rozhlas upozornil, pražskou demonstraci doplní menší protestní akce v krajích. Ještě předtím ale celý duben budou prý senioři přesvědčovat politiky vládní koalice, aby od škrtů v důchodech ustoupili. 

Senioři se podle Pernese zapojí i do protestů, které chystají odbory. Jejich předáci už svolali na Václavské náměstí protestní demonstraci na 21. dubna. Spolu s dalšími nespokojenými iniciativami žádají "zastavení asociálních reforem, demisi vlády a předčasné volby".

Průměrný důchod je jen 10 740 korun

Podle údajů, které rozhlas zjistil, v České republice žije 2 340 tisíc příjemců starobních penzí. Průměrný důchod je 10 740 korun.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…