Byznysmen Jančura: Je to zločin na lidech. Tuhle vládu už nechci

12.09.2012 4:44

Návrh poslance Petra Tluchoře na prodej Českých drah vítá podnikatel Radim Jančura. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz však představil ještě lepší plán. A ostře se pustil do Nečasovy vlády. Zvyšování DPH je podle něho zločin na lidech.

Byznysmen Jančura: Je to zločin na lidech. Tuhle vládu už nechci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radim Jančura, majitel Student Agency

Občansko-demokratický poslanec Petr Tluchoř přišel s návrhem, kterak do státního rozpočtu dostat více peněz bez nutnosti zvýšit jedinou daň. Ten se stal tváří skupiny poslanců, jež se vzepřeli vládnímu balíčku navyšujícímu DPH a zavádějícímu například i takzvanou milionářskou daň.

Podle Tluchoře by si stát přišel na slušné peníze, kdyby zprivatizoval České dráhy a Budějovický budvar. Rebelující poslanec a v minulosti sesazený předseda poslaneckého klubu ODS argumentuje také tím, že úlohou státu není provoz vlaků a vaření piva. „ODS by měla prosazovat soukromé vlastnictví. Stát má tvořit pravidla, nikoli podnikat,“ uvedl Tluchoř.

Ředitel ČD má vyšší plat než šéf rakouských drah

Tento návrh se zamlouvá majiteli dopravní společnosti Student Agency a členu Nadačního fondu proti korupci Radimu Jančurovi. „Je pravda, že je to dobrý nápad, protože stát může privatizací Českých drah získat slušné peníze. To jednoznačně,“ řekl ParlamentnímListům.cz.

„Nicméně já z pohledu dopravce vidím budoucnost ČD trochu jinak. Měly by na sobě víc zapracovat, aby byly konkurenceschopné se soukromými společnostmi, které v Čechách čekají na otevřené tendry, kde jsou pak soukromníci levnější o dvacet až třicet procent,“ míní podnikatel.

Soukromé společnosti podle něho mají nižší režijní náklady, nižší platy a podobně. „Žádný ředitel soukromé společnosti nebude mít plat, jako pan Žaluda (ředitel ČD – pozn.red.), který má dokonce vyšší plat, než šéf rakouských drah a ten má pod sebou i celou infrastrukturu,“ uvedl Jančura.

Prodat České dráhy? Lepší otevřít železnici soukromníkům

Koncem letošního srpna navíc vyšlo najevo, že by se plat ředitele Českých drah měl zvýšit až na 15 milionů ročně.

„Jedna varianta tedy je opravdu dráhy zprivatizovat a získat prodejem pár miliard, ale spíše by pro tento stát bylo důležitější otevřít tendry, aby se jich zúčastnily všechny firmy, které o to stojí a stát potom ušetří na dotacích. Dnes České dráhy dostávají od krajů a státu přes dvanáct miliard a úspora, která se přes tendry dá získat, je zhruba dvacet procent,“ navrhuje.

Tato možnost je podle jeho slov výhodnější, protože ze samotného prodeje by stát moc peněz nezískal. Reálná hodnota majetku Českých drah prý není nijak velká. Na koupi celého podniku, jak Jančura odhaduje, by si troufli třeba Deutsche bahn, nebo by se ČD rozdělily na několik částí, třeba podle krajského členění.

Neznám pohnutky rebelů, přesto jim děkuji

„Proto zdůrazňuji, že lepším řešením je otevření trhu pro nové dopravce, kteří do toho investují zhruba 70 miliard korun a navíc budou poskytovat služby ve vyšší kvalitě a ještě k tomu levněji,“ zdůraznil Radim Jančura v rozhovoru pro server ParlamentníListy.cz.

Tomu se nelíbí ani samotný vládní návrh na zvýšení daní, rebely proto oceňuje. „Nevím, jestli jsou pánové Boris Šťastný a Petr Tluchoř ti správní kritici, ale na druhé straně díky za každého kritika, který uvnitř koalice kritizuje počínání Nečase a Kalouska. V tom jim opravdu děkuji za to, že ten svůj názor říkají. Ať už k tomu mají jakékoliv důvody. Nicméně zvyšování DPH je zločinem proti lidem v této zemi,“ udeřil podnikatel nekompromisně.

TÉMA: DPH

Vládě zpočátku fandil, teď si přeje rychlý konec

„Jsem opravdu rád, že se tohle ministru Kalouskovi nepodařilo, protože jinak by takhle pokračoval dál a dál a jednou bychom měli DPH 25 procent jako v Maďarsku. Tohle je prostě špatná cesta, protože ožebračuje polovinu chudšího obyvatelstva,“ je přesvědčen.

Jančura je známým ostrým kritikem ministra Kalouska a nyní i premiéra Nečase. Přál by si proto pád vlády? „Když v roce 2010 ta vláda s většinou 118 hlasů ve sněmovně vznikla, tak jsem ji strašně věřil, ale teď bych si přál, aby skončila a byly nové volby a zemi vedl někdo jiný,“ uzavírá v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Radim Jančura.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…