Ekonomika se zvedá, platy rostou, ale koupíme si za ně méně

07.09.2013 7:20

Česká republika je podle nejnovějších čísel venku z vleklé recese ekonomiky, lidé však ve svých peněženkách o moc bohatší nebudou, za své peníze si totiž koupí méně zboží. Inflace ukousla z platů víc, než o kolik narostly. Pohoršili si horníci i bankéři.

Ekonomika se zvedá, platy rostou, ale koupíme si za ně méně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Podle deníku MF Dnes narostla průměrná mzda v druhém čtvrtletí tohoto roku o 1,2 procenta. Růst cen v obchodech byl ovšem o něco vyšší, dosáhl 1,5 procenta, a růst platů tedy hravě vymazal. Lidé si tak za svou výplatu mohli koupit méně zboží než před rokem.

Zaměstnavatelé jsou ale zdrženliví, co se týče zvyšování platů, stále se obávají nejistoty. "Do příznivějších časů už vykukují některé strojírenské firmy, společnosti z automobilového průmyslu, sklárny. Byť mají příslib nových zakázek, jsou nadále opatrné, situace je stále velmi nejistá," sdělil deníku šéf Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák.

Nejhůř jsou na tom horníci

Nejvíce se nominální průměrná mzda meziročně propadla v těžebním průmyslu, celkem o sedm procent. Obor prochází nelehkým obdobím kvůli celosvětově klesajícím cenám uhlí. Mzdy už podruhé za sebou ale klesly také v bankách a pojišťovnách, ačkoli podle MF Dnes jde stále o oblast s nejvyšší průměrnou mzdou, která činí 47 831 korun hrubého.

Na druhou stranu rostly mzdy v zemědělství, veřejné správě a třeba také v pohostinství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…