Erik Best o ještě větším průšvihu Bakaly a šéfa ČSSD, než si myslíme

24.09.2013 6:54

Současná bouře kolem situace ve společnosti OKD může podle analytika Erika Besta přivodit horké chvilky šéfovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi. „Je to terč Miloše Zemana a nedávno souvislost mezi privatizací OKD a Sobotkou naznačil i místopředseda sociálních demokratů Michal Hašek,“ připomíná Best. Bakalův styl podnikání se prý dnes praktikuje na Wall Street, ale Češi, kteří mají v paměti Tomáše Baťu, to pochopit nemohou.

Erik Best o ještě větším průšvihu Bakaly a šéfa ČSSD, než si myslíme
Foto: Petr Merta
Popisek: Americký novinář Erik Best

Patrně nejzajímavějším vývojem kolem OKD jsou podle Erika Besta akcionářské problémy a to, zda se bude dál Peter Kadás (třetinový vlastník akcií NWR – pozn. red.) angažovat v České republice. „Nechce dát další peníze podniku. Tu informaci má pouze MfD, ale pokud je to pravda, znamená to, že je Zdeněk Bakala v pasti. I kdyby chtěl pomoct, bude ze současných akcionářů jediný, který by to musel utáhnout, což je hodně peněz,“ řekl serveru ParlamentníListy.cz Best.

Kdyby prý Bakala nepochopil, že není nejlepší, aby nevrátil od firmy žádné peníze, jeho reputace bude dál klesat. „Bude možná primárním terčem v předčasných volbách,“ uvádí novinář Best s tím, že pokud se nyní z miliardáře Bakaly stane hlavní terč, může to pomoci SPOZ.

Větší agrese asi přijde

Dají se na Ostravsku čekat skutečně tvrdé demonstrace a projevy agresivity vůči tamnímu vedení společnosti? „Nechtěl bych předpovídat násilí, ale větší agrese asi přijde. Z Prahy to vidím tak, že hlavním terčem je management, respektive vlastníci a agrese namířená proti jiným bude kontraproduktivní a nikdo ani v Ostravě si to nebude přát,“ sděluje Erik Best.

„Očekávám, že OKD bude více chránit svůj majetek. Možná přijde nějaký střet mezi horníky a bezpečnostní agenturou přímo na místě,“ očekává analytik.

Celá kauza má však skrze Zdeňka Bakalu další přesahy do politiky. Miliardář byl totiž přítelem Václava Havla, pohyboval se v jeho blízkosti a dodnes financuje jeho knihovnu.

Hodnota celé firmy je menší než požadovaná státní dotace

„Největší problém ale je, že Bakala se svými společníky vytáhl z regionu něco kolem sta miliard korun, teď tam ty peníze chybí a už tam nebudou. Současná hodnota celé firmy je menší než částka, o které vláda předpokládá, že by byla potřeba k tomu, aby firma přežila. Tržní cena je kolem šesti miliard a zároveň by bylo asi šest miliard potřeba k záchraně,“ srovnává pro ParlamentníListy.cz novinář.

„Z toho hlediska je pro vlastníky pochopitelné, že do toho nechtějí dávat více peněz. Bakala měl od začátku politiku co nejrychleji z toho dolu co nejvíc vytáhnout. To je možná styl byznysu, který převažuje na Wall Street, ale když to srovnáme s tím, jak svoji firmu vedl pan Baťa, je to zcela odlišný postup. Češi takový typ byznysu nechápou a nechtějí to chápat,“ konstatoval Best.

Češi jsou prý podle Bakaly negramotní

Bakala podle Besta míní, že jsou Češi v tomto smyslu negramotní. „Má v jistém smyslu pravdu, ale nejsem si jistý, že to je gramotnost, která by byla žádoucí. Jde o střet kapitalismu s rozumným přístupem k životu,“ říká jasně pro ParlamentníListy.cz.

A co další politické souvislosti? „Útok na Zdeňka Bakalu jsem pochopil jako útok na Bohuslava Sobotku. Ten byl přece tím, kdo privatizoval tehdejší státní podíl v OKD. Důležité je, že útok Miloše Zemana je útokem na Sobotku. Myslím, že prezident Zeman nechce příliš zdůrazňovat vztah Bakaly ke Schwarzenbergovi, protože to odvádí pozornost od primárního terče, kterým je Bohuslav Sobotka,“ je přesvědčen Erik Best.

Sobotka je v choulostivé situaci…

„Pokud by se na světlo výrazně vytáhlo, že Sobotka při privatizaci pomáhal Bakalovi, může to být pro něho velmi ošklivé. Takový náznak už přišel před pár týdny od Michala Haška. Sám Sobotka je v choulostivé situaci, protože dnes říká, že by majitelé měli vrátit část svého zisku a člověk může ošklivě říkat, že v tom případě by i Sobotka měl vrátit část svého zisku,“ dodává pro ParlamentníListy.cz komentátor a analytik Erik Best.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…