Euro přežije dalších deset let, myslí si ekonom Hnát z VŠE

27.10.2011 21:20

Podle ekonoma Pavla Hnáta z VŠE evropská měna přežije dalších deset let. Myslí si, že Evropská unie udělá v nynější krizi všechno pro to, aby její měna vydržela, neboť by to mohlo mít za výsledek ještě drsnější ekonomickou krizi.

Euro přežije dalších deset let, myslí si ekonom Hnát z VŠE
Foto: Hans Štembera
Popisek: Evropská měna euro. Ilustrační fotografie euromincí

„Myslím, že euro přežije dalších deset let," řekl v Hyde Parku na ČT Pavel Hnát, ekonom na katedře světové ekonomiky Vysoké školy ekonomické (VŠE). „Sice bych si na to nevsadil nějakou horentní sumu, ale Evropa udělá všechno pro to, aby přežilo," vysvětlil.

Zároveň si Hnát myslí, že Česká republika zatím do eurozóny nepatří a euro by neměla přijímat. Ne však z důvodů nejistého vývoje, jak to například prezentuje premiér Petr Nečas, ale kvůli tomu, že „Česko má co dohánět". Celkově by prý měly do eurozóny vstupovat země, které jsou již stoprocentně připravené.

Podle ekonoma je dobře, že „došlo k vnitřnímu bankrotu Řecka". Mění se tím společnost a doba. „Dostáváme se do situace, kdy si společnost bude muset uvědomit, že může utratit jen za to, na co skutečně má," pochvaloval Hnát. Západní svět si prý zvykl na vysoký standard a nastal teď moment, kdy všichni budou muset snížit svoji úroveň.

Související: Euro bylo znásilnění ekonomiky, řekl Klaus

Pokud by nastala další hluboká ekonomická krize, obával by se Hnát především inflace. Podle něj nedojde k hyperinflaci ve stylu předválečného Německa, a navíc to bude větší problém pro USA než pro Evropu, i tak by to ale bylo velice těžké. „Inflace z kapsy každého z nás vytáhne podíl na zaplacení," posteskl si.

Hnát má ale i pár rad pro Českou republiku. „Nesmíme se zadlužovat až na hranici nesplatitelnosti," radil nejen politikům, ale i občanům. Navíc jsme prý příliš závislí na Německu, a tak si musíme dát pozor i na jeho vývoj.

Čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…