Fialo, řídíš EU. Poruč Německu, aby… Premiérovi přišla výzva

10.07.2022 18:45 | Komentář

Česká energetika a ekonomika se pod vedením Fialovy vlády mění v trosky, nyní má ale český předseda vlády v čele EU jedinečnou šanci zajistit dostupnost energetických surovin. V textu pro ParlamentníListy.cz to píše expert na energetiku Ivan Noveský, který jmenuje konkrétní body, jež by Petr Fiala měl realizovat. Varuje též před hrozbou zastavení plynovodu Nord Stream 1 kvůli kanadské blokaci nutných součástek.

Fialo, řídíš EU. Poruč Německu, aby… Premiérovi přišla výzva
Foto: Screen vysílání ČT24
Popisek: Petr Fiala v Evropském parlamentu

Ivan Noveský připomíná, že bruselská rozhodnutí z oblasti energetiky, zejména týkající se ruského plynu a ropy, odsuzuje některé státy včetně České republiky k energetické smrti. „Česká vláda se k tomuto rozsudku radostně přihlásila,“ podotýká expert a dodává, že pokud premiér myslel vážně závazek českého předsednictví ohledně energetické bezpečnosti, má prý šanci vše zvrátit a zajistit ČR během předsednictví nevídaný úspěch. 

Anketa

Co vy a letní dovolená?

hlasovalo: 6142 lidí
„Jako šéf EU má český premiér Fiala právě nyní zcela neopakovatelnou šanci zajistit dostatek zemního plynu pro Evropu, a tím zachránit Německo, Českou republiku a další státy před blížící se zimou zajištěním energetické bezpečnosti,“ míní Noveský ve svém textu, ze kterého je však místy cítit lehká dávka ironie. Jeho zamyšlení níže přinášíme celé.

Zdůrazňuje ovšem varovný případ, který ohrožuje fungování plynovodu Nord Stream 1, kdy je v Kanadě blokována speciální turbína nutná k fungování plynovodu. V případě, že se nepodaří turbíny před zimou zkontrolovat a opravit, může být plynovod zcela zastaven. Přitom Německem zastavený projekt plynovodu Nord Stream 2 je kompletně hotový, natlakovaný plynem a stačí otočit kohoutkem.

Ivan Noveský: Petr Fiala – nová obrovská naděje pro EU a zejména pro Českou republiku

Většina odborníků – energetiků – opakovaně vyčítá vládě premiéra Fialy, že nekoná a že energetika a ekonomika České republiky se mění v trosky.

Je sice pravdou, že ceny energií začaly šíleně růst a energetická krize startovala v ČR již na počátku podzimu 2021, tedy v době Babišovy vlády. Od nástupu Fialovy vlády 17. prosince 2021 ceny energií stále rostou a energetická krize se stále zhoršuje. Letos v únoru situaci navíc zkomplikoval i ruský útok na Ukrajinu. Brusel svými opakovanými výzvami k ukončení dodávek ruského zemního plynu a vyhlášením embarga, zejména na ruskou ropu, významně ohrozil energetickou bezpečnost Evropy a zejména států východní Evropy, které tím odsoudil k energetické smrti, a česká vláda se k tomuto rozsudku radostně přihlásila. 

Nyní se ukázalo, že to byly pouze mimikry a že premiér Fiala asi pouze čekal na vhodnou příležitost, aby mohl velmi razantním krokem zásadně zvrátit situaci, ukázat sílu své osobnosti a zachránit nejen ČR, Německo a vlastně celou Evropu.

Tuto příležitost, jako nově designovaný šéf EU, plně využil a vyhlásil svým hlavním cílem, kromě jeho hobby Ukrajiny, energetickou bezpečnost EU a dostupnou energii. Doufejme, že tento cíl se mu povede zrealizovat, čímž by se i vytvořily podmínky pro pomoc Ukrajině. Pouze fungující průmysl a fungující ekonomika států EU dává šanci pomáhat Ukrajině a dalším státům mimo EU.

Ivan Noveský

Jako šéf EU má český premiér Fiala právě nyní zcela neopakovatelnou šanci zajistit dostatek zemního plynu pro Evropu, a tím zachránit Německo, Českou republiku a další státy před blížící se zimou zajištěním energetické bezpečnosti. Jako šéf EU může český premiér Fiala jménem EU trvat na tom, aby Kanada uvolnila firmě Siemens nezákonně zadržovanou plynovou turbínu, kterou Siemens opravoval pro kompresní stanici plynovodu Nord Stream 1 v Kanadě. Když i německý kancléř konstatoval, že se jedná pouze o politický problém. 

Jako šéf EU může nařídit Německu, aby přestalo blokovat provoz plynovodu Nord Stream 2 a zajistilo pro Evropu dostatek zemního plynu před nadcházející zimou, zvláště když Ukrajina snížila o třetinu tranzit ruského zemního plynu přes své území z politických důvodů.

Uvidíme, zda český premiér Fiala dokáže dosáhnout energetické bezpečnosti Evropy v roce 2022 zajištěním dostatku ruského plynu do doby, než se v průběhu dalších tří až pěti let podaří postupně odpoutat od ruského zemního plynu. Byl by to obrovský úspěch českého předsednictví a hlavně záchrana České republiky, Německa a dalších států EU.

Držme proto českému premiéru Fialovi palce, ať se mu podaří splnit jeho cíle a zajistit energetickou bezpečnost.

Ivan Noveský

V roce 2001 zakládal Energetický regulační úřad a v letech 2016/2017 byl jeho prvním místopředsedou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…