Já za ta drahá vajíčka nemůžu, hlásí Bendl. Má to marné, ostuda je na světě

13.03.2012 11:32

Tak to je nevídané. Titulní stránku Blesku dnes neokupuje žádná z celebrit, jak je u tohoto bulvárního periodika zvykem, ale „jedničku“ zabrala obyčejná vejce. Vaječná krize, kdy dnes v obchodech lidé nakupují jeden kus vajíčka až za sedm korun, je totiž tak výjimečná, že titulek „Lidé se perou o staré slepice“ dnes vévodí i stránkám dvě a tři, jež jsou zpravidla věnovány politice.

Já za ta drahá vajíčka nemůžu, hlásí Bendl. Má to marné, ostuda je na světě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Petr Bendl

Od roku 1989 jsme velkou krizi s potravinami v Česku dosud nezaznamenali. Menší krize byla snad jen u másla, či cukru. A teď to tady mají Češi zase – už to ale není kečup, či toaletní papír, jako před revolucí, ale obyčejná vejce. „Za jeden kus chtějí v obchodech až sedm korun. Kdy bude líp? Po Velikonocích. Ekonomové ale dodávají: Možná,“ píše k tomu dnes bulvární deník Blesk.

Dále popisuje, že lidé ve vaječné hysterii neváhají stát hodinové fronty na staré nosnice po třiceti korunách a přetahovat se o ně s ostatními.

„Někteří si zakládají i chovy na balkonech paneláků. Na venkově se kradou slepice, v marketech jsou k vidění plata, kde chybí jedno, dvě vajíčka. Nenechavcům už stojí za to je vynést přes pokladnu po kapsách. Kdo chce mít svátky jara levnější, musí za hranice. A kdo za to může? EU, překupníci i ministr zemědělství Petr Bendl, který vrátil levná vejce z Polska,“ zmiňuje dále Blesk.

Že lidé přemýšlí o domácím chovu slepic, vyplývá i z návštěvy redaktora ParlamentníchListů.cz na známém brněnském Zelném trhu. „Je to hrozný, ale nás už s dědou taky napadlo, že by se daly v klecích chovat i na balkoně. Mám ho dost velký. A když tam mohou mít lidi už i zahrádky s rajčaty a paprikami, proč by tam nemohly být i slepice," sdělila jedna z nakupujících (Více ZDE )

Krádeže slepic musí řešit i policie

Krádeže slepic jsou nyní třeba na Vysočině na denním pořádku. „Minulý týden mně z kurníku na sadu zmizelo pět nosnic. Kuřata zůstala, ale slepice, které nejvíce nesou, jsou fuč,“ popsala k tomu rozhořčeně Františka N. z Pelhřímovska. Jinde pak krádeže slepic řeší dokonce i policie.

Deník byl také prý u toho, když se u drůbežárny v Černčicích na Lounsku strhla pranice o slepice. To se událo včera ráno. Žatecká společnost Animo se totiž rozhodla prodat část tzv. vynesených slepic a to za třicet korun.


 „Zájem byl obrovský. Lidé se sjeli ze širokého okolí, kolona aut se táhla až do sousední obce,“ uvádí k tomu bulvární list s tím, že se lidé ve frontě dokonce i hádali, předbíhali a odstrkovali. Slepice pak brali po desítkách kusů s tím, že jsou i pro sousedy. Nakonec pracovníci drůbežárny prodali zhruba pět tisíc slepic.

„Omlazujeme chov. Proto jsme prodali takzvaně vynesené slepice staré zhruba 13 měsíců, které už nesou málo, a jejich chov je proto neekonomický,“ prozradila údajně deníku jedna z pracovnic drůbežárny.  Další podobný prodej se uskuteční podle ní až ke konci roku, v listopadu nebo v prosinci.

„Slyšela jsem, že si je lidé berou i do paneláků. Prý si je dávají na balkon,“ popsala listu také jedna z žen.

Lidi objednávají okolo šesti tisíc slepic. Denně

Zkrátka ale podle zjištění deníku nepřijdou ani jiní chovatelé drůbeže. „Ještě začátkem minulého týdne jsme měli objednávky na zhruba tisíc slepic denně. V úterý to bylo už dva a půl tisíce a od středy se telefony netrhnou. Lidé každý den objednávají okolo šesti tisíc slepic,“ svěřila pak Blesku Eva Urbánková z chovatelské firmy v Jihlavě.

Bulvární deník pak k tématu připravil i další články. Například ekonomové tu vyprávějí, že vysoká cena vajec nemůže dlouhodobě vydržet. „Podobné bubliny už tady byly u cukru, či másla a vždycky po pár týdnech splaskly. Z řady důvodů už ale nejspíš vejce zůstanou dražší, než byla před Vánocemi. Výhledově by mohlo stát průměrně kolem 5,50 korun,“ řekla k vaječné krizi například analytička Next Finance Markéta Šichtařová.

Ekonom z Partners Pavel Kohout si dokonce myslí, že se ceny vajec vrátí na tři koruny. „Zdražení je dané kombinací organizačně  - byrokratických opatření, která souvisejí s velikostí klecí. Ti, kdo je nezvětšili podle normy EU, k nám teď nemohou dodávat a je momentální nedostatek,“ řekl Kohout.

I prezident České agrární komory Jan Veleba je přesvědčen o tom, že do konce roku by se mohla cena vajíčka ustálit na 3,50 až čtyři koruny.

Tématické články pak Blesk okořenil i fotomontáží. „Pan Vajíčko, kdo za to může?“ napsal k tomu. Jako Pan Vajíčko se tak na čtenáře ze stránky usmívá premiér Petr Nečas, ministr zemědělství Petr Bendl a eurokomisař Marcos Kyprianou.

Můžou prý za to dva eurokomisaři

Jen pro upřesnění - každá nosnice totiž musí mít podle unijní legislativy nejméně 750 centimetrů čtverečních prostoru, což je proti starým klecím o 200 centimetrů více. Slepice také musí mít své hnízdo, bidýlko, popeliště a vybavení na obrušování drápů.

„Směrnice EU o komfortnějších klecích byla přijata v roce 1999, kdy byl příslušným eurokomisařem pro zdraví a spotřebitele Ir David Byrne,“ poznamenává k tomu bulvár s tím, že nařízení nechtěl zrušit v roce 2008 ani zmiňovaný Kyprianou. Norma tak začala od roku 2012 platit. Podle ní se však zařídil i nynější ministr zemědělství. Petr Bendl (ODS) totiž nechal statisíce vajíček z nepředpisových chovů poslat zpátky do Polska. „Chtěl chránit domácí producenty, kteří ale nestíhají ta správná vejce dodávat. A také proto prudce zdražují,“ dodal Blesk.

Bendl se hájí: Byla to nekalá konkurence!

Ministr zemědělství Bendl to, že by nesl na vajíčkové krizi nějakou odpovědnost, či že by vrátil vajíčka v takovém množství zpátky do Polska, jak deník uvádí, ale popírá.

„To rozhodně není pravda. Ministerstvo zemědělství hájilo trh jen před nekalou konkurencí. Navíc ročně se v České republice spotřebovává cca 2,8 miliardy vajec, ovšem v ČR byl přitom zastaven prodej u cca 3,5 milionů, což určitě není důvod pro takové zvedání ceny. jaké se na trhu děje,“ uvedl Bendl pro ParlamentníListy.cz.

ČSÚ uvádí:

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…