Jak to bylo s tendrem v projektu Absolventi a praxe? Zjišťovali jsme víc

21.07.2013 22:30

ROZHOVOR Úřad práce ČR chyboval ve více než stomilionovém tendru na zlepšení politiky zaměstnanosti v projektu Absolventi a praxe. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil výběr vítěze, Úřad práce musí nabídky firem posoudit znovu. Vyvolává to nové otázky. A tak se ParlamentníListy.cz zeptaly nového předsedy představenstva a generálního ředitele společnosti COFET Václava Šráma.

Jak to bylo s tendrem v projektu Absolventi a praxe? Zjišťovali jsme víc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Pane předsedo, ve zprávě České tiskové kanceláře je uvedeno, že původním vítězem tendru byl Axial Personnel Agency. Jak je to ve skutečnosti?

Celkem existovaly tři různé výběrové komise Úřadu práce. Dosud proběhla dvě hodnocení tendru dvěma různými výběrovými komisemi a to v květnu 2012 a v červnu 2012. Axial Personnel Agency se při hodnocení vždy umístil až na druhém místě. Z obou hodnocení vyšel jako jednoznačný vítěz společnost COFET. Teprve třetí výběrová komise, která vyloučila COFET,  a to v rozporu se zákonem, jak potvrdil nyní ÚOHS, vyhlásila v listopadu 2012 vítězem společnost Axial Personnel Agency, avšak bez provedení hodnocení. O různých zákulisních aspektech tohoto rozhodnutí, včetně politických, mně nepřísluší hovořit. Suma sumárum dosud jediným vítězem hodnocení v rámci tendru, a to dokonce dvojnásobným, je společnost COFET.

Zůstává spornou otázkou cena za administraci odborné praxe, jak je uvedeno ve zmiňované zprávě?

Součástí "hry" s cílem vyloučit společnost COFET bylo i vytržení určitých položek ze systému projektu Absolventi a praxe a zadávací dokumentace. Projekt je tvořen vzdělávacími aktivitami, které jsou klíčové a přesně specifikované a musí se provádět minimálně na 6 pobočkách a 5 kontaktních pracovištích, tedy celkem nejméně na 11 místech v celém Moravskoslezském kraji s velkým počtem osobních poradců, asistentů a dalších osob. Další náročnou klíčovou činností je zprostředkování zaměstnání. To všechno jsou nesmírně finančně náročné činnosti, které jsou v nabídce společnosti COFET reálně oceněny. Doprovodné aktivity, mezi které patří např. i administrace odborné praxe, jsou v podstatě režijní činností s možností ocenění 1,- Kč, které budou vykonávat převážně osobní poradci a jejich asistent ke svým klíčovým činnostem. Ostatně právě s tím zadávací dokumentace počítala a proto přímo stanovila, že administrace odborné praxe bude realizována v rámci zprostředkování zaměstnání a poradenství a úspěch proto záleží pouze na organizaci práce a schopnosti řídících pracovníků projektu. A protože COFET již realizoval úspěšně velké projekty na řešení nezaměstnanosti, nechtěl nic ponechat náhodě. Pro jistotu proto COFET nechal již v září 2012 vypracovat renomovaným soudním znalcem soudně-znalecký posudek na tento projekt. Znalecký posudek mj. konstatuje, že nabídková cena společnosti COFET plně respektuje všechny povinné klíčové aktivity projektu a cena za administraci odborné praxe plně odpovídá specifickým ekonomickým aspektům poskytovaných služeb v rámci projektu. Axial Personnel Agency v nabídkové ceně potlačil ekonomické aspekty klíčových aktivit projektu, které jsou předepsány Úřadem práce jako základní a povinné a naopak nabídl vysokou cenu za doprovodnou aktivitu administrace. Jak vidno, není sporných otázek. Otázkou pouze zůstává, kdo se opakovaně marně snažil a stále snaží změnit výsledek tendru.

Není již po termínech, je vůbec možné projekt realizovat?

Samozřejmě původní plánovaný termín listopad 2013, při dodržení doby realizace 24 měsíců, již není reálný. Pokud však v souladu s platnými zákony a Pravidly Evropského sociálního fondu zajistí Úřad práce pouhým administrativním úkonem prodloužení termínu ukončení do 30.6.2015, lze za 23 měsíců projekt úspěšně realizovat ku prospěchu absolventů i Úřadu práce. Vzhledem k tomu, že jak jste zdůraznil, absolventi a jejich zaměstnávání mají maximální prioritu, mohl by Úřad práce s námi podepsat smlouvu již v červenci, nejpozději v srpnu t .r. První absolventi by mohli místo na Úřad práce nastoupit do projektu v září t. r. a to by velmi pomohlo nejen absolventům, ale i trhu práce v Moravskoslezském regionu, kde se projekt bude realizovat.

Co uvedla ČTK?

Úřad práce ČR chyboval ve více než stomilionovém tendru na zlepšení politiky zaměstnanosti v projektu Absolventi a praxe. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil výběr vítěze, Úřad práce musí nabídky firem posoudit znovu. ČTK to zjistila z webu ÚOHS. Rozhodnutí je pravomocné, Úřad práce se proti němu neodvolal.

Úřad práce tendr s předpokládanou hodnotou 110 milionů korun bez DPH vypsal loni v lednu. Do soutěže se přihlásilo šest firem. Úřad původně čtyři vyřadil a jako nejvhodnější vybral nabídku společnosti COFET. Zadavatel pak ještě ale rozhodnutí hodnotící komise změnil.

Firma Cofet byla vyzvána ke zdůvodnění údajně mimořádně nízké nabídkové ceny a následně vyřazena. Firma se proti tomu odvolala a ÚOHS jí dal za pravdu. "Postup zadavatele mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky," uvedla v rozhodnutí místopředsedkyně ÚOHS Eva Kubišová.

Tendr se vrací znovu do fáze hodnocení nabídek. Sporná byla dosud otázka jedné z cenových položek týkající se administrace pracovní praxe, za kterou si Cofet účtoval pouze jednu korunu. Původní vítěz tendru Axial Personnel Agency oproti tomu kalkuloval 1998 korun.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Bohumil Brejžek

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…