Kalousek: Kdyby mě věšeli na Václaváku, budu mít vyprodáno

14.06.2012 12:37

Šéf státní pokladny Miroslav Kalousek z TOP 09 ve čtvrtek v rámci business breakfastu týdeníku Euro diskutoval s hlavními představiteli českého byznysu o rozpočtovém výhledu naší země. Zájem o jeho přednášku byl značný, publikum tvořili hlavně jeho příznivci. Kalousek proto poznamenal, že kdyby ho na Václavském náměstí věšeli, bude tam také plno.

Kalousek: Kdyby mě věšeli na Václaváku, budu mít vyprodáno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před ministerstvem financí demonstrovali občané proti Miroslavu Kalouskovi

Během úvodní přednášky Kalousek podnikatelům především vysvětloval nutnost současných vládních kroků, které mohou dopadat i do některých jejich odvětví. V okamžiku, kdy by vláda na trhy vyslala signál, že ustupuje od vůle neutrácet víc, než jsou naše příjmy, bude to pro nás mít fatální důsledky.

„Díky této politice zatím máme na finančních trzích pověst velmi nudné, nezajímavé země, kde se neděje žádné dobrodružství, a proto patříme mezi nejdůvěryhodnější věřitele na světě,“ uvedl ministr. To nám podle něho stále umožňuje na evropských trzích emitovat deseti až dvanáctileté dluhopisy s úrokovou mírou pod čtyři procenta.

Noc bude dlouhá, ale nemůžeme dál žít na dluh

Stále však ještě nemáme vyhráno, či slovy ministra Kalouska, „tato noc bude dlouhá“. Ten upozornil podnikatele, že pokud lze čekat mírný růst ekonomiky, půjde o nepatrné desetiny. Vyloučit ale nejde ani lehký pokles.

Svoji oblibu mezi značnou částí populace právě díky vládním opatřením Miroslav Kalousek popsal sám. Moderátor akce Jakub Železný totiž poznamenal, že v restauraci Mlýnec, kde debata probíhala, je zcela „vyprodáno“.

„Já jsem přesvědčen, že kdyby mě na Václavském náměstí věšeli, také budu mít vyprodáno,“ opáčil ministr za hlasitého smíchu.

Lidé mu totiž vedle jiného připisují všeobecné zdražování a naposled pozastavení valorizace důchodů. Mají-li však být reformy úspěšné a má-li stát být schopen důstojně financovat stáří, neobejdeme se podle Kalouska bez větší spoluúčasti a vyšší osobní odpovědnosti. „Jinak rovné a důstojné podmínky nebudou. My už za současného stavu máme určitou míru solidarity, rovnostářství v téhle společnosti. Ale po všech změnách, které už nastaly, jsme ze všech zemí OECD jednou z nejrovnostářštějších,“ je přesvědčen ministr financí.

Podle něho by bylo nesmyslné uměle podporovat ekonomiku, jen bychom se tím dále zadlužili. „Byl by to růst na práškách, na dluh a trvalo by to tak dlouho, než by nám došly peníze. K tomu by došlo brzo, protože by nám přestali půjčovat. Tudy cesta bohužel nevede, vláda tu navíc není od toho, aby byla populární,“ konstatoval Kalousek za souhlasného přikyvování zástupců byznysu.

Levice kritizuje vládu za zvyšování daní, sama je chce zvýšit ještě víc

Ten razantně odmítl jít cestou, kdy si politici napůjčovali peníze a přifoukli tím životní úroveň. „Zadlužili tak ty, kteří se ještě ani nenarodili, což pro ně z politického hlediska bylo možná dobré, protože nenarození ještě nemají volební právo, ale tato doba už skončila,“ dodal.

Ministr financí se také vysmál opozici, která obviňuje vládu z drastického zvyšování daní. Dokud bude dle jeho slov demokracie demokracií, bude se pravice s levicí hádat, jak vysoká má být míra přerozdělování. „Levice bude říkat, že víc, my budeme říkat, že méně, protože to má nějakou hranici. Nemůžete mít rumunské daně a švédské veřejné služby, přesto v politických programech některých stran to vypadá, že to jde. Nejde to,“ uvedl správce státní pokladny.

„V téhle situaci často zaznívá opoziční kritika, která na jedné straně říká, že jsme zvedli daně naprosto šíleně, nejvíc v historii, a jedním dechem říkají, že máme podseknutou daňovou kvótu a jsou přesvědčeni, že se daňová kvóta musí zvednout o tři až čtyři procenta, aby tu byly důstojné podmínky pro lidi. Jedno procento daňové kvóty je nyní 39 – 40 miliard korun, a jestliže někdo říká, že ji chce zvýšit o 3 až 4 procenta, tak říká, že chce lidem ročně vytáhnout z kapsy o 120 – 160 miliard více. Někteří lidé si evidentně nedělají starost s konzistencí argumentace,“ obvinil opozici.

Během debat bylo také připomenuto Kalouskovo sako, poplivané na demonstraci před ministerstvem financí v minulém týdnu. Podle ministra je tady problém v tom, že vláda nedokáže uspokojivě svá opatření vysvětlovat. Nemalý podíl na tom prý mají i média.

Zemi má řídit demokratický parlament, ne davy v ulicích

„Média naše kroky reprodukují veřejnosti, jenže když něco do toho ampliónu řeknete, vyleze z něho něco jiného a pak jsou ještě rezervy na straně přijímačů. Potom ta veřejná diskuse vypadá, jak vypadá,“ litoval Miroslav Kalousek.

Situaci pak nezlepšují ani odbory, když se místo svého původního poslání změnily ve významnou politickou sílu. „Oni vystoupí s tím, že hájí zájmy pracujících a hned za tím následují požadavky, které jsou ryze politické. Já jim to nemůžu zakázat, ale jsem přesvědčen, že demokratická společnost by si měla hlídat, aby o osudu země rozhodovala lidmi zvolená vláda a parlament,“ doplnil Kalousek. Podle něho bychom neměli připustit, aby se na ulici rozhodovalo o tom, co bude vláda dělat. To je úkolem lidmi zvolených zástupců v parlamentu.

Během další diskuse Kalouskovi pokládali otázky zástupci velkých firem, kteří se zajímali především o chystané kroky vlády v jejich odvětvích. Bylo proto zmíněno i plánované zdanění vína, proti čemuž čeští vinaři hlasitě protestují. Podle ministra financí by to českým vinařům mělo naopak pomoci, protože daň zasáhne hlavně dovozce takzvaných krabičáků. Těm, kteří přímo vlastní vinohrady, slíbil jiné kompenzace, aby je zdanění nijak nezasáhlo.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…