Klienti zkrachovalých cestovek si moc nepolepší. Nový zákon je prý děravý jak ementál

04.08.2013 10:32

Krachy cestovních kanceláří pokračují a jejich klienti se nemusí dočkat navrácení svých peněz. Na světlo boží už se sice dostala požadovaná novela zákona o podnikání v cestovním ruchu, ale ta je podle kritiků stále děravá až hrůza. Poslankyně ODS Jana Fischerová, která ji má na starosti, ji ale brání zuby nehty.

Klienti zkrachovalých cestovek si moc nepolepší. Nový zákon je prý děravý jak ementál
Foto: Archiv
Popisek: Děti u moře, ilustrační foto

O krachách cestovních kanceláří a zklamaných klientech, kteří pláčou nad svými penězi, jichž možná navždy pozbyli, napsaly ParlametníListy.cz už k desítce článků. S novou sezonou se problém nevyřešil, ba podle některých expertů i zhoršil. Na serveru Krachycestovek.cz kvůli tomu vyšel i seriál Dovolená bez cestovky, kde jsou celkem zasvěcené rady, jak se nesnázím vyhnout.

Nové příběhy z džungle

To, že v podnikání v cestovním ruchu vládne džungle, prokázaly loni krachy několika cestovek a nářky mnoha výletníků, kteří své peníze oželeli či se o ně soudí. A vyhlídky nejsou zrovna růžové. Po zvážení možných alternativ chtějí aktivisté, kteří založili server Krachycestovek.cz, najít řešení ve spolupráci s advokátní kanceláří Jana Kalvody. Největší šanci by prý mělo mít vymáhání peněz po státu, který za vzniklý stav odpovídá. V Česku nyní podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) působí k tisícovce cestovních kanceláří, které loni prodaly zhruba dva miliony zájezdů.

O tom, že v podnikání cestovních kanceláří je opravdový nepořádek, svědčí i fakt, že někteří majitelé zkrachovalých cestovek si smluví bílého koně, třeba i z rodiny, a pod jiným jménem pokračují. Například manželka tureckého podnikatele Deryi Evrena, což je dost negativní ikona tuzemského cestovního ruchu, Andrea Evren, rozjela prostřednictvím serveru Travelium.eu prodej zájezdů a web Krachycestovek.cz na to upozornil jeden ze čtenářů. AČCKA zase aktuálně informovala o repatriaci stovky klientů pojišťovnou ze Sicílie, kteří tam byli s novou cestovkou Solymar. Ta nabízela některé vouchery na zájezdy přes slevový portál Slevomat.cz, nyní nekomunikuje a dle sdělení pojišťovny jí už vypršela platnost pojistky proti úpadku. Podle AČCKA existuje spojitost bývalého jednatele CK Solymar Alonsa Melero Pascuala s dnes již nečinnou cestovní kanceláří Prázdninový klub Evropa.

Pozitivní poslankyně Fischerová

Ve svém vyjádření z minulého měsíce to poslankyně Jana Fischerová z ODS říká jasně. Klienti prý napříště dostanou od zkrachovalých cestovek všechny peníze nazpět. Předložila totiž Poslanecké sněmovně nová pravidla, která podle ní vylučují i ty situace, kdy pojištění nepokryje v případě úpadku cestovní kanceláře veškeré zákonné nároky zákazníků v plné výši, jak se to stávalo dříve. „Při některých úpadcích cestovních kanceláří v minulých letech se ukázalo, že klienti své vložené prostředky nedostali zpět ve stoprocentní výši. A že je tedy třeba povinnosti cestovních kanceláří, cestovních agentur a pojišťoven zpřesnit, aby nebylo možné výkladem zákona tyto povinnosti změkčovat,“ řekla k tomu.

Novela zákona podle ní umožní Ministerstvu pro místní rozvoj (MMR) pružněji reagovat na situace, kdy hrozí úpadek některé z cestovních kanceláří. Ministerstvo bude také oprávněno pozastavit oprávnění cestovní kanceláře prodávat další zájezdy nebo rozšiřovat platné smlouvy na zájezdy, pokud bude mít podezření na nedostatečné pojištění. Vedle důslednější kontroly zákon zakotvuje i nové sankce a pokuty pro ty instituce, které zákonem nastavená pravidla obcházejí. Zlepšit se má i informovanost klientů při nákupu zájezdů na internetu. Jak Fischerová uvedla, jde o kompromis, z nějž budou těžit hlavně klienti cestovních kanceláří, ale přispěje i ke zklidnění mezi cestovkami a pojišťovnami, neboť nově zavádí i výše minimálních limitů pojištění cestovek podle druhů dopravy. U leteckých a námořních lodních na čtyři miliony, u autokarových na jeden milion korun. To považuje za dostačující i AČCKA.

Kritické připomínky k novele

Nicméně i poslankyně Fischerová na konec svého vyjádření uvedla, že by se mělo do budoucna zvážit další rozšíření forem zajištění záruky pro případ platební neschopnosti a úpadku pořadatele zájezdů, jak je to obvyklé v ostatních zemích Evropské unie. Ostatně gestorem novely zákona je MMR, které se dlouhou dobu, a to i po krachu mnoha cestovek a nářcích zklamaných výletníků, zaštiťovalo tím, že doposud platný zákon je dostačující. Novela se nyní dostala do legislativního kolečka, ale už na ni existuje celá řada velmi kritických připomínek. ParlamentníListy.cz mají vyjádření, které celou řadu z nich jasně formuluje.

Například Česká národní banka (ČNB) upozorňuje na možný dvojí výklad ustanovení tohoto zákona o pojištění proti úpadku. Prý pravděpodobně nepovede k odstranění stávajících aplikačních nejasností a problémů. Podle zdroje z ČNB, který si nepřál být jmenován, prý bude nadále nejasné, jestli jsou pojišťovny při vyplácení pojistného plnění oprávněné odmítnout výplatu pojistného plnění nad sjednaný limit. Zákon neupravuje právo pojišťovny si ověřit údaje o finanční situaci inkriminované cestovní kanceláře. Ostatně těch připomínek je mnohem více. A podle stanoviska České asociace pojišťoven pojišťovny návrh zákona o cestovním ruchu odmítají.

Nepojistitelné cestovní kanceláře

„Novela obsahuje povinnost pojišťoven plnit i nad rámec sjednaného pojistného limitu, což je proti základním principům, na kterých pojištění po staletí stojí. V případě přijetí takové právní úpravy může nastat situace, že cestovní kanceláře nikdo nepojistí,“ uvedla Jolana Ackermannová z České asociace pojišťoven. Bouří se však i cestovní kanceláře. Podle některých budou nuceny uzavřít s pojišťovnami pojistku pro případ insolvence a muset přijmout jejich podmínky. Na to konto řekl ČTK marketingový ředitel CK Exim Tour Stanislav Zíma: „Může tak docházet ke zvyšování tohoto pojistného, které by potom cestovní kanceláře musely postupem času promítnout do cen zájezdů, což zaplatí zákazník.“

Ke změně zákona o cestovním ruchu přimělo MMR několik kauz zkrachovalých cestovních kanceláří v poslední době. Například cestovní kancelář BG Travel, která vyhlásila úpadek loni v červenci, dosud dluží stovkám klientů zaplacené peníze. Cestovka byla silně podpojištěna na škodu pouhých 120 000 korun. Jen náklady na návrat bezmála tří set klientů kanceláře ze zahraničí přesáhly půl milionu korun.

Příběh jako memento

ParlamentníListy.cz zveřejnily jako první příběh rodiny Moniky Lazíkové z Frýdku-Místku. Ta si u cestovky BG Travel zakoupila zájezd k moři do Bulharska. Lazíková vychovává dvě děti s dýchacími problémy a lékaři doporučili, že by jim mohl mořský vzduch výrazně pomoci. Kvůli krachu zmíněné cestovky rodina nikam neodjela a nedostala ani korunu nazpět.

„Chceme sice odškodnění od státu, ale jinými slovy to znamená, že si bereme naše peníze, které jsme zaplatili na desítkách různých daních. Zaplatit by to nicméně měli konkrétní poslanci, kteří mají co do činění se zákonem o cestovním ruchu, a to ze svých platů. Opravdu mne nezajímá, jaká částka to ve finále bude a kde na to mají vzít. Zcela jistě si na svých postech našetřili, pokud se dá použít tento výraz, ze svých platů dost, a když už to náhodou stačili rozházet, tak jsou tady různé důvěryhodné finanční instituce, u kterých si můžou půjčit,“ sdělila naštvaná matka již dříve. A jak to tak vypadá, krachy cestovních kanceláří budou pokračovat, což je sice v tržní ekonomce normální, ale možná bude přibývat i výletníků, co se slzami v očích budou místo zájezdu zřít na dno prázdné peněženky. A to už moc normální není.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…