Kolikpak bere ta pěkná kolegyně z Agrofertu? Už při pohovoru budou muset odpovědět. Jinak hrozí audit, pokuty. Piráti chválí směrnici

06.03.2021 13:34

Pirátská europoslankyně Markéta Gregorová podporuje návrh směrnice o větší transparentnosti při odměňování žen a mužů. Nová pravidla, která ve čtvrtek představila Evropská komise, počítají s tím, že větší firmy budou muset zveřejňovat rozdíly ve mzdách a platech, které dostávají jejich pracovníci a pracovnice. Podle Gregorové je návrh krok správným směrem. Redakci informoval Tomáš Polák z Evropského parlamentu.

Kolikpak bere ta pěkná kolegyně z Agrofertu? Už při pohovoru budou muset odpovědět. Jinak hrozí audit, pokuty. Piráti chválí směrnici
Foto: Repro Facebook
Popisek: Markéta Gregorová v evropském parlamentu

Anketa

Který případný kandidát na prezidenta vás oslovuje nejvíc?

hlasovalo: 21753 lidí
Pokud se prý ukáže, že rozdíly platů mužů a žen ve firmách s více než 250 zaměstnanci přesahují neodůvodněně pět procent, organizacím hrozí vnitřní audit. Podle návrhu mají zaměstnavatelé pochybení napravit, jinak riskují pokuty. Velikosti sankcí určí jednotlivé členské státy.

„Návrh vítám. Data by měla být základ tvorby jakékoli politiky,“ uvádí pirátská europoslankyně. Ta přirovnává aktuální absenci informací o rozdílech v platech ke slavnému myšlenkovému experimentu ze 40. let minulého století. „Nerozumím kritice této transparentnosti,“ říká.

Navrhovaná pravidla také nabádají k větší otevřenosti už během přijímacích pohovorů. Firmy budou muset uchazečům o práci sdělit, jaká je průměrná odměna za obdobnou pozici. V praxi to má znamenat konec nedůstojného vyjednávání o mzdě během pohovoru, kdy se ženy často podceňují.

Podle Eurostatu jsou v Česku téměř největší rozdíly v odměnách mužů a žen. Takzvaný gender pay gap (rozdíl platů mužů a žen) u nás činí zhruba 20 procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…