Máme soupis majetku, který si nárokují církve. Podívejte se

30.05.2012 6:58

ParlamentníListy.cz mají k dispozici dokumentaci k rozsahu původního církevního majetku, které si v rámci majetkového vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi nárokují tyto instituce. Tyto dokumenty v článku zveřejňujeme jako přílohy.

Máme soupis majetku, který si nárokují církve. Podívejte se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pozemky a peníze církvi jako omluva státu za minulé křivdy

Dokumentace obsahuje pojednání s názvem Rozsah původního církevního majetku. Dále příloha č. 1 je Rozsudek Nejvyššího správního soudu, příloha č. 2 § 32 zákona o půdě, příloha č. 3 Stanovisko Českého úřadu zeměměřičského a katastrálního (ČUZK), příloha č. 4 Stanovisko Ministerstva zemědělství, příloha č. 5 Srovnávací sestavení parcel, příloha č. 6 Evidence původního církevního majetku provedená církvemi a náboženskými společnostmi v období od roku 1990 do roku 2007, příloha č. 7 Pozemky ve správě Pozemkového fondu ČR, příloha č. 8 Pozemky se kterými hospodaří Lesy ČR, příloha č. 9 Archivní doklady o původním církevním majetku, příloha č. 10 Aproximativní odhad církevního majetku 1948, příloha č. 11 Tabulka - zdokumentovaný rozsah majetku církevních velkostatků a farností, příloha č. 12 Pozemkový majetek farních beneficií, příloha č. 13 Koupě statků v Lázních Kynžvart Královskou kanonií premonstrátů na Strahově.

Stav projednávání

Poslanecká sněmovna nyní posuzuje vládní návrh zákona o majetkovém vyrovnání s  církvemi a náboženskými společnostmi a o změně některých zákonů (zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi) jako sněmovní tisk č. 580. Projednávání tisku je navrženo na pořad 40. schůze (od úterý 5. června).

Kabinet Petra Nečase navrhl normu, podle níž má stát na základě dohody se 17 církvemi a náboženskými společnostmi vyplatit od roku 2013 postupně 59 miliard korun navýšených o inflaci.

Církve mají také dostat zpět 56 procent majetku zabaveného komunistickým režimem. Návrh zákona počítá s postupným ukončením placení církví ze státního rozpočtu. Přechodné období odstřihnutí církví od státního rozpočtu by mělo začít v roce 2013 a trvat 17 let.

Bude dostatek hlasů?

Jak ParlamentníListy.cz informovaly, mohla by mít vláda při schvalování tohoto zákona problém, protože ODS, TOP 09 a Starostové a frakce Karolíny Peake má k dispozici 100 hlasů. Je totiž pravděpodobné, že Senát ovládaný ČSSD vrátí návrh zákona sněmovně a pak bude třeba minimálně 101 hlasů.

Velké pochybnosti o restitucích má například i poslanec ODS Jan Florián. Mezi velkou částí občanských demokratů nejsou restituce zrovna příjemné téma. Proti návrhu bude hlasovat poslanec VV Otto Chaloupka, který naposledy hlasoval pro důvěru vládě. Jistý též není postoj bývalých poslanců ODS Michala Doktora a Pavla Béma.

ParlamentníListy.cz taktéž informovaly, že i kdyby vláda chtěla například spojit vládní návrh zákona s otázkou důvěry vládě, nezabrání případným pozměňovacím návrhům. Již nyní existují „pozměňováky“ poslanců ČSSD Alfréda Michalíka, Jeronýma Tejce, Michala Haška a Jana Babora.

Rozsah původního církevního majetku

Jak informuje zpráva s názvem Rozsah původního církevního majetku, v roce 2007 byla ustavena vládní komise pro narovnání vztahu mezi státem a církvemi a náboženskými společnostmi. Předsedou komise byl ministr kultury, členy byli i ministr financí a ministr zemědělství. Tato komise vyzvala Církevní komisi, která sdružovala představitele církví a náboženských společností, k předložení údajů o jejich historickém majetku.

Církevní komise předložila souhrnné údaje o historickém majetku. Tyto údaje byly konfrontovány s údaji od dotčených státních orgánů a podniků (zejména Pozemkového fondu ČR a Lesy ČR). Vládní komise učinila politické rozhodnutí, že pro účely finanční náhrady se z těchto údajů bude vycházet.

Evidence původního církevního majetku

Církevní komise následně poskytla ministerstvu kultury materiál „Evidence původního církevního majetku provedená církvemi a náboženskými společnostmi v období od roku 1990 do roku 2007“ – příloha č. 6." Tento materiál obsahuje výměry původního církevního majetku v jednotlivých katastrálních územích s rozdělením na jednotlivé druhy pozemků (lesní půda, zahrady, rybníky atd.).

Hodnověrnost databáze jednotlivých položek původního církevního majetku byla prověřena nezávislou poradenskou firmou Ernst & Young. Složitost dohledávání konkrétních položek původního církevního majetku byla poradenskou firmou potvrzena. Z kontrolního vzorku byly ve 41 procentech položky zcela bezvadné, u 48 procent pak byly shledána neúplná dokumentace, a to zejména chybějící srovnávací sestavení parcel. V 11 procentech pak nebyla předložená dokumentace v souladu se záznamem ve vytvořené databázi položek.

Archivní doklady o původním církevním majetku

Vládní komise pro narovnání vztahu mezi státem a církvemi a náboženskými společnostmi byla znovu ustanovena na jaře 2011. Ta si vyžádala aktuální podklady o původním církevním majetku, který nyní spravují Pozemkový fond ČR a Lesy ČR (viz příloha č. 7 a 8). Tato komise rozhodla, že bude vycházet z údajů o církevním majetku, které byly využity v návrhu zákona v roce 2008, tedy z údajů, které poskytla Církevní komise.

Vzhledem k tomu, že při projednávání zákona v roce 2008 byly údaje o rozsahu původního církevního majetku dodané Církevní komisí zpochybňovány, ministerstvo kultury provedlo ve spolupráci s Národním archivem rozsáhlé šetření archivních materiálů k církevnímu majetku. Takto získané údaje vycházejí přímo z originálních dokumentů, nejsou převzaty z žádné literatury – viz příloha č. 9.
 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…