Mediální šikana guvernéra ČNB je nešťastná. Známá ekonomka odhalila následky

20.01.2014 18:45

Deník Blesk několik dní píše o guvernérovi ČNB Miroslavu Singerovi, kterému přičítá vinu za zdražování v důsledku devalvace koruny. Napřed pátral po tom, jak guvernér bydlí, vzápětí jej dehonestoval kvůli jeho výrokům o zdražení zboží. „Komunikaci Singer prostě nezvládnul. Asi nemá mediální školení,“ řekl k tomu pro ParlamentníListy.cz mediální expert Jiří Mikeš. Ekonomka Šichtařová pak naznačuje možnou ztrátu důvěry veřejnosti vůči ČNB.

Mediální šikana guvernéra ČNB je nešťastná. Známá ekonomka odhalila následky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Guvernér ČNB Miroslav Singer přednášel na právnické fakultě na téma Krize eurozóny

Už několik týdnů česká veřejnost diskutuje o tom, zda byl zásah České národní banky okolo intervence proti koruně dobrým tahem ve vztahu k oživení ekonomiky. Po několik týdnů jsou pak i členové centrální banky „ostřelováni“ médii, ale také odbornou veřejností a politickými stranami. Jenže deník Blesk v těchto dnech vytáhl těžší kalibr – pustil se totiž do dehonestování guvernéra ČNB Miroslava Singera. Kvůli jeho majetku a kvůli větám, které Singer vypustil z úst na konto oslabení koruny vůči euru.

Zasluhuje si ale guvernér takovou špínu?

Vše způsobuje ještě větší strach...

„Kampaň, která ´jede´ zvláště v bulváru proti ČNB a potažmo i panu guvernérovi, negativní náladu ve společnosti vlastně ještě víc přiživuje, což nakonec v lidech vyvolává ještě větší strach z toho, že se dále bude zdražovat a že přijdou o své úspory,“ zmínila v reakci na to pro ParlamentníListy.cz ekonomka a ředitelka nezávislé poradenské společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

O co ale v kampani bulvárního periodika vlastně jde?

Blesk ve svém čtvrtečním vydání otiskl barevnou fotografii luxusního sídla Miroslava Singera a poukázal na výměru pozemku (8340 čtverečních metrů), na kterém se usedlost na Litoměřicku nachází, i na to, že šéf ČNB vlastní velký luxusní byt v Praze-Bubenči. Deník napsal, že i Singerova matka vlastní vilu, a to v Praze-Dejvicích, za kterou zaplatila 10,2 milionu korun a k tomu nezapomněl připomenout, že právě Singerem vedená instituce loni na podzim uměle zdražila euro asi o dvě koruny, čímž připravila obyvatele ČR o část jejich úspor a navíc se tímto krokem banky zdražilo dovozové zboží. List nakonec neopomněl připomenout, že zdražení bankéř vzhledem k jeho čtyřsettisícovému platu prakticky nepocítí.

Vadil mu mikrofon a pak odpovídal, že chudší lidé nemají naspořeno

V dalších dnech pak přišlo ostřelování Singera za to, že knokautoval Blesku redakční mikrofon. A to při veřejné diskuzi na téma ekonomická krize. Hned při příchodu na veřejnou diskuzi se totiž Singer měl ohnat proti mikrofonu Blesku, až mu upadl na desku stolu. Bulvár se opakovaně snažil mikrofon nainstalovat, ale i tento pokus Singer sabotoval.

V samotné diskuzi před 150 lidmi pak Singer mimo jiné prohlásil, že se zdražení chudých příliš nedotkne. Tedy jejich úspor, o které nepřijdou. „Co se týče chudších obyvatel, tak ti upřímně u úspor o nic nepřijdou, protože žádné úspory nemají,“ prohlásil guvernér ČNB s tím, že zdražování bude jen malé. „Opatření se promítne tak, že si lidé koupí zboží v hodnotě o 200 korun méně, což při vší empatii, myslím, není žádná strašlivá rána."

To dokáže říct jen blbec... Zabít ho!

To ale byla voda na mlýn čtenářů Blesku, z jejichž reakcí pak deník v pondělí na dvoustraně sestavil velkou anketu. „Kvůli takovým lidem, jako je pan Singer, nemají obyčejní lidé z čeho spořit," prohlásila kupříkladu maminka na mateřské dovolené Tereza Procházková. „To opravdu už dokáže říct jen blbec. Může mít pravdu v tom, že lidé už nemají z čeho šetřit, ale z těch, co ještě dokázali nějakou korunu naspořit, udělal další chudáky," uvedl dotázaný důchodce z Bohumína. „Zabít ho!" reagovala dokonce Alice Rusinová, jednadvacetiletá expedientka z Loun. Podle dalších lidí je pak guvernér „hazardér s lidskými životy".

Ekonomka Markéta Šichtařová se ale reakcím lidí nediví. Dokonce na otázku ParlamentníchListů.cz, zda mohou články v Blesku ohrozit důvěru veřejnosti směrem k ČNB, odvětila slovy, že mohou.

„Kauza, co ´jede´ Blesk, je strašně nešťastná, protože Česká národní banka by měla být naprosto odborná instituce, podobně jako je kupříkladu Ústav pro jaderný výzkum. Veřejnost by do její práce přitom neměla moc mluvit, protože odborným věcem nerozumí,“ řekla Šichtařová. To, že deník zveřejnil názory běžných občanů, pak podle ní vůbec ničemu neprospívá.

Šichtařová: Lidé se vyjadřují k něčemu, čemu nerozumí

„Já na to nemám pevný názor už z toho titulu, že to je podobné, jako kdyby za mnou přišel lékař a zveřejnil můj názor na to, jestli má někomu udělat bypass. Já ale medicíně nerozumím, i když svůj názor na bypass říci můžu. Lidé se tady tak vyjadřují k něčemu, o čem nemohou nic moc vědět a mají jen svůj laický názor, že kvůli intervenci dojde ke zdražování. To je ale strašně povrchní. Jde tady spíše o etický spor a mělo by se spíše zdůrazňovat to, že zdražování ve vztahu k intervenci je šílená zkratka,“ podotkla dále ekonomka.

Ona sama prý s intervencí nesouhlasí, a to hlavně proto, že byla nešťastně vykomunikovaná a veřejnosti nešťastně vysvětlená.

„A z toho důvodu také nenašla dostatečnou podporu veřejnosti, čehož se média logicky hned chopila a poměrně laickým způsobem to přeložila tak, že intervence rovná se zdražování. To je ale jen jeden z mnoha aspektů intervence. Ovšem veřejnost na to začala reagovat hysteričtěji, než by odpovídalo situaci. Navíc tím, že se o tom stále hodně hovořilo, tak začali obchodníci ceny zvedat, aby nebyli ti poslední, kdo ceny nakonec zvedne. Diskuse kolem toho vyvolaly odpor veřejnosti, ovšem každý neklid veřejnosti je nakonec vždy pro ekonomiku špatný. Jsem proto přesvědčená, že intervence byla nakonec horší než lepší, že ekonomice spíš ublížila už tím, že to vyvolalo negativní nálady ve veřejnosti a ty mají negativní dopad na ekonomiku,“ sdělila Šichtařová také ParlamentnímListům.cz.

Špatná komunikace

To, že byla intervence dost nešťastně vykomunikovaná, tak to podle ní vedlo k tomu, že guvernér to nakonec lidem chtěl říci co nejjednodušeji, aby to lidem hodně přiblížil, ovšem ono „zjednodušení“ podle jejího mínění bylo až moc velké. A právě toho se chopil po svém Blesk.

„Ono ale vysvětlit měnovou politiku tak, aby to bylo srozumitelné pro každého a aby to zároveň nebylo odborně úplně špatně, tak to je těžké. Já bych nechtěla být v jeho kůži, abych to vysvětlovala...“ zmínila Šichtařová na konto Singera.

Zdůraznila ale, že ČNB nedělá svou politiku špatně.

Na krizi nereagovala hystericky skupováním dluhopisů

„Pokud bych měla porovnat Českou národní banku s jinými centrálními bankami na světě, včetně amerického FEDu a včetně Evropské centrální banky, tak pak z toho vychází ČNB naprosto bravurně. Zaplať pánbůh za to, že ještě máme českou korunu, za níž ČNB dlouhodobě kopala! ČNB zavčasu snížila úrokové sazby a v tomto tak byla pružnější než jiné centrální banky! Navíc nereagovala hystericky na krizi tak, že by dlouhodobě skupovala dluhopisy, podobně jako to udělal třeba FED. Udělala ale na druhou stranu i mnohé chyby. Já osobně si však myslím, že intervence nebyla šťastná, ovšem to jsou marginálie ve srovnání s tím, co jsem řekla předtím. Takže dělat z ČNB obětního beránka je velice nešťastné, což přiživuje napětí veřejnosti a hlavně neklid veřejnosti,“ dodala ekonomka.

Mediální odborník Jiří Mikeš pro ParlamentníListy.cz také zmínil nešťastnou komunikaci mediálních poradců ČNB.

Mikeš: Poradci asi zaspali

„Asi by měl mít pan guvernér kolem sebe lepší poradce, kteří by mu řekli, aby se nijak vytočit nedal a nekomunikoval. A pokud už komunikovat s médii chce, tak by měl mít od nich scénář názorů, měli by ho dopředu připravit na otázky, které by mu Blesk kladl. Singer si tak teď zbytečně neobratnými slovy poškodil svou image,“ vysvětlil Mikeš.

Mediální expert Karel Hvížďala už tak kritický k PR a mediálnímu zázemí banky ovšem není.

„To je úplně jedno, koho bulvár ostřeluje. Zítra to může být úplně někdo jiný! Oni si vytipují záměr podle nějakého průzkumu, který si dělají. Samozřejmě, když je euro za 27 korun, tak je zřejmé, že se otevírá brána i pro takto podobné a velice nízké a mrzké útoky,“ odvětil Hvížďala k tomu, proč dělá bulvár honičku zrovna na guvernéra ČNB.

Lze ale za takový postoj a anketu mezi lidmi Blesk vůbec nějak hanět? „Nejlepší je to ignorovat a nevtahovat to do veřejnosti, protože tím by se snižovala i úroveň veřejného diskurzu,“ odvětil na to Hvížďala. Podle něj i v zahraničí dochází k ostřelování osobností typu, jakým je Singer.

Hvížďala: Blesk zřejmě bojuje s poklesem nákladu

„Ono je to v každé zemi, kde bulváry vycházejí z nějaké mediální tradice, jinak. Nejtvrdší je bulvár v Anglii, kde je takových novin deset až jedenáct a dokonce i stejný počet bulvárních nedělníků. Německý bulvár je nejstřízlivější a nejracionálnější – tam se nepíší věci podobně jako je tomu u nás. V Česku je to samozřejmě na té spodní hranici. To, co předvádí a tady v tomto případě předvedl Blesk, tak na tom je vidět, že bojuje s poklesem nákladu a snaží se proto útočit na nejnižší pudy. Ovšem dělá to způsobem, který je pro mne sice nepřijatelný, jenže naše civilizace se dostala na takovou plochu a připouští to. Nejde tedy tady v tomto tématu ani tak o úroveň Blesku, jako o úroveň zbylých médií – ta když budou řádně fungovat a udržovat nějaké standardy, tak to bude v pořádku. Ale pokud i ona se proměňují na ´podmédia´, tak se i dole otevírá větší prostor pro hard bulvár,“ zmínil k tomu Hvížďala.

Kritizovat kroky centrální banky a také její komunikační zázemí ovšem prý nechce. „Já nejsem ekonom, tak bych si doopravdy netroufal vůbec komentovat intervenci ČNB vůči koruně, to musí odborníci,“ pokrčil na to rameny Hvížďala.

Jenže zajímavé je, že odbor komunikace ČNB ke všemu, co Blesk napsal, mlčí.

Dotazy ponecháme bez komentáře...

„Omlouváme se, ale vaše dotazy ponecháváme bez komentáře,“ odepsal ParlamentnímListům.cz k mnoha otázkám mluvčí České národní banky Tomáš Zimmermann. Za odbor komunikace banky se tak nevyjádřil tedy ani k tomu, zda byl nyní podceněn komunikační kanál směrem k veřejnosti.

„Guvernérova slova o tom, že lidé nemají stejně uspořené peníze, tak to je velmi nešťastná odpověď. Mohl si tato slova odpustit, když lidé mají v hlavě, že třeba důchodcům přidají letos jen 35 korun navíc. To jen ukazuje na to, že to ČNB nezvládla komunikačně. Mohli na kroky kolem intervence lidi nějak připravit, Singer měl k tomu také dávno vystoupit,“ zaútočil ale na ticho mediálních expertů banky odborník přes média Jiří Mikeš.

Měl si najmout poradce jako kdysi Rockefeller

„Na druhou stranu, když tady má někdo úspěch a hodně peněz a kupuje si vily podobně jako Singerova maminka, tak je jasné, že nemůže být v oblibě u lidí. To je podobné jako kdysi Rockefeller; ten si ale najmul poradce, který nakonec ze starého dědka, co škudlil, udělal pána, který rozdává šestáky na potkání. Singer měl reagovat podobně, měl mít už nastartovanou nějakou charitu. Když má ČNB v sejfech nějakých 300 miliard, tak když lidem berou, tak tyto peníze mají na druhou stranu lidem také nějak dát,“ zdůraznil k tomu Mikeš s tím, že ovšem musíme mít na paměti i to, že média mají velkou moc a pomocí oné moci dokáží lidi zmanipulovat.

„Singer se sice takto chovat nemusel, na druhou stranu, kdyby to byly seriózní noviny a ne Blesk, jemuž odpovídal, tak by takové pitomosti také neříkal. V ČNB ale nesedí nějací idioti, jsou to finančníci a ekonomové, kteří své věci rozumějí... Jenže ono to vše je umocněno tím, že lidé upadli do nějaké beznaděje, což vyplývá i z politiky. Když je taková blbá nálada, tak pak se vytahují takovéto podobné věci... Banka a i ti ekonomové, kteří za intervencí stáli, tak měli podle mého názoru reagovat ještě předtím a daleko lépe. Jestli ale Singer měl takovéto řeči, tak to svědčí o tom, že nemá mediální školení a že to osobně nezvládl,“ shrnul nakonec Jiří Mikeš.

Aktivita zdražila veškeré zboží z dovozu

ČNB zahájila měnové intervence proti koruně na začátku loňského listopadu. Kvůli dodržení stanoveného inflačního cíle a nebezpečí dlouhodobé deflace centrální banka zařídila „umělé“ oslabení domácí měny zhruba o šest procent na úroveň 27 korun za euro.

Jenže tato aktivita kromě jiného zdražila či ještě zdraží veškeré zboží z dovozu. Mezi ně patří kupříkladu základní potraviny, suroviny potřebné k výrobě pohonných hmot, téměř veškerá spotřební elektronika, dovážená auta, zahraniční zájezdy či nákupy zboží po internetu.

Singer oslabení koruny zdůvodňoval především tím, že posílí konkurenceschopnost ČR. Loni v listopadu uvedl, že i přes devalvaci koruny budou potraviny zdražovat přes jednotlivá čtvrtletí na úrovni asi dvou procent. Za své aktivity byl nakonec guvernér renomovaným měsíčníkem The Banker, spadajícím pod vydavatelství Financial Times Group, oceněn. Získal totiž ocenění Guvernér centrální banky v Evropě pro rok 2014.

Paradoxem ovšem je, že ve druhé polovině loňského listopadu podalo na členy vedení centrální banky občanské sdružení Právníci radící občanům trestní oznámení. Prý guvernér ČNB Miroslav Singer, viceguvernéři Mojmír Hampl a Vladimír Tomšík a čtyři členové bankovní rady Kamil Janáček, Lubomír Lízal, Pavel Řežábek a Eva Zamrazilová zneužili pravomoc úřední osoby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…