Montovny, levná práce a všechny zisky cizincům. Článek o českém neštěstí má pokračování

03.10.2013 14:36 | Zprávy

Z Česka se stala montovna zahraničních firem, zahraniční vlastníci rozhodují, co se tu bude vyrábět a komu prodávat, kritizuje naše hospodářství v článku uveřejněném v Hospodářských novinách profesor ekonomie Milan Zelený, který vyučuje na americké univerzitě. Česká ekonomika je podle něj neautonomní a plně závislá na zahraničních firmách.

Montovny, levná práce a všechny zisky cizincům. Článek o českém neštěstí má pokračování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stínový ministr financí Jan Mládek.

Tuzemští ekonomové říkají, že na této charakteristice postavení české ekonomiky ve světové ekonomice není nic nového, situaci však nevidí tak černobíle. „V porovnání se západní ekonomikou je u nás četnost montoven asi větší, na druhou stranu zaplať pámbu za to, protože kdyby tu nebyly, nejsem si jistý, že by do České republiky přišel nějaký hi-tech (nejpokrokovější technologie – pozn.red) nebo že by se z tuzemských zdrojů sám od sebe vynořil,“ řekl ParlamentnímListům.cz ekonom a člen Národní ekonomické rady vlády Petr Zahradník. I když je podle něj pravda, že naše ekonomika není autonomní a je závislá na zahraničních zdrojích a zahraniční poptávce, je to současně i projev velmi otevřené ekonomiky. „To není v rozporu, to se vzájemně podmiňuje,“ objasnil.

Nejde o nic objevného, to dlouhá léta víme

Ekonom a publicista Miroslav Zámečník, který byl také členem NERVu, prohlásil, že základní charakteristikou proexportní strategie je velmi nízké zastoupení aktivit, které mají vysokou přidanou hodnotu. „To není nic pronikavě objevného, to je poznatek, o kterém dlouhá léta víme. Nic to však nemění na tom, že je to problém a že je třeba se na to plně soustředit. V tom s profesorem Zeleným naprosto souhlasím,“ řekl ParlamentnímListům.cz.

Podle stínového ministra ČSSD Jana Mládka za všechno může Klaus

Také stínový ministr financí ČSSD, ekonom Jan Mládek připustil, že profesor Zelený má v zásadě pravdu. „Ale vidí to v šedivějším odstínu, než bych to viděl já. Má samozřejmě pravdu také v tom, kde vidí hlavní problém: v kupónové privatizaci. Já bych viděl, že hlavní chyba se stala obecně v národním kapitalismu Václava Klause,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Jan Mládek v reakci na názor profesora Milana Zeleného.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

MUDr. Milan Brázdil byl položen dotaz

Podle mě dezinformujete vy, když tvrdíte, co tvrdíte

Dobrý den, pane Brázdile, obracím se na vás zde, protože mi to přijde důvěryhodnější, i když mi zřejmě neodpovíte, snad si to aspoň přečtete. Jestli vás zajímá, co si myslím o korespondenční volbě tak vám řeknu, že je mi to úplně jedno, spíš mě štve, že vy poslanci (koalice i opozice) řešíte právě t...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

 Přisypávání cvrčků do salámu. I s výkaly. „Plán, jak nám ublížit.“

20:05 Přisypávání cvrčků do salámu. I s výkaly. „Plán, jak nám ublížit.“

Hmyz, konkrétně cvrčci, jako součást uzenin a masných výrobků. Studie z Mendelovy univerzity v Brně,…