Nový loterijní zákon prý nemá smysl, ministerstvo ho předložilo ze setrvačnosti

20.03.2012 19:59

Nový loterijní zákon, který chce kabinet Petra Nečase projednat již tuto středu, vyvolává nesouhlas jak u provozovatelů hazardu, tak u jeho odpůrců v čele s poslancem Josefem Novotným. Nelíbí se ani straně Věci Veřejné, za kterou poslanec kandidoval.Vláda musela již jednou jeho projednávání odložit.

Nový loterijní zákon prý nemá smysl, ministerstvo ho předložilo ze setrvačnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výherní automaty

Spojení klasických výherních hracích přístrojů (VHP) a videoloterijních terminálů (IVT) do jedné kategorie výherních zařízení, nové nastavení limitů pro sázky či maximální hodinovou prohru či povinnost provozovatele automatů zprostředkovat kontakt na odbornou pomoc pro ty, u nichž se začíná projevovat patologické hráčství. To všechno jsou znaky nového loterijního zákona, který vládě předkládá Ministerstvo financí.

Mezi prvními se proti loterijnímu zákonu ozvaly Věci Veřejné. "Loterijní zákon je ve vládě nepodpořitelný, není vypořádána žádná z osmi zásadních připomínek VV a jedná se pouze o křečovitou snahu MF o zamaskování dosavadních povolovacích podvodů nových technických her novým zákonem," konstatuje v interním materiálu VV jejich poslanec Novotný. Není podle něj možné řešit nepoměr maximální sázky, maximální prohry a maximální možné výhry mezi IVT a VHP tak, že se zvýší na úroveň IVT. "To je další vstřícný krok vůči provozovatelům videoloterijních terminálů ze strany Kalouskova resortu," hodnotí novou zákonnou úpravu limitů pro sázky poslanec.

Žádný vládní záměr. Práci na novém zákonu rozjel příslib náměstka

Proti normě se ale stále hlasitěji ozývají i provozovatelé výherních zařízení. Podle Petra Vrzáně ze sdružení provozovatelů centrálních loterijních systémů SPELOS jde v případě resortu o pouhou setrvačnost, nikoliv společenskou poptávku. "Zákon byl předložen jen z důvodu setrvačnosti. V roce 2004, když došlo k výbuchu granátu před kasinem v ulici Na Příkopě, totiž Stanislav Gross formuloval společenskou objednávku na zpřísnění dohledu nad sázkovými hrami. Zrodila se takzvaná granátová novela," vzpomíná Vrzáň. Ta ale neprošla kvůli technickým nedostatkům.

Ke zlomu mělo dojít až v momentě, kdy tehdejší náměstek ministra Tomáš Prouza přislíbil, že pokud novelu bude moci projednat sněmovna, do roka předloží resort nový zákon o loteriích, odstraňující nedostatky granátové novely. "To bylo v roce 2005. V roce 2006 pak přišly volby a úkol vytvořit nový loterijní zákon se dostal do plánu legislativních prací vlády. Tedy úkol vytvořit zcela novou normu nezadala žádná vláda, žádný ministr financí, pouze se tak stalo zaprotokolováním výroku náměstka ministra financí," tvrdí Vrzáň.

Ministerstvo se ale brání, norma prý potřebná je. "Současný herní zákon pochází z počátku 90. let a i přes novelizace již neodpovídá současnému stavu v oblasti regulace hazardu. Neznal např. videoloterijní terminály, což v praxi při povolování způsobovalo velké problémy. Nelze ignorovat, že technický pokrok za dvacet let legislativu v mnohém předběhnul," uvedl pro ParlamentníListy.cz Jakub Haas z tiskového oddělení resortu.

"Překvapující skutečností je, že nedošlo ke zrušení úkolu předložit nový zákon poté, co sněmovna minulý rok odhlasovala dvě legislativní změny - takzvanou Farského novelu a změny ve zdanění loterijních her v rámci zákona o jednotném inkasním místě," oponuje Vrzáň. Nutno dodat, že obě normy platí od 1. ledna a podle názoru provozovatelů hazardu obě odpověděly na společenskou objednávku, kterou bylo posílení regulatorní pravomoci obcí a zdanění těchto společností. "Farského novela umožnila obcím regulovat všechny typy výherních zařízení, úprava v zákoně o jednom inkasním místě vyřešila zdanění. Nevidíme jediný důvod proč opět měnit legislativu, a vůbec ne tímto novým návrhem, který je v mnoha směrech problematický." říká Vrzáň.

Způsob odvádění peněz do neziskovek zaujal i Kalouskovy detektivy

Podle resortu je zachování principu zdanění a povolovacího procesu pro obce v pořádku. "Nevidíme důvod, proč by měly mít loterijní společnosti daňová zvýhodnění. Stejně jako všechny jiné právnické osoby ze všech ostatních odvětví mohou neziskovým společnostem dát dar na veřejně prospěšné účely a ten si odečíst z daní," říká Jakub Haas.

Upozorňuje na minulou praxi, kdy nejkřiklavější příklady odvodů na neziskovky skončily dokonce na stole Kalouskových finančních detektivů. "Předchozí systém se velmi špatně kontroloval, na což Ministerstvo financí dlouhodobě upozorňovalo. Finanční analytický útvar dokonce předal orgánům činným v trestním řízení případy, kdy odvody na veřejně prospěšné účely končily zpět u provozovatelů loterií," uvedl Haas.

Novotný: Tenhle zákon nebereme

Stejně tak se resort brání i námitce, že v zákoně není myšleno na tzv. dálkové hraní po internetu, kde nelegálně vydělávají firmy sídlící mimo ČR. "Internetová kursová sázka a její odlišnosti od „klasických“ sázkových her  je upravena ve zvláštní části v § 77 a 78. Pokud jde o nástroj na postižení nelegálních zahraničních provozovatelů, je v § 4 odst. 1 upraven zákaz provozování sázkových her, k nimž nebylo vydáno povolení. Půjde především právě o zahraniční provozovatele internetového sázení, neboť těmto, vzhledem k požadavku sídla provozovatele v ČR, nemůže být vydáno povolení," reaguje Ministerstvo financí. Firma může za takový nelegální byznys dostat až padesáti milionovou pokutu. Nepříjemnosti riskuje podle nového zákona například i provozovatel webu, na kterém běží reklama na některou z nelegálních internetových her.

Jak ParlamentníListy.cz ujistil poslanec Josef Novotný z VV, stanovisko nejmenší vládní strany se ani po třech týdnech od prvního projednávání návrhu loterijního zákona ve Strakově akademii nemění. Ministři Kamil Jankovský a Josef Dobeš spolu s vicepremiérkou Karolínou Peake normu nepodpoří.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…