Obrana proti exekucím: Češi přikročili k akci

23.09.2013 8:01

Když na člověka dolehne exekuce, existuje jediné řešení, jak se s ní srovnat – zaplatit. Ne vždy to je ale v možnostech dlužníka, ne vždy jde o skutečného dlužníka. Navíc často o dlužníka sice jde, on nepopírá svůj dluh, ale ten je po něm vymáhán s takovým navýšením, že se dlužník snaží všemi možnostmi (značně však kvůli nastavení zákona omezenými) proti tomu bránit.

Obrana proti exekucím: Češi přikročili k akci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odznak soudního exekutora

Lidé se proto sdružují i na internetu a hledají společné řešení obrany. Zatímco o některých aktivitách jedinců i skupin již ParlamentníListy.cz informovaly v minulosti, svépomocná skupina lidi, která vznikla pro „oběti exekucí“, má na našem webu premiéru.

Ten, kdo by však za skupinou na pomoc obětem exekucí čekal něco jiného než rady, jak se bránit, či exekucím předcházet, bude zklamaný – přesto web (i stejnojmenná facebooková stránka, ke které se hlásí i nejeden český politik) – může mnohým Čechům v nesnázích pomoci či jim udat nějaký další směr.

Jsme svépomocná skupina lidí, kteří se nějakým způsobem setkali s exekucí a praktikami exekutorů na vlastní kůži, nebo jsme se setkali přímo s exekuovanými. Někteří z nás se s nimi setkali v rámci své pracovní činnosti. Skupina vznikla v zimě roku 2011. Jejím účelem je setkávání osob postižených exekucí. Naším cílem je pomoci obětem exekucí, a to v rámci sociální poradny a právní poradny. Později chceme založit finanční poradnu,“ slibují zakladatelé a správci této stránky.

Nedovolte firmám, aby zneužívaly vaší tísně

A tak může každý, kdo nahlédne, dostat rady, jak své dluhy zvládnout, naučit se čelit rizikům, které představuje ztráta zaměstnání, úraz či závažné onemocnění u lidí, kteří mají zrovna hypotéku, úvěr, kontokorent, kreditní kartu či jiný bankovní produkt vyžadující pravidelné splátky. Může se naučit  bránit lichvářským praktikám různých ‚podnikavců‘ a firem snažících se vydělávat na finanční tísni druhých. Mimo jiné si pak může na těchto stránkách porovnat tvrdost exekucí v Česku a dalších evropských zemích.

Ačkoli se snah proti systému exekucí a v Česku nastaveným likvidačním pravidlům objevuje v poslední době stále více, pravdou je, že změna k lepšímu zatím na obzoru není. Nejvíce doplácejí na exekuce dlužníci původně drobných částek, ti, co dluží částky vyšší, většinou trablům tohoto typu z mnoha důvodů unikají. Přitom mnohdy bagatelní (nejčastější) dluh za černou jízdu MHD, může znamenat pro dlužníka několikaletý nepříjemný maraton, který může v krajním případě končit až pobytem na ulici. Za černou jízdu totiž v ČR stále exekutoři vymáhají často kolem dvaceti tisíc korun.

Jedna exekuce mnohdy roztočí beznadějnou spirálu dalších

Vzhledem k tomu, že obstaví dotyčnému člověku bankovní účty, příjem v zaměstnání (je mu ponecháno jen pouhé minimum), dají plombu i na případné nemovitosti a ještě se může stát, že ho exekutor navštíví doma, aby sepsal jeho majetek, je nabíledni, že to je problém, se kterým se slabší povahy vyrovnávají jen velmi těžko. Jde-li o člověka žijícího osaměle, roztočí se tím na několik měsíců to, že se dostává do dalších dluhů – z minima, které mu je ponecháváno, totiž nezaplatí například telefon či jiné pravidelné platby. A tak se může stát, že následují další exekuce, ze kterých pak už dlužník nemá za daných okolností šanci se dostat. I vyhlášení osobního bankrotu je totiž záležitost velmi složitá, musí splňovat určitá pravidla – a ne vždy to soud posvětí.

Bojovníci proti systému často musí rezignovat

Nedávno přinesly ParlamentníListy.cz příběh Jiřího Bezděka, který se rozhodl začít bojovat proti nastavenému systému exekucí v Česku tím, že vyzýval lidi k takzvané exekuční domobraně proti bezpráví na nich páchanému. I když zdůrazňoval, že jeho nápad na domobranu nevyzývá k násilí, ale spočívá v tlaku na změnu zákonů, před několika týdny svůj záměr, zřejmě v zoufalství, porušil. Napsal totiž výhrůžný dopis exekutorce, která má jeho případ na starosti – a tím porušil zákon. Jak se bude nyní jeho kauza vyvíjet, ukáže čas.

I paní Hana z Prahy, která se ocitla v exekuci, se rozhodla bojovat a vyzvat stejně postižené lidi prostřednictvím webových stránek ke společnému tlaku na změnu zákonů. Poté, co jí však mělo být údajně vyhrožováno, své aktivity zmírnila. Podle posledních zpráv ParlamentníchListů.cz se snad našel nějaký štědrý sponzor, který nakonec za Hanu dlužnou částku zaplatil a tím ji od exekutorů zachránil.

Každých pět minut jedna...

S velmi nepříjemným postihem formou exekuce (kdy je zablokován majetek, plat i bankovní účty a další případné finanční zdroje) se setkal během svého života každý desátý Čech, včetně kojenců i důchodců (ti mají bezmála v sedmdesáti tisících případech obstavené důchody právě kvůli exekuci). Denně je u nás nařízeno 2000 dalších exekučních příkazů. Pokud se přepočte toto číslo na 24 hodin denně, vychází to tak, že každých pět minut se zrodí další exekuce…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…