Opoziční ANO označilo středočeský rozpočet za vystrašený

16.12.2020 16:16

Na posledním zasedání zastupitelstva Středočeského kraje se projednával rozpočet na další rok. To se neobešlo bez dohadování. Středočeské ANO ho dokonce nazvalo vystrašeným rozpočtem. „Jsme totiž přesvědčeni, že návrh rozpočtu předložený zastupitelstvu Středočeského kraje na své příjmové straně neodpovídá reálné situaci. Důsledkem toho je i naprosto neadekvátní přiškrcení výdajů. S tím jsou spojené zbytečné negativní dopady,“ uvedlo středočeské ANO ve svém vyjádření.

Opoziční ANO označilo středočeský rozpočet za vystrašený
Foto: Hans Štembera
Popisek: Středočeská vláda podepsala koaliční smlouvu. Kvůli epidemii koronaviru k podpisu došlo pod širým nebem

„Návrh rozpočtu nereflektuje situaci známou v době projednání návrhu (dopad na rozpočet cca +500 milionů korun), ani poslední události při projednávání legislativy v Senátu (dopad na rozpočet dalších cca až 850 milionů korun). Naopak je slyšet jen sveřepé opakování propadu daňových příjmů o 2 miliardy korun, které není však v tuto chvíli vůbec reálné,“ říká dále ANO. 
 

Anketa

Bude rok 2021 pro Českou republiku lepší než rok 2020?

22%
72%
6%
hlasovalo: 13001 lidí
Které proto na základě reálné situace navrhlo změnu o 1,3 miliardy korun jak na příjmové, tak na výdajové straně. Na výdajové straně je podle hnutí ANO navrženo vytvořit rezervu 200 milionů korun. „Částka 1,3 miliardy korun je vypočtena jako rozdíl mezi aktuální predikcí Ministerstva financí daňových příjmů krajů pro rok 2021 a návrhem rozpočtu Středočeského kraje.“ 
 
Podle návrhu by navrhované změny zajistily finance pro obnovu venkova, a to 80 milionů korun, pro dobrovolné hasiče 42 milionů korun, na sportovní centra 29,5 milionů korun. Více peněz by také zbylo i na údržbu silnic. Přesně 400 milionů korun anebo na autobusovou dopravu, a to 200 milionů korun. 
 
A jak středočeské ANO s návrhem uspělo? „Samozřejmě byl zamítnut. Koalice se lekla a trvala na svém nereálném, pesimistickém odhadu a doslova vystrašeném rozpočtu. Údržba silnic je tak -300 milionů korun pod loňským rozpočtem a ve Fondech je na hasiče NULA, na humanitární pomoc NULA, na kulturu NULA, na sport NULA...atd.
 
Je škoda, že současná koalice nedeklarovala, kam nasměřuje prostředky, které s vysokou mírou pravděpodobností dostane (uvidíme na konci roku, která ze dvou očekávaných hodnot daňových příjmů bude reálnější). A tak jsme se tohoto úkolu zhostili z opozičních lavic, přijali jsme svůj díl zodpovědnosti. Není podle nás správné zbytečně brát obyvatele Středočeského kraje jako rukojmí sporů mezi vládou a parlamentní opozicí. Středočeský kraj je samospráva a v jejím zájmu je potřeba jednat. A vyvolání zbytečné nejistoty rozhodně není v zájmu Středočechů,“ uzavírá ANO Středočeského kraje. 
 
Tabulka: Navrhované změny podle ANO
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…