Pane prezidente, pomozte nám v Rusku. Firmy čekají na Zemana

05.02.2013 21:33

Podnikatelé ve Zlínském kraji věří, že jim čerstvě zvolený prezident Miloš Zeman může díky svým dobrým kontaktům v Rusku pomoci ve snaze uchytit se na zdejším trhu. Propojení politiky a byznysu je zde patrnější než v Česku. Zástupci firem i hospodářské komory proto věří, že role prezidenta může být v tomto ohledu klíčová.

Pane prezidente, pomozte nám v Rusku. Firmy čekají na Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na prezidenta Miloš Zeman vystoupil v debatním pořadu Václava Moravce na radiu Impuls. Den před ním byl hostem Karel Schwarzenberg

Miloš Zeman by mohl díky svým známostem v Rusku podpořit export tuzemských firem, které mají zájem rozvíjet obchod na východních trzích. Alespoň to si od nového prezidenta slibují mnozí podnikatelé ve Zlínském kraji i zdejší hospodářská komora.

Propojení politiky a byznysu je v Rusku výraznější

„Když bude rozvíjet vztahy s tamní politickou reprezentací, tak samozřejmě to bude i ku prospěchu podnikatelských aktivit v regionu. Ne že by tam sjednával obchody, to určitě ne. Nicméně řada významných investičních zakázek je třeba v Rusku ovlivňována více než u nás ze strany státních orgánů a na základě politických rozhodnutí. Obecně se dá říci, že propojení politiky a byznysu je v Rusku větší než u nás,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz šéf Regionální hospodářské komory Zlínského kraje Jiří Zezulák.

Snad nejde jen o sliby

Pro podnikatele ze Zlínského kraje jsou ruské a postsovětské trhy lákavé. Například vsetínská firma Austin Detonator, která patří k nejvýznamnějším výrobcům průmyslových rozbušek a výbušnin, se nyní snaží po jedenácti letech znovu vrátit na ruský trh. „Evropu máme obsazenou. Pro náš další rozvoj je Rusko zásadní. Pomoc při prosazení na těchto trzích proto vítáme. Uvidíme ale, zda nejde v případě Miloše Zemana jen o sliby,“ řekl ředitel společnosti Otto Grebeň.

Pomohla by zejména podpora malých a středních firem

To slušovická firma Oxalis, která patří mezi největší obchodníky čajem u nás, v Rusku již obchoduje. „Jde o zajímavý trh, který je větší, a výrazněji se tam uchytit s komoditou, kterou nabízíme, by nám prospělo. V médiích zaznělo mnoho informací o tom, že pan Zeman má dobré vztahy s Ruskem. Otázka, jestli je to pravda. Samozřejmě ale pokud tam nějaké aktivity projeví, nám to jen pomůže například při účasti nebo zaštítění na veletrzích během propagace českých firem a českých výrobků. Pokud by se tedy soustředil na podporu rozvoje malých a středních firem, které mají největší daňové odvody, tak nám tím velmi pomůže,“ uvedl redakci výkonný ředitel firmy Oxalis Jiří Olšák s tím, že v minulosti šlo na těchto trzích spíše o propagaci velkých firem.

Ruský trh stále představuje určitá rizika

Podle něj je však ruský trh pro tuzemské podnikatele stále rizikový. „Rizika jsou zde však už nižší než v minulosti, ale situace, v níž se ruský trh nachází a jak funguje směrem do zahraničí, připomíná léta po roce 1989 tady. Ať už se to týká plateb nebo jednání obecně. V Rusku mají pocit, že oni jsou ti velcí a my ti malí a ta zkušenost je taková, že tomu i přizpůsobují svoje jednání,“ doplnil Olšák.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…