Poslanec Juchelka ujistil, že o zbytek rodičovského příspěvku rodiny nepřijdou

14.07.2021 12:35

Sněmovna definitivně schválila novelu zákona o sociální podpoře, která obsahuje klíčové pozměňovací návrhy z pera poslance Aleše Juchelky (ANO). Díky novele se zvýší přídavky na dítě a zvyšuje se i daňová sleva na druhé a další dítě. Hlavně se ale zavádí doplacení rodičovského příspěvku, pokud se narodí druhé dítě v době čerpání rodičovského příspěvku za první dítě.

Poslanec Juchelka ujistil, že o zbytek rodičovského příspěvku rodiny nepřijdou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pokračuje schůze Sněmovny. Poslanci se budou v úvodním kole zabývat návrhem státního rozpočtu na příští rok. Na schůzi promluvil prezident Miloš Zeman

Anketa

Lídr které volební strany si zatím v kampani počíná nejzručněji?

27%
1%
1%
48%
1%
11%
hlasovalo: 13722 lidí
„Já jsem opravdu rád, že kolegové poslanci, ale i senátoři podpořili můj pozměňovací návrh, díky kterému už rodiče nepřijdou o peníze z rodičovského příspěvku, pokud se jim v době, kdy ho pobírají, narodí další dítě. Současná úprava měla za důsledek, že rodiny plánovaly narození dalších dětí až po úplném vyčerpání rodičovského příspěvku. Kvůli tomu ale docházelo k oddalování doby narození dalších dětí, ale také ke zvyšování věku rodičů a zvětšování věkových rozdílů mezi sourozenci,“ vysvětluje poslanec za hnutí ANO Aleš Juchelka.

Podle dosavadních pravidel totiž nevyčerpaný zbytek rodičovského příspěvku propadal, protože ho bylo možné čerpat vždy jen na nejmladší dítě v rodině. O peníze tak přicházeli hlavně rodiče, kterým se další potomek narodil dříve, než původně plánovali, nebo kteří si nemohli či nestihli nastavit vyšší měsíční částku pro čerpání.

„Je to přelomová změna, rodiče už nebudou muset kalkulovat, kdy si pořídit druhé dítě, a brát ohledy na to, zda příspěvek zvládnou vyčerpat celý. Vzhledem k tomu, že souhrnná nevyplacená částka rodičovského příspěvku v roce 2020 činila 950 milionů korun, což jsou jednotky procent z celkového objemu prostředků určených na výplatu rodičovských příspěvků, nebude to mít zásadní dopad na státní rozpočet. Zato na rozpočty rodin to naopak může mít vliv ohromný. Dlouhodobé společenské a ekonomické přínosy, vyplývající ze zlepšení demografických parametrů české společnosti, navíc zcela objektivně státu tyto náklady kompenzují,“ dodává Aleš Juchelka.

Dále byl schválen pozměňovací návrh, který upravuje postavení pracujících studentů nebo studentů na praktické výuce. Díky pozměňovacímu návrhu Aleše Juchelky nyní příjem pracujícího studenta nebude spadat do rodinných příjmů, tudíž se rodině nenavýší příjem a nepřijde tak o přídavky na dítě.

„Je to drobná, ale o to důležitější změna, která snižuje míru šedé ekonomiky. To znamená, že student nebude muset tajit příjmy, tak aby neohrozil nárok své rodiny na příspěvek na dítě,“ říká Aleš Juchelka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…