Recese odhalila selhání politických stran, tvrdí ekonom Zelený

04.01.2012 18:40

Ekonom Milan Zelný má za to, že ekonomická recese ještě neskončila, stále probíhá a stále se podle něho ukazuje, že politické strany nejsou schopny ji vyřešit. Proč? Protože neusilují o nezbytnou transformaci společnosti, ale o udržení stávajícího mocenského modelu založeného na spolupráci politiků, bank a armády. Kdo tedy pomůže krizi vyřešit? Podle odborníka podnikatelé.

Recese odhalila selhání politických stran, tvrdí ekonom Zelený
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Hostem dnešních impulsů Václava Moravce na rádiu Impuls byl ekonom Milan Zelený. Ten hovořil jak o přetrvávající ekonomické recesi, tak o revoltě, kterou můžeme sledovat třeba v podobě hnutí okupujícího Wall Street.

Politici nehledají řešení krize, jen bojují o přežití

Ekonom se domnívá, že recese odhalila selhání politiků, odhalila fakt, že stranické ideologie a ekonomové, kteří hledají řešení současných problémů v intencích stranických doktrín, nejsou schopni krizi řešit.

„Recese vlastně neustala. Občasné zlepšení o pár desetin procenta hospodářského růstu není tak důležité jako to, jak se lidé cítí. A tady se ukazuje, že krize ještě nekončí. V politickém poli se ukazuje, že ideologie stran se nedokáže s krizí vyrovnat. Dochází k selhání stran i jejich ekonomů. Dochází však k selhání i u podnikatelských systémů. Vidíme to v tom, jak celá řada podniků není schopna obnovovat pracovní místa, která ztratila,“ míní Zelený.

V této souvislosti zdůraznil, že politici dnes již nehledají řešení krize, místo toho se spojili s finančními institucemi a společně bojují o záchranu politicko – ekonomického systému dneška. Ekonom k tomu dodává, že obě tyto strany zároveň spolupracují s armádou. Tento trojúhelník však Zelený považuje za nebezpečný. Připomíná, že v této skupině hybatelů absolutně schází podnikatelé, kteří stát ze svých daní živí.

Nestačí překonat krizi, musí dojít k zásadní transformaci

Průvodním jevem této krize je také korupce, boj s ní přitom byl evergreenem roku 2011. Zelený zdůrazňuje, že korupce nezmizí jen tím, že se o ní bude mluvit. Je třeba nastolit natolik průhledné procesy fungování, aby byl prostor pro korupci maximálně eliminován.

TÉMA: Korupce

„Roli podnikatelů dnes spatřuji v tom, že se dostávají do kontaktu s širší občanskou společností a snaží se současné klima měnit. Já bych byl nejradši, kdyby se do slovníku letošního roku dostalo slovo transformace. Na transformaci mohu reagovat pouze tak, že změní své způsoby tak, abych se dostal do nového světa,“ uzavírá Zelený.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…