Řekové bankrotují. Přitom proti Čechům jsou milionáři. "Bobo" zuří

13.03.2012 20:38

Řecko se zmítá v obrovské finanční krizi a musí na něj doplácet celá Evropská unie. Česká republika naštěstí zatím k velkým sponzorům této země nepatří. Těžko by se asi naším občanům vysvětlovalo, proč máme přispívat na zemi, která má i přes krizi, kterou si sama přivodila dlouhodobým nadhodnocováním platů, mnohem vyšší životní úroveň.

Řekové bankrotují. Přitom proti Čechům jsou milionáři. "Bobo" zuří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Minimální mzda je v Řecku i po snížení téměř dvojnásobně vyšší než u nás. Velice ostře se proti tomu staví především předsedkyně Suverenity Jana Bobošíková, zatímco většina politiků je velmi opatrná.

Řekové přijali úsporná opatření, která však musí přijít Čechům trochu z oblasti pohádek. Minimální mzda poklesne o 22 procent ze současných 751 na 585 eur (asi 14 600 korun) měsíčně. U nás je minimální mzda 8000 korun.  V případě Řeků mladších než 25 let bude minimální mzda zredukována dokonce o 32 procent. V případě důchodů přesahujících 1300 eur za měsíc poklesne jejich výše o 12 procent.

Nechceme ručit za řecké dluhy

„Toto je výsměch všem, kteří v České republice poctivě pracují. Suverenita na tyto skandální disproporce dlouhodobě poukazuje a vytrvale protestujeme proti tomu, aby čeští občané platili, nebo ručili za řecké dluhy,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Jana Bobošíková, předsedkyně Suverenity, která se chystá kandidovat na Hrad.

„Suverenita – blok Jany Bobošíkové je v šoku z prohlášení premiéra a předsedy ODS Petra Nečase, že nebude jednat o možnosti vyvázat Českou republiku z povinnosti přijmout společnou evropskou měnu, tak, jak to navrhuje prezident republiky Václav Klaus. Připomínáme, že premiér tak vystavuje naši zemi a její občany obrovskému ekonomickému riziku,“ je stanovisko SBB.



K přijetí eura jedině referendum

„Eurozóna potřebuje další věřitele, kteří do ní budou lít peníze, aby zachránili politické kariéry eurofederalistických politiků. Česká republika se jim jeví jako velmi vhodný cíl, zejména kvůli páté koloně, kterou u nás tvoří politici jako K. Schwarzenberg, L. Zaorálek, O. Liška nebo Z. Roithová, a ke které se přidala ODS. Suverenita bude těmto tendencím, stejně jako premiérovu lavírování, důsledně oponovat, protože národní zájmy občanů České republiky vždy hájí nejen slovy, ale i skutky,“ stálo už v nedělním prohlášení Suverenity. Podle Bobošíkové je jediným možným způsobem přijetí eura referendum občanů.

Peníze Řecku nejdou lidem, ale bankám

„Je to pro lidi určitě nepříjemné a složité. Nicméně pravicové vlády nezvyšovaly průběžně minimální mzdu, proto jsme tam, kde jsme. Také musíme vzít v úvahu, že ceny většiny potravin a zboží jsou v Řecku vyšší než u nás,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda Národních socialistů – levice 21. století Jiří Paroubek.

„Pokud srovnání, tak podle PPP (purchasing power parity – srovnání kupní síly) pomoc Řecku nesměřuje k těm pod průměrem, ale spíš k bankám než lidem a na stabilitu člena NATO,“ soudí poslanec KSČM Jiří Dolejš.

„Nelze srovnávat mzdu, jako takovou, ale co za ni lze koupit. Řecku by nejvíce prospělo znehodnocení měny, ale to blokuje členství v eurozóně. Proto museli přistoupit ke snížení, které je velikým krokem a je třeba ho pozitivně ocenit,“ míní poslanec Věcí veřejných Viktor Paggio.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…